מודל המעגל המורכב של הרגשות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: הערך מתבסס על מקור אחד בלבד ולא מראה שהמושג משמש בפועל בפסיכולוגיה או באקדמיה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: הערך מתבסס על מקור אחד בלבד ולא מראה שהמושג משמש בפועל בפסיכולוגיה או באקדמיה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
מודל המעגל המורכב של הרגשות

מודל המעגל המורכב של הרגשותאנגלית: A circumplex model of affect) הוא מודל גרפי המציג מצבים רגשיים כהצטלבות בין שני מאפייני על של מצבים רגשיים: עוררות ונעימות.

מודל המעגל המורכב של הרגשות נכתב על ידי ג'יימס ראסל בשנת 1980. זהו מודל גרפי המציג מצבים רגשיים. בפועל, זהו מעגל שמשורטט על מערכת צירים המאונכים זה לזה, כאשר הציר האופקי מתאר את רמת הנעימות של הרגש, כאשר בצד החיובי של הציר ממוקמים רגשות נעימים, ובצד השלילי רגשות לא נעימים; הציר האנכי מתאר את רמת העוררות שהרגש מלווה בה, כאשר בצד החיובי של הציר מופיעים רגשות מעוררים ואילו בצד השלילי של הציר מופיעים רגשות שאינם מעוררים.

כל שאר הרגשות ממוקמים מסביב למעגל כשילוב בין ארבעת המצבים הנ"ל, ומבוסס על התאוריה לפיה אנשים חווים רגשות בחפיפה (כלומר ניתן להרגיש יותר מרגש אחד בו זמנית) ובאופן מעורפל (כלומר לעיתים קשה לאנשים לאבחן מה הרגש הספציפי אותו הם מרגישים).

הרקע למחקר

לטענתו של ראסל, הוכחות מדעיות הובילו את רוב הפסיכולוגים לתאר השפעה רגשית (affect) כמערכת של ממדים כגון חוסר הנאה, מועקה, דיכאון, התרגשות וכו', כאשר כל ממד משתנה באופן עצמאי וללא תלות באחרים. אולם, יש הוכחות אחרות שבשונה מקיום עצמאי, לממדים הרגשיים יש קשר זה לזה במערכת קשרים מורכבת. ההוכחות מעידות על כך שהקשרים הפנימיים הללו יכולים להיות מיוצגים על ידי מודל מרחבי שבו מושגים רגשיים יוצרים מעגל בסדר הבא: הנאה (0 מעלות), התרגשות (45 מעלות), עוררות (90 מעלות), מועקה (135 מעלות), חוסר הנאה (180), דיכאון (225 מעלות), ישנוניות (270 מעלות) ורוגע (315 מעלות). המודל הזה הוצע הן כאופן שבו פסיכולוגים יכולים להציג את המבנה של חוויה רגשית כפי שמוערכת על ידי דיווח עצמי, והן כהצגה של המבנה הקוגניטיבי שבו כל אדם משתמש כדי להמשיג לעצמו את הרגשות.

השימוש במעגל המורכב של הרגשות

יש מבנה קוגניטיבי להשפעה רגשית אשר מכיל מערכת קטגוריות קוגניטיביות הקשורות ביניהן. המבנה הזה משמש במגוון מצבים, כולל חווית המצב הרגשי של אדם בעצמו והשיפוט של המצב הרגשי של אדם אחר. לפיכך דיווח עצמי על מצב רגשי של אדם הוא משימה דומה לתיוג פרצופים על ידי צלמים והיא יכולה לשמש כאמצעי לחשיפת הדרך שבה הרגשות מומשגים. כל משימה כזו היא בעלת מאפיינים מיוחדים. המאפיינים הללו אשר יכולים לנבוע ממגוון של משימות שונות למראית עין, אשר כל אחת מהן מערבת רגש, הם ככל הנראה מאפיינים של תהליך משותף לכל המשימות. מסקנות מחקרו של ראסל מציע כי התהליך הזה הוא המשגה קוגניטיבית של רגשות. ובנוסף, המאפיינים הידועים של המבנה הקוגניטיבי מתומצתים בצורה נוחה במודל המעגל המורכב של הרגשות.

לקריאה נוספת

Ressel, J. A. (1980). A circumplex model of affect. J. Personality and Social Psychology, 39, 1161-78.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מודל המעגל המורכב של הרגשות22385550