מערך מדעי ההתנהגות (צה"ל)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מערך מדעי ההתנהגות
סמל המערך
סמל המערך
פרטים
כינוי ממד"ה
מדינה ישראלישראל ישראל
שיוך Badge of the Israeli Defense Forces 2022 version.svg צה"ל
סוג מערך מקצועי
בסיס האם מחנה דורי
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 1980–הווה (כ־44 שנים)
מקים היחידה אל"ם ראובן גל
מלחמות כל מלחמות ישראל מאז 1980
נתוני היחידה
כוח אדם 108 קצינים וחוגרים[1]
פיקוד
יחידת אם ראש אגף כוח אדם
דרגת המפקד אלוף-משנהאלוף-משנה
מפקדים תא"ל ד"ר הדס מינקה-ברנד

מערך מדעי ההתנהגות ומרכז מדעי ההתנהגות (ממד"ה) של צה"ל הוא מערך מקצועי, הפרוס בכל זרועות ויחידות צה"ל, המערך כפוף לראש אגף כוח אדם (אכ"א). יעוד המערך הוא ליישם ידע מתחומי הפסיכולוגיה והסוציולוגיה לטובת שיפור האפקטיביות של יחידות צה"ל ולטובת מיצוי וטיפוח המשאב האנושי. ראש המערך הוא היועץ לרמטכ"ל ולמטה הכללי לענייני מדעי ההתנהגות[2]. במערך משרתים אנשי מדעי ההתנהגות - פסיכולוגים וסוציולוגים שתפקידם הוא לפתח תשתיות ידע, באמצעות מחקרים וסקרים על נושאים שונים שקשורים להתנהגות ועמדות חיילי וקציני צה"ל ולתת תמונת מצב רלוונטית ועדכנית למפקדים[3]. בין תפקידיו של המערך: מיון ושיבוץ, מחקרי מוטיבציה, פיתוח מנהיגות, הערכת קצונה בכירה וייעוץ ארגוני[3].

במערך ממד"ה משרתים יועצים ארגוניים (רובם חוזרי שירות) עתודאים בתחומי מדעי ההתנהגות, קצינות מדעי ההתנהגות ומאבחנות מדעי ההתנהגות. היועצים הארגוניים פזורים ביחידת צה"ל השונות וכפופים למפקדים האג"מיים או מפקדי בסיסים ועד ראשי מחלקות, ראשי אגפים וזרועות במטרה לספק ייעוץ ארגוני וייעוץ אישי לטובת קידום מטרות צה"ל. המחלקה ממוקמת במחנה דורי. מחקריה ופרסומיה של המחלקה מסווגים בדרך כלל.

ראש מערך מדעי התנהגות כיום היא תא"ל ד"ר הדס מינקה-ברנד[4].

ממד"ה מחולקת לארבעה ענפים (פרקטיקות): ענף פיתוח וייעוץ ארגוני (פא"ר), ענף פיתוח מערכות מיון, ענף הערכת קצונה בכירה וענף מחקר (המכון הצבאי למחקר יישומי במדעי-ההתנהגות). אלו מתקיימות בעיקר מבסיס המטה שבמחנה תל השומר. בנוסף, היא מנחה את פרקטיקת פיתוח המנהיגות, שעיקר פעולותיה בבית הספר למנהיגות (בילס"מ) שבבית גולדמינץ נתניה.

כל ענף משמש הסמכות המקצועית, היחידה בתחומו, ליועצים במערך הפרוס ביחידות צה"ל והוא קובע את המדיניות והקווים המנחים על פי הם פועל המערך בתחומו.

היסטוריה

המחלקה הוקמה ב-1980 כיחידת המשך ליחידה לפסיכולוגיה צבאית (יחפצ), ומפקדה הראשון היה הפסיכולוג הראשי של צה"ל אלוף-משנה ראובן גל[5].

ענף פיתוח וייעוץ ארגוני

ענף פיתוח ארגוני נושא בשני כובעים. בכובע הראשון- זהו הגוף הנושא באחריות על תהליכי המשא"ן של ממד"ה האיתור, הגיוס, ההכשרה והפיתוח של קציני מדעי ההתנהגות. בכובע השני, הוא הגוף התחברתי המנחה את תהליכי הייעוץ ארגוני בצה"ל .

הפיתוח הארגוני בצה"ל נשען על פרקטיקות הפיתוח הארגוני הקלאסיות ומפתח גם ידע ייחודי הנוגע לחברות בכלל ולצה"ל בפרט, כגון : סוציאליזציה, היבטים מנטליים של לחימה, הכנות מנטליות וכדומה. הייעוץ הארגוני נעשה באופן מבוזר על ידי קציני מדעי ההתנהגות הפועלים ביחידות השדה, בסיסי ההדרכה, יחידות המטה, הפיקודים, אגפי המטכ"ל והזרועות.

ענף פיתוח ארגוני כולל בתוכו גם את המכללה הצבאית למדעי ההתנהגות אשר מהווה אבן שואבת ליועצים ארגוניים בתחילת דרכם, לאור תהליכי ההכשרה והליווי הסדורים והעמוקים הניתנים בה.

