מוחמד בן לאדן
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. מוחמד בן עוואד בן לאדן (בערבית: محمد بن عوض بن لادن; 1908 – 3 בספטמבר 1967) היה איש עסקים סעודי מולטי-מיליונר שעבד בעיקר בענף הבנייה. הוא ייסד את מה שכיום הוא קבוצת בן לאדן הסעודית והפך להיות הסעודי שלא ממשפחת המלוכה העשיר ביותר וביסס את העושר והיוקרה של משפחת בן לאדן. הוא היה בנו של עוואד בן לאדן ואביו של אוסאמה בן לאדן.
חייו
מוחמד בן עוואד בן לאדן נולד בהדראמוט שבחופי דרום תימן בשנת 1908 לעוואד בן עבוד בן לאדן; סבו של אביו של מוחמד היה עבוד בן לאדן, בנו של עלי בן לאדן, אחד מארבעה אחים (האחרים הם אחמד, מנצור וזייד) ממנו נוצרו ארבע חמולות בן לאדן המתחקות אחר אבותיהם. בנו אוסאמה בן לאדן היה המייסד של אל-קאעידה, הארגון הסוני המיליטנטי.
עני ובלתי משכיל, מוחמד היגר לטייחאמה לפני פרוץ מלחמת העולם הראשונה, בתחילה עבד כסוחר בג'דה. בשנת 1930 הוא התחיל עסק בנייה משלו ולאחר שהגיע לידיעת עבדול עזיז אבן סעוד, המלך הראשון של ערב הסעודית, הוא בסופו של דבר זכה להצלחה שהביאה את משפחתו להתפרסם כ"המשפחה הלא מלכותית העשירה ביותר בממלכה".
ההצלחה הכלכלית האדירה של מוחמד בן לאדן יוחסה לחוש עסקים ממולח, הבעת אמונים לשליטי ערב הסעודית ואמינות נכונה להציע את ההצעה הנמוכה ביותר על חוזי בנייה.
כ"בנאי מלכותי", יצר מוחמד בן לאדן קשרים קרובים עם משפחת המלוכה, ובמיוחד הנסיך פייסל מסעודיה. ב-1964 הדיח הנסיך פייסל את אחיו למחצה, המלך סעוד והחל לבנות מחדש את הממלכה לאחר המדיניות הבזבזנית של תקופת סעוד. המלך פייסל נענה להצעתו של מוחמד בן לאדן בסיוע כספי לתמיכה בכלכלה הלאומית וכפרס, הוציא המלך פייסל צו מלכותי שהעניק את כל פרויקטי הבנייה העתידיים לחברת הבנייה של בן לאדן. כתוצאה מכך, החברה של בן לאדן צברה בסופו של דבר נכסים העולים על 5 מיליארד דולר. את הונו הראשוני הוא זכה בזכויות בלעדיות לכל המסגדים והבניינים הדתיים האחרים בערב הסעודית ומספר מדינות ערב אחרות. עד 1967 היה אחראי מוחמד בן לאדן באחריות בלעדית לשיפוץ מסגד אל אקצא בירושלים.
חרף קרבתו למשפחת המלוכה והעושר הרב שלו, מוחמד בן לאדן חי חיים פשוטים ואדוקים יחסית להרבה סעודים עשירים ודרש מילדיו לשמור על קוד דתי מוסרי וקפדני. בשנותיו המאוחרות, גיוונה הרשת התאגידית בן לאדן את פעילותה מעבר לבנייה, בעיקר בהשקעות זרות ובנפט. במסגרת עסקיו היה מעורב בתוכנית בניית תעלת ההטייה הסורית שנועדה לנשל מישראל 50% מימי הירדן, בשנים 1963‐1966. ידוע כי נפגש עם אלי כהן, שהצליח לדלות ממנו פרטים על התוכנית.
