מפת מושגים
מפת מושגים היא דרך גרפית להצגת מושגים, רעיונות מתוך טקסט או הקשורים לתחום תוכן מסוים והקשרים ביניהם. המפה מעודדת ארגון מידע ומסייעת לראות ולהבין קשרים בין מושגים.
מיפוי של מושגים יכול להיעשות באופן אישי במהלך חשיבה או קריאת טקסט. הוא יכול להיעשות גם כחלק מפעילות קבוצתית כמו דיון או סיעור מוחות בנושא כלשהו[1]. מפת מושגים היא אישית, לאותה בעיה יכולים להיות פתרונות רבים נכונים, ובדרך כלל לא יהיו שני פתרונות זהים לחלוטין.
שימושים
מפת מושגים יכולה לשמש ככלי לארגון מידע, תיעוד רעיונות, מושגים ושאלות בשלבי עבודה שונים מהתכנון ועד הביצוע. בשלב הצגת המידע שנאסף בפני קהל היעד, מפת המושגים עשויה להיות כלי שימושי להצגה ברורה של המידע[1].
יתרונות חינוכיים
הודות לדרך ההצגה החזותית של מפת המושגים, היא מייעלת את קליטת החומר ומקלה על אחסונו בזיכרון. בהתאם לכך היא משמשת ככלי למידה והוראה יעיל, שעוזר בתהליך הלמידה וארגון הידע על ידי זיהוי מושגים בגוף הידע וארגונם בקישורים עניינים באופן היררכי.
סוגים של מפות מושגים
קיימים סוגים שונים של מפות מושגים:
- מפת עכביש - מפת מושגים שבמרכזה נרשם הנושא המרכזי וממנו מסתעפים נושאים קשורים[1].
- מפה היררכית - מפה שמציגה את המידע לפי דרגת החשיבות מן הגבוה לנמוך[1].
- תרשים זרימה - מפת מושגים שמציגה את המושגים בצורה ליניארית. תרשים הזרימה מאפשר גם קישור בין מושגים במיקום גבוה למושגים במיקום נמוך, תוך הצגת ההתניות למקרים אלו[1].
- מפת ידע - מפה המתארת מצב עניינים במערכת מורכבת שאיננה מקיימת יחסים ליניאריים בתוכה ומציגה את המתחים המצויים בתוך המערכת. השימוש במפות מסוג זה נפוץ בחשיבה אסטרטגית בעולם הביטחוני[2].
ברוב סוגי המפות המושגים מוקפים במסגרת כלשהי. כמו כן, לרובן ניתן להוסיף בין המושגים מקשרים חצים עם דברי קישור המבטאים את הקשר בין המושגים.
שלבים בבניית מפה
- בחירת המושגים שישתתפו במפה.
- סידור מושגים אלו בסדר מודרג (מהכלל אל הפרט).
- שרטוט קווים מקשרים בין מושגים שנראה שיש ביניהם קשר.
- הוספת מילות קישור על הקווים כך שיתקבלו משפטים משמעותיים (ניתן ל… תלוי ב… מורכב מ… על ידי… כדוגמת…).
- זיהוי אשכולות מושגים ומתן שם משמעותי לכל אשכול.
- שרטוט קווים המקשרים בין אשכולות (אם יש).
קישורים חיצוניים
- Text 2 Mindmap - אתר חינמי ליצירת מפת מושגים.
הערות שוליים
24925208מפת מושגים