מיכה (מחולל יישומים)
מסך הפתיחה של מיכה 9 |
מיכה (מוכר גם בשמות מיכה 8, מיכה 8+, או מיכה 9) הוא מחולל יישומים ובסיס נתונים ישראלי.
פיתוח
המחולל שפותח החל מ־1985 (בגרסתו הראשונה מיכה 8) במל"ן, משרד הביטחון בשפת Pascal בסביבת טורבו פסקל 7 של בורלנד ותוכנת btree-filer לניהול קבצים, במערכת הפעלה DOS, על ידי מיכאל וסקו, היה נפוץ במשרד הביטחון ובמשרדים ממשלתיים. ההשראה לפיתוח של המחולל הייתה שפת DBONE על גבי מחשב מרכזי (mainframe) וגיליון הנתונים האלקטרוני לוטוס 1-2-3.
לאחר כעשר שנות פיתוח, בשנת 1995 הוא הופרט ויצא להפצה בשוק הפרטי, אף שבתקופה זו כבר שלטה בשוק מערכת ההפעלה חלונות, עדיין היה למחולל זה מה להציע. פשטותו וקלות השימוש בו עם מחירו הנמוך, תמיכה בעברית בכל היבט אפשרי, ביחד עם כלי תכנות ואופציות רבות מובנות בו כמו תאריכון לועזי-עברי, יומן אירועים ותזכורות, חייגן, מחשבון, ואופציית מדבקות, מכתבים, פקס וגאנט מובנים לכל דוח, רכשו לו קהל של מפתחים ומשתמשים. הפתיחות של המפתח להענות לפידבקים ורצונות של משתמשים, יצרו לו ספריית פונקציות עשירה שנוגעת כמעט בכל היבט אפשרי.
באמצע 2006 יצא לשוק מיכה 9, גרסה הרצה ב־32 ביט ומותאמת ל־Windows XP. אף שהממשק נותר דומה לגרסה הישנה, המנוע שונה לחלוטין. שפת הפיתוח של המחולל עברה הסבה לתוכנת הקוד הפתוח Free Pascal, מנוע בסיס הנתונים שודרג, והוכנסו שיפורים שונים בתוכנה כמו משלוח דואר אלקטרוני, הדפסת תמונות, יצוא לאקסל ומשלוח פקס.
תכונות
ייחודו הוא בעיקר בפשטותו ובקלות השימוש שבו, והתפיסה שעומדת ביסודו, היא ליצור מחולל ידידותי לאדם הפשוט שיעטוף את הסיבוכיות התכנותית, ושיוטמעו בו כל התכונות, הנדרשות למסד נתונים וגם תכונות שסביבן, באופן שיהיה קל ונגיש ושימושי לכל אדם, כאשר יושמו בו פשטות ועוצמתיות, ללא הפרדה בין מפתח למשתמש, כפי שנהוג במחוללי יישומים רבים. ואכן מרגע שהוא הופץ הוא התפשט במשרדים ממשלתיים שונים.
הקונספט שלו שמורכב מהגדרת טבלה, עדכון נתונים והפקת דוח, פישטו את העבודה למשתמשים. אופציות שומר המסך המובנה והמיני-מחשבון מבטאים מגמה זו. הוא עוצב באופן כזה שהוא מדריך את המשתמש בו, צעד אחר צעד. דוגמה בולטת לכך הם מחוללי הטבלאות והדוחות הקיימים בו, המאפשרים ליצור טבלה, טופס או דוח אפילו למשתמש מתחיל בצעדיו הראשוניים. כאשר הושם דגש במדריכים וקובצי עזרה מסוגים שונים ובחיתוכם לפי מתחילים ומתקדמים. מיכה 8 הוא כנראה מראשוני כלי התכנות מונחי אירועים, ויש בו אירועים רבים ומגוונים בכל היבט של השימוש בו.
למיכה 8 תמיכה בשפת סקריפטים בעברית, דבר שהוא ייחודי למדי בשוק התוכנה, ותמיכה מובנית במספר רב של עזרים, כמו גם במספר רב של פקודות (198) ופונקציות (182), ובהן מלבד פונקציות מספריות, מחרוזתיות, לוגיות ותאריכיות מקובלות, גם גלריה של פונקציות תאריך עברי, המרת מספרים למלל, פונקציות פיננסיות כחישובי ריביות והחזרי השקעות, חישובים על בסיס הנתונים, חישובי מס לפי מדרגות מס, הצפנת מחרוזות, בדיקת דמיון בין מחרוזות, חישוב ואימות ספרות ביקורת בשיטות שונות, חישובי OR ו־AND בין ביטים של מספרים, המרת מחרוזות מעברית דוס לחלונות, הצגת שורת גאנט ועוד.
על פי המיפרט הטכני שלו, הוא מסוגל לטפל במאות אלפי רשומות בזמן סביר. ומסוגל להכיל למעלה משני מיליארד רשומות בגודל מקסימלי של 8 קילובייט לאחת במסד, ועד 254 שדות בטבלה בגודל מקסימלי של 256 תווים לשדה.
עם זאת, הוא משולל יכולות שנראות כיום פשוטות ובסיסיות, כמו תמיכה בעכבר מחשב, תמונות וגרפיקה, שפת SQL או התחברות למסדי נתונים גדולים.
הפצה
המחולל נמצא בשימוש בעיריות שונות, משרדי ממשלה, עמותות שונות, גורמי שוק פרטיים ואף בחברות עתירות ידע כאלביט מערכות.
"סגל מחשבים ותוכנה" המשיכה לפתח את המחולל עד בסוף 2015. בין התכונות האחרונות שפורסמו הייתה תמיכה במערכת ההפעלה חלונות ויסטה.
ראו גם
לקריאה נוספת
- עמוס גואטה, צעדים ראשוניים במיכה 8, הוצאת פוקוס-מחשבים.
קישורים חיצוניים
- מיכה 8+, אתר הבית של "סגל מחשבים ותוכנה"
- פורום מיכה 8, באתר "דיבורים"
34608669מיכה (מחולל יישומים)