מידענות סייבר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

"מידענות סייבר" היא עיסוק מקצועי הכולל גילוי ואיתור מידע דיגיטלי במרחב הקיברנטי.

צמד המילים מידענות סייבר הוא אחד מהשמות שהוצעו אך לא התקבלו עבור מגמת "מידע ונתונים- Data Analysis" (לשעבר "גילוי ואיתור מידע דיגיטלי"). במשך מספר שנים נפוץ שם זה בקרב תלמידי ומורי מגמת "גילוי ואיתור" על אף שלא אושר במערכות הרשמיות של משרד החינוך החל משנת 2020 לאחר כניסתה של המפמ"רית רונית נחמיה לתפקיד, השתנה שם המגמה ל "מידע ונתונים- Data Analysis" וכן חלו שינויים מרחיקי לכת בתוכנית הלימודים, הרחבת שיתופי הפעולה של המגמה עם גורמים צבאיים, מוסדות אקדמיים וחברות במגזר העסקי.

העיסוק במידענות סייבר שכיח בקרב חברות מודיעין עסקי, שיווק, משרדי פרסום ויחצנות, תחומי הייעוץ ואבטחת איכות ומכונים לגיוס עובדים.

תוכנית לימוד

בישראל

תוכנית לימודים בנושא החלה לראשונה בבתי ספר תיכוניים בישראל בשנת הלימודים תשע"ו ומיועדת לתלמידי בית ספר תיכון תחת מינהל מדע וטכנולוגיה במשרד החינוך. התוכנית היא פעולה משותפת בין המנהל למדע וטכנולוגיה במשרד החינוך יחד עם מומחי תוכן מאגף המודיעין (כולל יחידה 8200), התעשייה, מטה הסייבר הצה"לי והאקדמיה. בתוכנית דגש על הבנה ויישום של תהליכי אחזור מתקדמים רב-לשוניים, תוך פיתוח תודעה ותפיסה מידענית יצירתית.

המגמה מידע ונתונים- Data Analysis" (לשעבר "גילוי ואיתור מידע דיגיטלי") היא מגמה טכנולוגית. מקצוע המבוא הוא ערבית או רב מלל אחר ברמה של 5 יחידות לימוד לבגרות; המקצוע המוביל הוא ניתוח ואיתור מידע ברמה של 5 יחידות לימוד ומקצוע ההתמחות במגמה הוא מידע וידע באינטרנט גם הוא ברמה של 5 יחידות לימוד.

התוכנית מורכבת מחמישה פרקים:

  1. טכנולוגיות מידע ותקשורת
  2. שימור שיתוף ופיתוח ידע
  3. אינטרנט ומדיה חברתית
  4. מידע ומידענות
  5. התמודדות עם שפה זרה.

במסגרת המגמה התלמידים נחשפים לחידושים טכנולוגיים בתחום שיטות לגילוי ואיתור דיגיטלי וכן לשפות תכנות שונות.

במסגרת התוכנית יתנסו התלמידים בתהליך מורכב של איתור המידע, מיצויו ועיבודו עד לאבטחתו ברשת.

התלמידים במגמה יתנסו גם ביכולות כריית מידע על סמך כלים לניתוח "Big Data". מרכיב חשוב במגמת הלימוד הוא תהליך ההבחנה בין עיקר לטפל, שתאפשר לאנליסט לגבש מסקנות מרכזיות ועיקרי דברים.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29230865מידענות סייבר