מוזיאון סולומון ר. גוגנהיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוזיאון סולומון ר. גוגנהיים
The Solomon R. Guggenheim Museum
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
מידע כללי
סוג מוזיאון אומנות
כתובת Upper East Side, Manhattan, New York
מייסדים קרן סלומון ר. גוגנהיים
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–1937
http://www.guggenheim.org/new-york
מוזיאון סולומון ר. גוגנהיים, חלק מאדריכלות המאה ה-20 של פרנק לויד רייט

אתר מורשת עולמית
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 2019, לפי קריטריונים 2
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית

מוזיאון סולומון ר. גוגנהייםאנגלית: The Solomon R. Guggenheim Museum) הוא מוזיאון לאמנות מודרנית המצוי בחלקה המזרחי העליון (אפר איסט סייד) של מנהטן, בעיר ניו יורק שבארצות הברית. המוזיאון הוא אחד מקבוצה של מוזיאונים שנוסדה על ידי קרן סלומון ר. גוגנהיים (אנ'), והידוע שבהם, וכן אחד המוזיאונים הידועים בעיר ניו יורק. המוזיאון נוסד בשנת 1937 ומכונה לרוב בשם "הגוגנהיים".

בעת הקמתו נקרא המוזיאון "המוזיאון של אמנות ללא אובייקטים" - "The Museum of Non-Objective Painting". מוזיאון זה נוסד על מנת להציג לציבור אמנות מודרנית מופשטת כגון ציוריהם של וסילי קנדינסקי ופיט מונדריאן. בשנת 1959 עבר המוזיאון למשכנו הנוכחי המצוי בפינת רחוב 89 והשדרה החמישית. המבנה של המוזיאון תוכנן על ידי האדריכל פרנק לויד רייט. סולומון ר. גוגנהיים עצמו לא ידע באיזה אדריכל לבחור לתכנון המוזיאון, ועל כן פנה לידידתו, הברונית הילה פון ריביי אשר בחרה ברייט היות שהוא היה הידוע באדריכלי התקופה.

במקור רצה רייט לבנות במקום מבנה מרובע, הצבוע כולו באדום. הברונית רביי התעקשה שהמבנה יהיה מעוגל וצבוע בלבן.

בשל צורתו הייחודית של המבנה, נחשב מבנה המוזיאון כיצירת אמנות בפני עצמה. צורתו האסימטרית הייחודית - העובדה שחלקו העליון רחב מחלקו התחתון וצורתו המעוגלת הבלתי סדירה היא מרשימה ביותר. ייחוד נוסף של המבנה הוא שכולו מכיל גלריה אחת המתעקלת במורד המבנה בשיפוע מתון. ב-2019 המבנה הוכרז, ביחד עם שבעה מבנים נוספים של רייט, כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.[1]

בשנת 1992 נוסף למבנה מגדל ריבועי הגבוה ממבנה הספירלה המקורי.

מבקרי אמנות רבים התנגדו למבנה שתכנן רייט בטענה שהמבנה "גונב את ההצגה" מיצירות האמנות שבתוכו, וכן בשל העובדה שהיעדר החלונות מחייב שכל יצירות האמנות יוארו בתאורה מלאכותית ולא באמצעות אור חיצוני.

במרץ 2020 סגר המוזיאון את שעריו באופן זמני בשל התפרצות נגיף קורונה [2]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אדריכלות המאה ה-20 של פרנק לויד רייט באתר אונסק"ו (באנגלית)
  2. ^ Pogrebin, Robin; Cooper, Michael (2020-03-12). "New York's Major Cultural Institutions Close in Response to Coronavirus". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2020-03-13.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35002021מוזיאון סולומון ר. גוגנהיים