מנתול
שם סיסטמטי | 5-Methyl-2-(propan-2-yl)cyclohexan-1-ol |
---|---|
שמות נוספים | Peppermint camphor |
מסה מולרית | 156.27 גרם/מול |
מראה | מוצק גבישי לבן או שקוף |
מספר CAS | 2216-51-5 |
צפיפות | 0.89 גרם/סמ"ק גרם/סמ"ק |
מסיסות | נמוכה |
ממסים | מסיס באתנול, כלורופורם, אצטון,חומצה אצטית, הקסאן. |
טמפרטורת היתוך |
36-38 °C 271.15 K |
טמפרטורת רתיחה |
212 °C 485.15 K |
LD50 | 3300 (חולדות, בליעה) מ"ג לק"ג |
NFPA 704 |
מנתול (מלועזית: Menthol) הוא תרכובת אורגנית קוולנטית כיראלית וסוג של טרפנואיד, הנוצרת באופן מלאכותי או נרכשת ממיצוי נענע חריפה או סוגים אחרים של שמני נענע.
השפעה ביולוגית
למנתול איכות מאלחשת מקומית והשפעה הנוגדת גירויים. זוהי מולקולה קטנה (ראו איור), מסיסה בשומן (הידרופובית) כך שהיא יכולה לחדור דרך שכבת האפיתל ולהגיע אל העצבים האחראים לתחושת החום והקור ובפרט לקצוות התחושתיים הצפופים של העצב המשולש ברקמה הרירית של הפה והלוע.
למנתול יכולת להגביר את רגישותם של קולטני העור הרגישים לקור, ובכך הוא יוצר את ההרגשה הקרירה המפורסמת שלו. הוא אינו משפיע בפועל על טמפרטורת העור ואינו יוצר בעצמו את תחושת הקירור, אלא רק מעלה את הרגישות לקירור מקומי.[דרושה הבהרה] מציצת סוכריית מנטה בפה סגור לא תיצור, לכן, הרגשת קור ("רעננות"), אבל הקירור הקל שגורמת שאיפת אוויר לאחר שהמנטול פעל על קצות העצבים תגרום לתחושת קור חזקה.
שימושים
- הקלה קצרת טווח על כאבי גרון וכאבי לוע קלים
- תוסף לסיגריות להקלה על גירוי גרון וסינוסים כתוצאה מעישון ושיפור ריח הפה של המעשן
- תוסף לג'לים ומשחות להקלה על כאבי שרירים
- תכשירים להקלה על כוויות שמש
- תוסף למשחות שיניים ונוזלי שטיפת פה
- סוכריות ומסטיקים
- אסטרים של מנטול משמשים להוספת ניחוח פרחים לבשמים
ישנן ראיות כי המנתול מוכר ביפן כבר מעל 2000 שנה. במערב, הוא בודד רק ב-1771, על ידי הגרמני הירונימוס דייוויד גאוביוס.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: מנתול |
- יורם שורק, למה הסחוג שורף והנענע מרעננת?, במדור "דברים שיורמים יודעים", באתר ארכיון האינטרנט (במקור, מאתר "nana10")
- מנתול, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
32665239מנתול