מכון השפה הרוסית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מכון השפה הרוסית של האקדמיה הרוסית למדעים
Институт русского языка имени В. В. Виноградова РАН

מבנה המכון במוסקבה
אקדמיה ללשון
תקופת הפעילות שנת 1783 - האקדמיה הרוסית
משנת 1841 - חלק מהאקדמיה למדעים
שנת 1944 - מכון השפה הרוסית – הווה
קמפוס רחוב וולחונקה 18/2ד'
בעלי תפקידים
נשיא מריה קאלנצ'וק
מיקום
מיקום מוסקבה
/http://www.ruslang.ru
(למפת מוסקבה רגילה)
 
מכון השפה הרוסית
מכון השפה הרוסית

מכון השפה הרוסית על שם ויקטור וינוגראדוברוסית: Институт русского языка имени В. В. Виноградова РАН) הוא גוף של האקדמיה הרוסית למדעים, האחראי הרשמי לפיקוח על השפה הרוסית, בדומה לתפקידה של האקדמיה הצרפתית או האקדמיה ללשון העברית. בראש המכון עומדת מריה קאלנצ'וק מאז 2017.

המטרות העיקריות של המכון - פיתוח ויישום תקנים של השפה הרוסית; הכנסת חידושים בשפה הרוסית מבחינה נורמטיבית; וקודיפיקציה של השפה הספרותית במילונים, דקדוק, ובספרי עיון על תרבות הדיבור.

פרויקטים מרכזיים של המכון

  • המכון ייסד את הגוף הלאומי של השפה הרוסית - שהוא אוסף אלקטרוני של אוצר המילים והדקדוק, כמו גם אוסף של מחקרים מדעיים. נפתח ב-2004.
  • עיתון מדעי בינלאומי בשם "השפה הרוסית באור מדעי" (Русский язык в научном освещении), שנוצר כדי לתאם את המחקר בתחום לימודי רוסית בת זמננו.
  • הפניה של שירות בשפה הרוסית, שנועד לייעץ ליחידים וארגונים על השימוש הנכון בביטויים רוסיים.

כמו כן, פרסם המכון מגזין מדע פופולרי בשם "השפה הרוסית" (Русская речь), שהוא אוסף ספרי מדע פופולרי, מילונים ואנציקלופדיות.

היסטוריה

האקדמיה הרוסית

האקדמיה הרוסית שנודעה גם בשם האקדמיה הרוסית הקיסרית ( Императорская Российская академия, Российская академия) הוקמה ב-30 בספטמבר 1783 ביוזמתה של יקתרינה דשקובה ויקתרינה הגדולה כמוסד ללימוד מדעים הומניטאריים ופילולוגיים. כהשראה לאקדמיה הייתה האקדמיה הצרפתית.

יקתרינה דשקובה הייתה לנשיאת האקדמיה כאשר למזכיר מונה איוואן לפיוחין. האקדמיה הורכבה מ-60 חברים שישיבותיה הראשונות נערכו בביתה של דשקובה. כחצי שנה לאחר הקמת האקדמיה נערכה ישיבה שבמסגרתה הוכנסה אל השפה הרוסית אות חדשה - האות Ë. באותה עת האקדמיה עבדה גם על מילון האקדמיה הרוסית (Словарь Академии Российской) שהעבודה עליו החלה ב-1783 ונמשכה 11 שנים.

האקדמיה פעלה לשחזור ושימור מסמכים היסטוריים ברוסית, האקדמיה אף הוציאה את מילון הרוסית הכנסייתית והאקדמיה פרחה מאוד בתקופתו של אלכסנדר שישקוב שהנהיג את האקדמיה מ-1813 ועד מותו ב-1841.

לאחר מותו של שישקוב, הצאר ניקולאי הראשון חתם ב-19 באוקטובר 1841 על צו למיזוג האקדמיה הרוסית עם האקדמיה הקיסרית למדעים של סנקט פטרבורג והאקדמיה הפכה למחלקה 2 - המחלקה ללשון הרוסית. מספר האקדמאים הורד ל-16 ושאר 35 החברים הפכו לחברי כבוד באקדמיה למדעים עצמה.

נשיאי האקדמיה

מכון השפה הרוסית

לאחר מיזוג האקדמיה עם האקדמיה הרוסית למדעים, לא היה ברוסיה גוף נפרד לפיקוח על הלשון וכך היה המצב גם לאחר מלחמת האזרחים ברוסיה. בתקופת מלחמת העולם השנייה הוחלט להקים את מכון השפה הרוסית כחלק מהאקדמיה הסובייטית למדעים וב-1944 הוקם מכון השפה הרוסית שהוכפף לאקדמיה הסובייטית למדעים.

ב-1991 האקדמיה הסובייטית הפכה לאקדמיה הרוסית למדעים כשמכון השפה הרוסית ממשיך להתקיים גם היום כגוף עיקרי לפיקוח על השפה הרוסית.

ראשי המכון

  • סרגיי אובנורסקי (1944-1950)
  • ויקטור וינוגרדוב (1958-1968)
  • פדוט פילין (1968-1982)
  • ולנטין וומפרסקי (1982)
  • יורי קראולוב (1982-1996)
  • אלכסנדר מולדובאן (1997-2017)
  • מריה קאלנצ'וק (מ-2017)

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מכון השפה הרוסית32714958Q1381038