נשים וילדים
מוחמד הוליד 56 ילדים מ-22 נשים. למוחמד מעולם לא היו יותר מארבע נשים בכל פעם - הוא התגרש מנשים מבוגרות והתחתן עם נשים חדשות לפי הצורך כדי להגביל את מספר הנשים הנוכחיות לארבע ולהישאר במסגרת חוק הנישואין של האסלאם הסוני. לדברי כרמן בן לאדן, מוחמד תכנן להינשא לאישה ה-23 בליל מותו והיה בדרכו לשם כשמטוסו התרסק.[1] בנו הידוע ביותר הוא אוסאמה בן לאדן, מייסד אל-קאעידה, ארגון הטרור הסוני המיליטנטי. אמו של אוסאמה בן לאדן, חמידה אל-עטאס, נולדה וגדלה בסוריה לפני שהתחתנה עם בן לאדן ועברה לסעודיה. היא הייתה אשתו ה-11 של מוחמד.
מותו
ב-3 בספטמבר 1967 נהרג מוחמד בן-לאדן כאשר מטוס הביצ'קראפט, התרסק במהלך נחיתה בעום, מחוז עסיר, בדרום מערב ערב הסעודית.[2]
מורשת
בעקבות מותו של מוחמד בן לאדן, בניו הגדולים, בעיקר סאלם בן לאדן, שינו את שם החברה ל"האחים בן לאדן לחוזה ותעשייה" והמשיכו להרחיב את החברה של אביהם המנוח עד שהעסיקו יותר מ-40,000 עובדים. סאלם בן לאדן נהרג בארצות הברית בשנת 1988 כשמטוסו התנגש בקווי מתח.[3] רבים מבני משפחת בן לאדן התרחקו מסעודיה והתיישבו באירופה ובארצות הברית.
במאי 1990, שונה שם החברה לקבוצת בן לאדן הסעודית בראשותו של בכר בן לאדן.[4] קבוצת בן לאדן הסעודית, עוסקת בבנייה, הנדסה, ייצור וטלקומוניקציה. פרויקטים של בנייה כוללים שדות תעופה, מתחמי דיור, מנהרות וגשרים. הקבוצה עוסקת גם בתכנון ערים ופיתוח נדל"ן והיא החברה הזרה הפרטית הגדולה ביותר במצרים וניהלה משא ומתן עם ממשלת לבנון לבנות מחדש חלק ממרכז ביירות במסגרת חוזה בשווי 50 מיליון דולר.
בשנת 2009, משפחת בן לאדן נרשמה בתור המשפחה הסעודית החמישית בעושרה על ידי מגזין פורבס, עם שווי נטו של 7 מיליארד דולר.[5]
צאצאים
בניו של מוחמד:
- סאלם בן לאדן (1946–1988) התחתן עם קרוליין קארי
- עלי בן לאדן
- ת'אבת בן לאדן (מת בשנת 2009)
- מהרוס בן לאדן
- חסן בן לאדן
- בכר בן לאדן
- ח'אלד בן לאדן
- יסלם בן לאדין (נולד ב-1950) נישא לכרמן דופור (נולד ב -1954)
- וופה דופור (נולד 1978)
- נג'יה דופור (נולדה 1979)
- נור דופור (ילידת 1987)
- ג'ליב בן לאדן
- יחיא בן לאדן
- עבדול עזיז בן לאדן
- עיסא בן לאדן
- טארק בן לאדן
- אחמד בן לאדן
- איברהים בן לאדן
- שאפיק בן לאדן
- אוסאמה בן לאדן (1957–2011) התחתן עם נג'ווה גאנם (ילידת 1960)
- חמזה בן לאדן
- סעד בן לאדן
- עומאר בן לאדן
- עבדאללה בן לאדן
- ח'אלד בן לאדן
- חליל בן לאדין
- סאלח בן לאדן
- היידר בן לאדן
- סעד בן לאדן
- עבדאללה בן לאדן
- יאסר בן לאדן
- מוחמד בן לאדן (נולד ב-1967)
הערות שוליים
- ^ Bin Laden, Carmen (2005), Inside the Kingdom: My Life in Saudi Arabia, Hachette Book Group, pp. 65–66, ISBN 0-446-61694-X
- ^ The Bin Ladens – Steve Coll (Penguin, 2008), pp. 118–120.
- ^ Burke, Jason. "Rags to riches story of the bin Laden family is woven with tragedy". the Guardian. נבדק ב-2015-10-06.
- ^ "Mohammed bin Awad bin Laden". www.historycommons.org. נבדק ב-2015-10-06.
- ^ "The Five Richest Saudis". WSJ Blogs - The Wealth Report. 2009-08-31. נבדק ב-2015-10-06.
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] מוחמד בן לאדן29437202