ענף מיון (ענף פיתוח מערכות מיון)

קציני מערך מדעי ההתנהגות קובעים את הקריטריונים לפיהם מתבצע המיון האיכותי (קב"א, דפ"ר וכיוצא בזה) בגיוס לצה"ל[6] המיון עצמו מועבר על ידי המדור הפסיכוטכני שביחידת מיטב[6]. בין תפקידיו של המערך בתחום זה: לבנות, לפתח ולתחזק את המערכות המרכזיות למיון כוח אדם, ובהן מערכות המיון והשיבוץ הראשוני של מועמדים לשירות ביטחון; וכן לייעץ, לפקח ולבקר מקצועית את מערכות המיון של כוח האדם בצה"ל[7]. בראש הענף עומד היום סא"ל ד"ר יאיר נעם.

ענף מחקר (המכון הצבאי למחקר יישומי במדעי ההתנהגות)

ענף מחקר, לאחר תהליך שינוי ארגוני שבוצע בשנת 2015, מכונה כיום המכון הצבאי למחקר יישומי במדעי ההתנהגות. יעוד המכון הוא חתירה להשפעה על אפקטיביות דפוסי פעולה של צה"ל ומדיניותו, באמצעות מעורבות ותמיכה בתהליכים מרכזיים בארגון, על בסיס מומחיות, פיתוח ידע ומחקרים יישומיים, רלוונטיים ושיטתיים מתחום מדעי ההתנהגות.

בתהליך אסטרטגי שבוצע בשנת 2020 שם לעצמו המכון חזון להוות מערך מחקר מד"ה בצה"ל: מקצועי, בחזית הקידמה המחקרית; משפיע באמצעות ידע יישומי ושימושי; רלוונטי (בנושאים, בעיתוי, באופן הנגשה); אטרקטיבי למשרתיו; מוערך מצד מערך מד"ה וצה"ל.

תפקידי המכון המעודכנים הם: ייזום, ניהול וביצוע מחקרים יישומיים (זיהוי צרכים מחקרים – מול מפקדים וגופי מד"ה, הובלת צוותי משימה מחקר מדה"י, מיפוי וקשר רציף עם חוקרים רלוונטיים באקדמיה ובגופי מחקר); איסוף תפיסות, ידע והבנות מהאקדמיה והתעשייה; גיבוש, ניהול והנגשת ידע מחקרי למד"ה ולצה"ל; פיתוח מתודולוגיות מחקר מד"ה; הכשרה מחקרית וחניכה מקצועית לקציני מד"ה.

המכון מורכב משני אגפים. אגף של מומחיות תוכן, הכולל מספר מדורים העוסקים בפיתוח ידע בתחומים: משאבי-אנוש בצה"ל (מוטיבציה ומחוברות של אוכלסיית המלש"בים, חובה, קבע, מילואים, אזרחים עובדי צה"ל ואוכלוסיות מיוחדות בצה"ל), לחימה ומעטפת לחימה (פסיכולוגיה וסוציולוגיה צבאית, מוכנות ונכונות ללחימה של פרט, קבוצה, יחידות, שדה הקרב העתידי, השפעת טכנולוגיה), טכנולוגיה ודיגיטל (השפעת אדם - טכנולוגיה- ארגון, טרנספורמציה דיגיטלית בצה"ל), מחקר הערכה ארגוני (ערכים בצה"ל, ואקלים ארגוני בצה"ל ותופעות ארגוניות). אגף מומחיות מתודולוגית, הכולל את המרכז הסיקור הצה"לי ומדור מחקרי מו"פ ותשתית - אלו אחראיים על מומחיות המכון בתחום המחקר הכמותי והאיכותני.

בראש מכון המחקר עומד כיום סא"ל ד"ר מוטי קלנג. קלנג פסיכולוג מומחה בתחומים מיון והערכה, כמו גם פיתוח-ארגוני, בעל דוקטורט בתחום רשתות חברתיות ואפקטיביות קבוצות מאוניברסיטת חיפה וכיום מתמחה בתחום רשתות אנושיות. הוא שירת כיועץ ארגוני במגוון יחידות יבשה- בית הספר לתותחנות, חטיבת גבעתי, עוצבת המפץ, עוצבת הפלדה וקורס פו"מ אלון.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ דו"ח מבקר המדינה 2014 (מספר דו"ח 64ב' עמוד 86)
  2. ^ דו"ח מבקר המדינה 2014 (מספר דו"ח 64ב' עמוד 87)
  3. ^ 3.0 3.1 דו"ח מבקר המדינה 2014 (מספר דו"ח 64ב' עמוד 89)
  4. ^ נדב פולק, ‏ראש מערך מדעי ההתנהגות של צה"ל: הבת של ליאורה מינקה, באתר כיפה, 11 במאי 2017
    בתה של יו”ר אמונה מונתה לאלופת משנה בצה”ל, באתר תנועת אמונה
  5. ^ יוסי חזאי, האם ישראל לקראת "מהפכה חברתית" בתחום השירות הלאומי ? ריאיון עם אל"ם ראובן גל באתר צוות ארגון גמלאי צה"ל, 3/11/2008.
  6. ^ 6.0 6.1 דוח שנתי 67א, משרד מבקר המדינה, עמוד 1153. פורסם בתאריך 01.11.2016
  7. ^ דוח שנתי 67א, משרד מבקר המדינה, עמוד 1139. פורסם בתאריך 01.11.2016
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0