מיקולאי השני רדזיוויל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מיקולאי השני רדזיוויל
Mikołaj Radziwiłł Amor Poloniae.PNG

מִיקוֹלַאי השני רַדְזִיוִילפולנית: Mikołaj II Radziwiłł, בבלארוסית: Мікалай Радзівіл, בליטאית: Mikalojus Radvila; ) המכונה אוהב פולניה (Amor Poloniae) היה מגנאט ומדינאי בדוכסות הגדולה של ליטא.

הוא השיג את תואר הנסיך ממקסימיליאן הראשון, קיסר האימפריה הרומית ה"קדושה". הוא היה בנו של מיקלויוס רדווילה (אנ') ובין הראשונים שנשאו את שם המשפחה רדזיוויל. בני משפחתו כללו את שלושת האחים יז'י רדזיוויל, וויצ'ך רדזיוויל (Wojciech Radziwiłł) ויאן רדזיוויל (אנ') ואחות אחת, אנה ראדזיוויל (אנ'). מיקולאי היה אב של משפחת רדזיוויל שהעיירות גוניונדז ומיאדזייל היו נחלה שלה. הוא ירש את אדמות מוסנינקאי (אנ') וקדאיניאי. רוב נחלותיו הוחרמו מהמורד מיכאל גלינסקי (אנ') - בעיקר ראיגרוד, גונידז וקנישין.

הוא השתתף במלחמת מוסקבה-ליטא השנייה (אנ') בשנים 1500–1503 ובפשיטות אחרות בהנהגתו של קונסטנטי אוסטרוגסקי (אנ'). מיקולאי היה סגן נושא גביע (אנ') (בפולנית Podczaszy[א]) משנת 1505 עד 1510, ווייבוד מחוז וילנה משנת 1507 והחליף את אביו כקנצלר הגדול של ליטא (אנ') משנת 1510. ב-25 בפברואר 1518 קיבל, כבן הראשון במשפחה, את התואר הנסיך מהקיסר מקסימיליאן הראשון, בתור נסיך של האימפריה הרומית ה"קדושה" (אנ') (Reichsfürst - רייכספירסט ("נסיך קיסרי") של גוניונדז ומיאדזייל.

בשל דעותיו הפרו-פולניות ותמיכתו הדחוקה באיחוד הפולני-ליטאי הוא זכה לכינוי "אוהב פולניה" על ידי בני דורו. הוא התחרה באלברטס גושטאוטאס (אנ') על ההשפעה בממשלת הדוכסות הגדולה של ליטא והיה העורך הראשוני של חוקי ליטא (אנ').

נישואים וצאצאים

מיקולאי התחתן עם אליזבייטה אנה סאקוביץ' (בתו של הבויאר בוהדן סאקוביץ', שאומץ על ידי קלאן פומיאן (אנ')) ילדיהם היו:

  • מיקולאי השלישי רדזיוויל, בישוף של סמוגיטיה
  • יאן רדזיוויל; התחתן עם אנה קוסטביץ'
  • זופיה רדזיוויל; התחתנה עם יאן זבז'ינסקי
  • סטניסלאב רדזיוויל; התחתן עם מגדלנה בונר בשנת 1527 בקרקוב
  • הלנה רדזיוויל; נישאה לנסיך יז'י אולקוביץ' סלוצקי
  • אליזבייטה רדזיוויל; נישאה לנסיך איוואן דוברוניצקי הולסנסקי

קישורים חיצוניים

ביאורים

  1. ^ נושא גביע היא משרה היסטורית בכירה בחצרות מלכות. תפקידו המקורי של נושא הגביע היה למזוג, לטעום ולהגיש משקאות (בפרט יין) למלך ולאורחיו. משום שהיה חשש שמשקאות עלולים להיות מורעלים, הייתה זו משרת אמון קרובה
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0