מנהרות גילון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מנהרות הכרם)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מנהרות גילון
מאפיינים כלליים
שימוש רכבת
מיקום ההתחלה ליד פארק תעשיות בר-לב
מיקום הסוף דרומית למג'ד אל-כרום
מידע על ההקמה
עלות כ־2.8 מיליארד שקל
תקופת הבנייה ? – 23 באפריל 2014
מידות
אורך 4.8 קילומטרים
מנהרות גילון - הכניסה המערבית, ספטמבר 2015
מנהרות גילון - מנהרה צפונית, ספטמבר 2015
מנהרות גילון - מנהרה דרומית, ספטמבר 2015
העבודות בסמוך לכניסה המערבית של המנהרה, אוגוסט 2012

מנהרות גילון (נקראות גם מנהרות הכרם) הן זוג מנהרות - באורך כ-4.8 ק"מ כל אחת - שנחפרו תחת הר גילון שבגליל המערבי המתנשא לגובה של 380 מטר. המנהרות משמשות את מסילת הרכבת בין עכו לכרמיאל, והן ממוקמות בין פארק תעשיות בר-לב לבקעת מגד, מדרום למג'ד אל כרום.

היסטוריה

מנהרות גילון נכרו כחלק מקו הרכבת לכרמיאל, בקטע המעבר התלול בין אזור אחיהוד לבקעת בית הכרם. המנהרות נכרו בסמיכות אחת לשנייה, כשביניהן מקשרות 18 מנהרות חילוץ, משיקולי בטיחות של הימלטות בשעת שרפה או אירוע מסוכן אחר באמצעות המנהרה המקבילה.

המנהרות נחפרו על ידי חברת דניה סיבוס בשיתוף CCECC (אנ') - חברה ממשלתית סינית בייצוגו של איש העסקים שאול ביטרמן (שחפרה גם את מנהרות הכרמל), והכרייה הסתיימה ב-23 באפריל 2014[1].

בתוך המנהרות נסללה המסילה במצע בטון, כתחליף למצע חצץ הרגיל, משיקולי בטיחות לצורך אפשור מעבר רכבי הצלה (שאינם יכולים לנוע על חצץ) במקרה הצורך, ומשיקולי תחזוקה, הקלה בהרבה במצע בטון בהשוואה למצע חצץ. עם זאת, עלות הסלילה הראשונית על בטון גבוהה יותר מסלילה על חצץ. סלילת מסילת רכבת כבדה על מצע בטון בישראל נעשית לראשונה במנהרה זו (קודם לכן נסללה מסילה על מצע בטון לצורך הרכבת הקלה בירושלים).

תחילה היה קו הרכבת לכרמיאל מיועד לפעול כקו חשמלי עם הקמתו, אך עקב איחור בביצוע תוכנית החשמול הוחלט כי הקו יופעל תחילה באמצעות דיזל[2]. לצורך פיזור פליטות הסולר מופעלות במנהרה מפוחים שמסייעים לפיזור העשן לאחר מעבר רכבת במנהרה.

עלות הקמת המנהרה על פי אומדן של משרד האוצר היא כ-2.8 מיליארד שקל, והיא הייתה החלק הקשה ביותר לביצוע במסלול קו הרכבת שבין עכו לכרמיאל, שנחנך בספטמבר 2017.[3]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מנהרות גילון בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0