מים וירטואליים
מים וירטואליים (באנגלית: Virtual water trade) הם מים שנעשה בהם שימוש בעת ייצור של מוצר מסוים, אשר נשלח למכירה במדינה אחרת מזו שבה יוצר. בתחילת השימוש במונח, דובר על מרכיב המים בתהליכי הגידול והשיווק של פירות וירקות, אולם בפועל, ישנה צריכת מים בעת ייצור מוצרים שונים, כולל במוצרי אלקטרוניקה בעלי טכנולוגיה מתקדמת. בכל מוצר העשוי בין היתר ממים, או שבתהליך ייצורו נעשה שימוש במים, ובהמשך מוצר זה נצרך או שווק באזור גאוגרפי אחר מאזור ייצורו, מצויים "מים וירטואליים". את המושג טבע פרופסור ג'ון אנתוני אלן (אנ') הבריטי.
דוגמה לנושא היא מצב בו במדינה מסוימת באירופה מייצרים מכשיר אלקטרוני בשם "X". לשם ייצור מכשיר זה דרושים כ-100 ליטר מים. לאחר תהליך הייצור, מדינה באפריקה מייבאת את המכשיר. אם כך, בתהליך זה יובאו כ-100 ליטר מים וירטואליים למדינה האפריקאית.
מסחר וגלובליזציה
לרוב נהוג לייחס שימוש במים וירטואליים לאזורי צריכה עניים במים הצורכים מוצרים עתירי מים, אשר לולא הסחר הבין-לאומי לא היו זוכים לאותו היקף ואופן שימוש בהם, בייחוד למוצרי מזון. באמצעות יבוא מוצרים בעלי מים וירטואליים מתקיימת שמירה על משאבי המים המקומיים במדינה המייבאת וקטן הלחץ הכלכלי עליהם. מנגד, ישנן מדינות המייצאות מים וירטואליים ויוצרות מאזן מים מקומי שלילי בו המדינה מייצאת מים על אף שממילא יש בה מחסור במים. עם הסחר הבין-לאומי הנרחב מתקיימת גלובליזציה של מים שלעיתים רבות יותר משתי מדינות לוקחות חלק בסחר המוצרים המכילים את מים אלו. אף על פי שיבוא מים וירטואליים עשוי להפחית את הצורך במים מקומיים בצורה ניכרת, הצורך במים מקומיים בצורתם המקורית יישאר, מאחר שישנן פעולות בסיסיות כמו שתייה ורחצה שבהן המים הנדרשים לשימוש האדם לא ניתנים להמרה לצורות שונות. גידול טבעי באוכלוסייה מגביר את הצורך במים, אך מאחר שהמים המצויים הם משאב סביבתי מוגבל הצורך במים וירטואליים גובר. כמו כן, שיפורים טכנולוגיים המייעלים את השימוש במים הקיימים עשויים לענות על הצורך הגדל במים וירטואליים ואף להפחית את הצורך בהם.
גאופוליטיקה
באזורים רבים בעולם העניים במשאבי מים, ישנו מתח פוליטי-ביטחוני בין מדינות בנוגע לזכויות השימוש במשאבי המים האזוריים. שימוש במים וירטואליים המיובאים מחוץ לאזורי המחלוקת עשוי להפחית את המתח בין הצדדים מאחר שלממשלות ישנן אפשרויות רבות יותר ומגוונות לספק מים לתושביהן. יבוא מים וירטואליים עשוי להוות מרכיב חשוב בבניית מדיניות במדינות הנדרשות לתכנן את משק המים שלהן. לכן, למים וירטואליים ישנה השפעה ניכרת על מצב הגאופוליטי באזורים רבים בעולם.
בישראל
ישראל היא מדינה מדברית ברובה, הענייה במשאבי מים. מוצרים מיובאים רבים בשוק הצרכנות המקומי מכילים מים וירטואליים. כמו כן, ישראל מייצאת מוצרים רבים העשויים ממים ו/או שהיה נדרש שימוש במים לשם ייצורם, ולכן ישראל היא גם יצואנית של מים וירטואליים. בין המוצרים אותם ישראל מייצאת ישנן סחורות חקלאיות, בהם פירות הדר העשירים במים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- משבר המים העולמי, באתר אקו-ויקי
- אליאב שטול-טראורינג, עידו אביאני, דרור אבישר ונירית ברנשטיין (2015) מִדְרַך המים – מדד אקולוגי לניהול משאב המים ולחיסכון בו, בכתב העת "אקולוגיה וסביבה"
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] מים וירטואליים26183212