מי ים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חוף ים בטרינידד
גלי ים

מי ים הם מים (לא טהורים) המצויים בים או באוקיינוס. בממוצע, מליחות מי ים היא כ-3.5%; כלומר, בכל ק"ג מי ים יש כ-35 גרם מלח מומס. צפיפותם של מי הים גדולה מזו של מים מתוקים.

תכונות פיזיקליות של מי הים

מי ים - תכונות פיזיקליות עיקריות[1]
צפיפות 1027 ק"ג למטר מעוקב
מליחות 3.5% (35 גרם מלח לליטר)

התכונות הפיזיקליות החשובות של מי הים: טמפרטורה, צפיפות ומליחות, משתנות כתלות באזור המדידה בכדור הארץ, ובשכבת המים שנמדדה. ישנם אזורים ימיים בהם ערכי הטמפרטורה, הצפיפות והמליחות של מי הים היא גבוהה יותר מהממוצע העולמי, כגון בים התיכון, ובים האדום, הסיבה לכך, היא המיקום הגאוגרפי של גופי המים הללו המאופיינים בשטפי קרינה גבוהים המביאים לאידוי משמעותי ובכך לריכוז המים, ומאידך, קצב רענון המים דרך המצרים שלהם לאוקיינוס האטלנטי וההודי (בהתאמה) הוא נמוך בשל יחס גודל הימה ומבנה המצר.

עיבוד ממוחשב של מליחות מי-פני השטח של כדור הארץ

כימיה של מי הים

אנליזה כימית של מי ים
הרכב משקלי של מי הים
(עבור מליחות של 3.5%)
יסוד אחוזים
חמצן 85.84%
מימן 10.82%
כלור 1.94%
נתרן 1.08%
מגנזיום 0.1292%
גופרית 0.091%
סידן 0.04%
אשלגן 0.04%
ברום 0.0067%
פחמן 0.0028%
הרכב מומסים עיקרי במי הים
מול לק"ג[2] גרם לליטר[3]
כלור () 0.546 19.4
נתרן () 0.469 10.7
מגנזיום () 0.0528 1.27
סידן () 0.0103 0.42
אשלגן () 0.0102 0.4
גופרה () 0.0282 3.6
דו-פחמה () 0.0023 0.1
ברום () 0.000844 0.07
הרכב חומרי מזון (נוטרינטים) בפני המים (ppm)[1]
זרחן (P) 0.07
חנקן (N) 0.5
צורן (Si) 3

הערכים המופיעים בטבלה לעיל הם ממוצעים. קיימות תופעות שונות המשפיעות על ריכוזי חומרים שונים ברמה מקומית ובפרט של החמצן והחנקן:

שתיית מי ים

מי הים מלוחים יותר מהמים אשר בגוף האדם (תמיסה היפרטונית). כאשר אדם בולע כמות גדולה של מי ים, התאים בגופו ינסו להשוות את הלחץ האוסמוטי אשר קיים מחוצה להם, על ידי שחרור נוזלים מהתא אל עבר המרווח הבין תאי. עקב פעולה זו, התאים המפרישים את הנוזלים מתייבשים, מצטמקים ומתים. זוהי הסיבה שבשעת הישרדות בלב ים, מומלץ שלא לשתות מי-ים כדי להגדיל את הסיכויים להינצל.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מי ים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 bartlett and jones, the properties of seawater
  2. ^ Bromine from the Dead Sea
  3. ^ A.G. Dickson & C. Goyet, Handbook of methods for the analysis of the various parameters of the carbon dioxide system in sea water, ORNL/CDIAC-74, 1994
מליחות המים (גרם מלח / ליטר מים)(‰)
מים מתוקים מים מליחים מים מלוחים תמלחת
< 0.5 ‰ 0.5 - 30 ‰ 30 - 50 ‰ > 50 ‰


ערך זה הוא קצרמר בנושא כימיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32664913מי ים