מנהרות הרכבת בראש הנקרה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פתח המנהרה הדרומית
פתח המנהרה הצפונית
פנים מנהרת הרכבת הדרומית

מנהרות הרכבת בראש הנקרה היא מערכת של שתי מנהרות לרכבת המחוברות בגשר, בקצה מסילת החוף, העוברות מתחת לרכס ראש הנקרה. המנהרות נחפרו בידי חיל ההנדסה של דרום אפריקה בזמן מלחמת העולם השנייה והן אינן בשימוש כיום. מערכת המנהרות היא באורך כולל של כ־200 מטר. קו הגבול בין ישראל ללבנון עובר בתוך המנהרה הצפונית, ולפיכך היא נאטמה.

היסטוריה

בזמן מלחמת העולם השנייה, לאחר כיבוש לבנון מידי צרפת על ידי הצבא הבריטי בשנת 1941, הוחלט להקים מסילת רכבת מחיפה דרך ביירות לטריפולי, משם הייתה כבר קיימת מסילה צפונה דרך חלב לטורקיה, כדי לאפשר מעבר כוחות צבאיים וציוד. המסילה הוקמה על ידי יחידות צבאיות מדרום אפריקה, אוסטרליה וניו זילנד ובניתה ארכה כשנה וחצי. על מנת לחצות את סולמה של צור נחצבו שתי מנהרות מתחת לרכס המחוברות בגשר מעל לאחת הנקרות הגדולות שבמקום. המנהרה נחצבה על ידי פלוגה 40 של חיל ההנדסה הדרום אפריקאי ונחנכה ב־14 באוגוסט 1942. מעל הכניסה הדרומית למנהרה מופיעה כתובת המציינת את השלמתה בשנת 1942.

לאורך המלחמה נעשה שימוש במסילה ובמנהרות לצרכים צבאיים בלבד וגם לאחר סיומה לא נפתח מעולם קו נוסעים שעבר דרך המנהרה. בשנת 1946 פוצץ גשר הרכבת מעל נחל כזיב וניתק את המשך המסילה ללבנון מרשת המסילות של ארץ ישראל. באותה שנה גם השתלטה ממשלת לבנון על המסילה ומנעה את מעבר הרכבות בין המדינות.

במלחמת השחרור ב־14 במרץ 1948, פוצצו לוחמי גדוד 21 של חטיבת כרמלי את הגשר שחיבר בין המנהרות, כדי למנוע מעבר נשק וחיילים של צבא לבנון. זו הייתה אחת הפעולות הראשונות של החטיבה שנוסדה ב־28 בפברואר 1948.[1] לאחר המלחמה נאטמה המנהרה הצפונית כדי למנוע את חציית הגבול.

המנהרות כיום

המנהרה הדרומית מהווה חלק מאתר הנקרות של ראש הנקרה וניתן להגיע דרכה אל המסלול שעובר בנקרות. בחלקה הדרומי של המנהרה הצפונית ישנו מיצג אור קולי של אתר ראש הנקרה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מנהרת הרכבת המנדטורית באתר ראש הנקרה

‪‬


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0