מודיעין משטרתי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

המודיעין המשטרתי או המודיעין הפלילי מתייחס למונח בסיסי בעבודת המשטרה, שתפקידה לחשוף פשעים ולאסוף מודיעין פלילי על מנת למנוע פשיעה. תפקידים נוספים הוא השגת ראיות או מידע מפליל על חשודים (על מנת להרשיעם) ומידע מודיעיני לסיכול ומניעת טרור.

אמצעי איסוף המודיעין שמפעילה המשטרה כוללים סוכנים סמויים, בלשים, חוקרי זיהוי פלילי, אמצעים טכנולוגיים כגון אמצעי האזנות סתר ומצלמות נסתרות, וכן שוטרים המומחים בתחומי המחשבים והסייבר להשגת מודיעין אותות ומידע דיגיטלי מתוך מחשבים, מאגרי מידע, רשתות אינטרנט ותקשורת ופעילות מקוונת. בנוסף מקבלת המשטרה מודיעין משירותי ביטחון וארגוני ביון ממשלתיים נוספים, כגון ארגוני ביון האחראים על ביטחון המולדת, ביטחון הפנים וסיכול טרור.

קציני המודיעין או מנתחי מודיעין פלילי חוקרים אילו פשעים עתידים לצאת אל הפועל, איך, מתי, היכן ועל ידי מי. לאחר מכן, הם מספקים המלצות כיצד ניתן לעצור או לרסן את העבירות. במסגרת זו, הם מייצרים פרופילים של בעיות פשיעה בנושאים מסוימים תחת שתי אסטרטגיות: אחת כללית, לטווח ארוך, ואחת טקטית, לטווח קצר. הערכות אלה והפרופילים משמשים כדי לפקח על הפשיעה ולחזות פשע פוטנציאלי. עבודת המודיעין המשטרתי מתבצעת בכל הרמות, החל מתחנות המשטרה המקומיות שמתמודדות עם הבעיות העירוניות, חלוף בפשיעה במחוז, וכלה בפשע הבינמדינתי.

קציני מודיעין במשטרה חלקם בוגרי אקדמיה וחלקם קציני משטרה בדימוס. רובם בעלי ניסיון בעבודה בתחום ניתוח מידע. הם מסתייעים רבות במחשבים וטכנולוגיית מידע (כגון מאגרי מידע) ולעיתים קרובות הם עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם גופי אכיפת חוק אחרים.

בישראל

המודיעין המשטרתי הוקם לראשונה כחלק מאגף במשטרה הבריטית. בישראל, משטרת ישראל משתפת פעולה עם שירות הביטחון הכללי בכל הנוגע למלחמה בטרור, אך היא גם מפעילה יחידות מודיעיניות משלה כגון אגף החקירות והמודיעין וכן יחידות שטח כמו יחידת הגדעונים.

בעולם

בממלכה המאוחדת גוף המודיעין המשטרתי העיקרי הוא סוכנות הפשע הלאומית, היורשת את SOCA מאז 2013 והשירות הלאומי לחקירות פשיעה (NCIS) שהיה קיים משנת 1992 (כיחידת מודיעין לאומית לענייני סמים, National Drugs Intelligence Unit) עד 2006. ב-1998 עד 2006 פעלה גם יחידת הפשע הלאומית.

בארצות הברית אין גוף פדרלי לענייני מודיעין משטרתי, אך משטרת ה-FBI מסייעת לגופי השיטור המדינתיים באיסוף מודיעין נדרש. כל מחלקת משטרה מפעילה גוף בילוש מודיעיני.

ברוסיה, המינהל לאיתור מבצעי של משטרת הפדרציה הרוסית מרכז את כלל פעילויות המודיעין המשטרתי במחלקות המשטרה השונות. בכל משטרה עירונית פועל מחלק פלילי, כדוגמת המחלק הפלילי המוסקבאי המתפקד כסוכנות ביון משטרתית ופועלות בכפוף למינהל הראשי לחקירות פליליות.

ראו גם

ערך זה הוא קצרמר בנושא מדע המדינה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30734500מודיעין משטרתי