מיתוס המדינה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מיתוס המדינה
The Myth of the State
מידע כללי
מאת ארנסט קסירר
שפת המקור אנגלית
סוגה ספר עיון
הוצאה
תאריך הוצאה 1945
מספר עמודים 336
הוצאה בעברית
הוצאה הוצאת כרמל
תאריך 2025
תרגום חילי אטיה

מיתוס המדינהאנגלית: The Myth of the State) הוא ספר מאת ארנסט קסירר, העוסק בהשפעתה של המיתולוגיה על תורת המדינה, ומנסה לזהות את התהליכים שעמדו ברקע התפתחותן של האידאולוגיות הטוטליטריות במאה ה-20.

הספר הוא חיבורו האחרון של קסירר והוא נכתב בשנה האחרונה לחייו (1945), תורגם לעברית על ידי חילי אטיה ויצא לאור בהוצאת כרמל ירושלים בשנת 2025, במסגרת סדרת הספרים "פרשנות ותרבות". הספר נחלק לשלושה חלקים ומכיל שמונה-עשר פרקים.

מיתולוגיה והשפעתה על הפוליטיקה

הרעיון המרכזי של קסירר הוא השפעתם של מיתוסים על האנושות. בחלקו הראשון של הספר מנסה קסירר לבאר את המשמעות של מיתולוגיה, בהתייחסו למונח כפי שהוא מוגדר במחקר ובעיקר ביחס למיתולוגיות העתיקות. בחלקו השני הוא מנתח את המאבק נגד מושג המיתוס בהיסטוריה של התיאוריה הפוליטית, ומאבחן כיצד המיתולוגיה נדחקה אט אט לשוליים, ביחס לרציונליות ולמושגים דתיים או כאלו המאפיינים את עידן הנאורות. בחלקו השלישי טוען קסירר כי המיתולוגיה חזרה ותפסה מעמד משמעותי והשפעה מסוכנת בתחום מדע המדינה במאה העשרים.

קסירר מספק לאורך הספר פרשנות של ההתפתחות ההיסטורית של מדע המדינה, כשהוא פותח בראשוני הפילוסופים היווניים ובעיקר באפלטון, בוחן את האסכולה הסטואית ומתקדם לעידן ההגות הנוצרית ולחידושים שהיא הביאה לתחום. באמצעות בחינת רעיונותיהם של סדרת הוגי דעות לאורך השנים, קסירר מאבחן את ההתפתחויות המרכזיות בתחום, כשהוא מתמקד בדמויות כמו ניקולו מקיאוולי ותומאס הובס.

קסירר מנתח את רעיונותיהם של תומאס קרלייל על הסגידה לגיבורים ושל ארתור דה גובינו על תורת הגזע, וטוען כי השילוב בין הרעיונות של שניהם, גם אם הם עצמם לא כיוונו לכך, יצר את הרקע לצמיחתה של האידאולוגיה הפשיסטית ושל הרעיונות הטוטליטריים. לזאת הוא מוסיף עיון מעמיק במשנתו של גאורג וילהלם פרידריך הגל, שהפילוסופיה שלו היא זו שנתנה את ההכשר הרעיוני – לפי קסירר – לגידולם של רעיונות פוסט-מודרניים שאפשרו את שובה של המיתולוגיה לשדה הפוליטי.

מסקנתו המרכזית של קסירר היא שנוכחותה של המיתולוגיה, בדמותה המודרנית, דהיינו החלפתם של המכשף שמבטיח מעשה על טבעי בפוליטיקאי שמבטיח תוצאה בלתי הגיונית, היא זו שהובילה לעלייתם של משטרים טוטליטריים, וכי הטעות המרכזית של המערב היא העובדה שהוא התייחס לרעיונות הללו בלגלוג ובחוסר אמון, ולא טרח להיאבק בהם כבר בתחילת הדרך.

מבנה הספר

הספר כולל הקדמת המתרגם, שלושה חלקים ובהם שמונה-עשר פרקים ופרק סיום קצר. החלקים הם:

  • מהו מיתוס?
  • המאבק נגד המיתוס בהיסטוריה של התאוריה הפוליטית
  • המיתוס של המאה העשרים

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מיתוס המדינה40536473