מכינה קדם-צבאית ימין אורד
מכינת ימין אורד היא מכינה קדם-צבאית הממוקמת בחצור הגלילית. המכינה מתמקדת בנוער עולה, ומשקיעה מאמצים במטרה לסייע לנערים אלו, אשר לעיתים מגיעים מרקע סוציו-אקונומי נמוך, להשתלב בחברה כאזרחים בוגרים. 90% מבוגרי המכינה שובצו לשירות ביחידות קרביות, לעומת כ-40% מקרב כלל המתגייסים לצה"ל[1]. 7% מבוגרי המכינה - שרובם עולים יוצאי אתיופיה או דור שני ליוצאי אתיופיה - הגיעו לתפקידי קצונה. לצורך השוואה, מקרב יוצאי אתיופיה 2% בלבד מגיעים לקצונה[2].
נכון לשנת 2018, ראש המכינה הוא איל אלדר, קצין במיל', יוצא סיירת מטכ"ל.
היסטוריה
המכינה הקדם צבאית ימין אורד הוקמה בשנת 2000 על ידי כפר הנוער ימין אורד על רקע ניסיון רב שנים בקרב נוער עולה ונוער בסיכון.
המכינה נתמכת על ידי משרד החינוך (כמו שאר המכינות הקדם צבאיות) ובנוסף על ידי תרומות מידי פילנתרופים פרטיים וקרנות כגון קרן אבי חי והקרן לידידות.
החל משנת 2009 המכינה מופעלת על ידי עמותה בשם דרך כפר יוזמות ימין אורד, אשר הוקמה על ידי אנשי חינוך מכפר הנוער ימין אורד, בהנהגתו של ד"ר חיים פרי[3].
בשנת 2016 פתחו מייסדי המכינה גם מכינה לבנות, הממוקמת בעמק יזרעאל[4].
נכון לשנת 2018, סיימו את המכינה 759 בוגרים.
פועלה של המכינה
המכינה קולטת לשורותיה כמדי שנה כ-60 חניכים, רובם עולים יוצאי אתיופיה או דור שני ליוצאי אתיופיה, היתר הם עולים יוצאי חבר העמים ועוד.
על פי אתר המכינה, המטרות של המכינה בהתקדמות באוכלוסייה זו, היא מתוך ידיעה כי קיימים פערים סוציו-אקונומיים חברתיים ותרבותיים רבים המהווים קושי רב להשתלבות נכונה הן בשירות הצבאי והן במסגרת החיים האזרחיים, מתוך הנחה אשר, לדבריהם של מייסדי המכינה: "מסגרת שכזו אינה מכינה רק לצבא, אלא לחיים"[5].
על פי ממצאי משרד הקליטה משנת 2010, כ-43% כלל ילידי אתיופיה בגילאי 16-17 חוששים משירותם הצבאי, לעומת 20%–30% מקרב העולים ממדינות אחרות[2].
כ-90% מבוגרי המכינה שובצו לשירות ביחידות קרביות, בחלקם סיירות מובחרות, כ-30% מבוגרי המכינה נבחרו לתפקידי פיקוד, וכ-7% מבוגרי המכינה הגיעו לתפקידי קצונה[5]. נתונים אלו מקבלים חשיבות מיוחדת נוכח נתוני צה"ל המצביעים על כך שכ-52% מיוצאי אתיופיה הם בעלי ציוני קב"א נמוכים מ-47, לעומת 23.2% מבין כלל המתגייסים, ונתונים המצביעים על שיעור מיצוי הקצונה הנמוך בקרב יוצאי אתיופיה, לעומת כלל האוכלוסייה (2% לעומת 7% בהתאמה)[2].
משך המכינה הוא 10 חודשים, ובמהלכם לומדים החניכים לתפעל את חיי היומיום של הקהילה באופן עצמאי[6].
מבחינה ערכית ולימודית, המכינה שמה דגש רב על פיתוח זהות יהודית וציונית.
המכינה מגדירה את עצמה כבעלת אופי א-פוליטי.
כדי לשמור על קשר עם בוגרי המכינה גם עם תחילת חייהם כאזרחים, המכינה מקצה רכז/ת-בוגרים במשרה מלאה ומועצת בוגרים פעילה, אשר מלווים את הבוגרים[7].
לקריאה נוספת
- השתלבות יוצאי אתיופיה בצה"ל, מרכז המחקר והמידע של הכנסת
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של מכינה קדם-צבאית ימין אורד
- אתר דרך כפר יוזמות חינוך.
הערות שוליים
- ^ נעמי אבנשפנגר, מכינות במבחן (עמ' 4)
- ^ 2.0 2.1 2.2 השתלבות יוצאי אתיופיה בצה"ל, באתר כנסת ישראל
- ^ על העמותה, באתר דרך כפר יזמות חינוך
- ^ מכינה ישראלית לבנות
- ^ 5.0 5.1 "דרוש כפר שלם לגדל ילד": מאות בני נוער לומדים במכינה ומצטיינים בצבא, באתר מעריב
- ^ מכינה קדם צבאית "ימין אורד" חצור הגלילית, באתר משרד החינוך
- ^ בוגרי המכינה
25440812מכינה קדם-צבאית ימין אורד