מונוכרומטור
מונוכרומטור הוא מכשיר אופטי המעביר רצועה צרה של אורכי גל של אור שנבחרה מתוך טווח רחב יותר של אורכי גל הזמינים בקלט. השם הוא מן המילים ביוונית מונו, "יחיד", chroma, "צבע", והסיומת הלטינית ator.
אם נותנים ליותר מאורך גל אחד לצאת ביציאה, כך שהמכשיר יכול לזהות ספקטרום של אורכי גל בבת אחת ולא רק אחד, המכשיר מכונה ספקטרומטר. ניתן לבנות ספקטרומטר למשל על ידי החלפת חריר היציאה של המונוכמטור (בתמונה) במצלמה שבודקת היכן פגעו הקרניים, וכך להפריד בין אורכי הגל השונים.
שיטות
פריזמה
מנסרה משמשת לשבירת אור מולטיכרומטי לאורכי גל נפרדים. בעזרת הצבת עדשה מרכזת אחרי הפריזמה ניתן לרכז את אורכי הגל השונים ולברור אותם בעזרת לוח אטום עם חריר יציאה קטן.
סריג עקיפה
סריג עקיפה הוא משטח משונן בו אור מולטיכרומטי פוגע ובעת החזרתו הוא מפוזר בזוויות שונות לפי אורך הגל. את אורך הגל הרצוי מקבלים לפי הזווית בה הוחזר האור והמרחק שהוא עבר.
דוגמה למונוכרמטור מהסוג הזה הוא מונוכמטור מסוג Czerny–Turner, המוצג בתמונה.
מסננים (פילטר)
סנן בליעה
סנן בליעה הוא חומר מוצק אשר מעביר דרכו רק אורכי גל בתחום מסוים. לרוב זוהי פיסת זכוכית או פלסטיק צבועה עם חומר כלשהו אשר מאפשר מעבר של אורכי גל מצומצמים.
סנן אינטרפרנציה
סנן אינטרפרנציה הוא פילטר אשר מורכב משתי שכבות של זכוכית וביניהן חלל ריק. כאשר אור מוקרן בזווית לתוך הזכוכית הוא נשבר ביציאה אל החלל הריק לפי חוק סנל ומתקדם בטווח עד הגעתו לרכיב הזכוכית השני. חלק מהאור עובר דרך הזכוכית וחלקו מוחזר אל פלטת הזכוכית הקודמת עליה שוב יבצע החזרה ויעבור דרך הזכוכית בפעם השנייה. המרחק בין שתי שכבות הזכוכית שווה כפולה שלמה של אורך הגל הרצוי, באופן זה תהיה התאבכות בונה בין שני הגלים.
יישומים
השימוש במונוכרומטור הוא כדי לבודד אורך גל מסוים. שימוש ניכר נעשה במונוכורמטורים בספקטרופוטומטריה בה מתבססים על חוק בר-למברט. אחת הדרישות של חוק בר הוא שימוש באור מונוכרומטי כיוון ותכונת הבליעה המולרית של חומר היא פונקציה של אורך הגל ושימוש בכמה אורכי גל ייפגע במהימנות המדידה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
שגיאות פרמטריות בתבנית:בריטניקה
פרמטרי חובה [ 1 ] חסרים
29508596מונוכרומטור