מוג'אהדין ח'לק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוג'אהדין ח'לק
הפגנה של אנשי הארגון מול בניין האו"ם

מוג'אהדין ח'לקפרסית: مجاهدین خلق - מוג'אהדין האומה) הוא ארגון גרילה שיעי הפועל באיראן החל משנות השישים של המאה העשרים. בראשית ימיו קיבץ הארגון מתנגדים לשלטונו של השאה מוחמד רזא פהלווי. בשנות השבעים ביצע הארגון מספר פיגועים נגד משטר השאה ונגד מטרות אמריקניות באיראן, שגרמו למותם של מספר אזרחים אמריקניים.

כיום הארגון פועל בעיקר כנגד שלטון הרפובליקה האסלאמית של איראן, הידוע גם כשלטון האייתוללות.

אידאולוגיה

מבחינה אידאולוגית קשה להגדיר את המוג'אהדין ח'לק, שכן הארגון ניסה לשלב בין הסוציאליזם לאסלאם תוך הסתמכות חזקה על מנהיגתם, מריאם רג'אווי, עד כדי פולחן אישיות. ישנן שמועות כי הארגון הפעיל מחנות כליאה בעיראק, בהם הופרו באופן חמור זכויות האדם. כלפי חוץ מנסה הארגון להציג עצמו כמפלגה פוליטית מתונה ופרו-דמוקרטית, כדי לזכות בתמיכת המערב.

היסטוריה

לאחר המהפכה האיראנית ב-1979 לא הורשה הארגון להשתתף בשלטון בשל נטיותיו השמאלניות. רבים מפעיליו נעצרו ואף הוצאו להורג. לבסוף נאלץ הארגון לגלות מאיראן, ומאז תחילת שנות השמונים הוא פועל נגדה ממדינות אחרות.

לאחר המכה שניחתה על הארגון ב-1979, הוא שינה את דרך פעולתו והתמקד בניסיונות להתנקש בבכירי המשטר של הרפובליקה האסלאמית האיראנית. קשה לאמוד את היקפי פעילותו, שכן הארגון והמשטר האיראני גם יחד מוסרים נתונים בלתי מדויקים לצורכי תעמולה (למשל האשמת הארגון ברצח חאיק חובספיאן, בישוף ארמני). רציחתם של מוחמד בהשתי (איש דת וראש בתי הדין האיראניים, שני לרוחאללה ח'ומייני) ובעלי תפקיד רבים בפיגוע בשביעי בתיר (אנ') וההתנקשות במוחמד ג'וואד בהונאר (ראש הממשלה השני של הרפובליקה האיסלאמית של איראן) מיוחסת לארגון, כמו גם מספר מתקפות גרילה צבאיות כניסיון ההשתלטות על העיר כרמאנשאה ב-1988.

מאז מלחמת איראן–עיראק ועד מלחמת עיראק נתמך הארגון בידי סדאם חוסיין, שסיפק לו נשק כבד, מימון ואימונים צבאיים. הארגון העביר בעקבות כך את מפקדתו מפריז לבגדאד. הארגון נלחם בשורות צבא עיראק במלחמותיה נגד איראן ונגד הכורדים. מאז מלחמת איראן–עיראק מועברת בתוך איראן ביקורת קשה כנגד הארגון, רבים מאשימים את הארגון בבגידה במדינה שכן הם תמכו בהרג איראניים.


סימון כארגון טרור

בשנת 1997 הכריזה ארצות הברית על הארגון כארגון טרור, ב-2000 נכלל ברשימת ארגוני הטרור של החוק למניעת טרור בבריטניה, ובשנת 2002 באיחוד האירופי, וחלק מנכסיו בצרפת הוחרמו. תומכי הארגון טענו כי החלטת האיחוד האירופי ב-2002 נועדה לרצות את המשטר האיראני, לאור העובדה כי הארגון התנער משימוש באלימות בפומבי בשנת 2000. במאי 2008 בית המשפט לערעורים בבריטניה פסק כי החלטת ממשלת בריטניה לכלול את הארגון ברשימת ארגוני הטרור אינה מוצדקת[1] וביוני 2006 בריטניה החליטה להסיר את שמו של הארגון מרשימת ארגוני הטרור. כוחות צבא ארצות הברית בעיראק פירקו את הארגון מנשקו, אך הבטיחו להם הגנה תחת אמנת ז'נבה כך שלא יישלחו חזרה לאיראן.

על פי תחקיר של רשת NBC, הארגון אחראי לשורת רציחות של מדענים באיראן שהיו מעורבים בתוכנית הגרעין האיראנית. בתחקיר נאמר שאנשי המוסד מאמנים את פעילי הארגון בשימוש באופנועים וחומרי נפץ, ובתמורה מעבירים אנשי הארגון לישראל מידע על המתרחש באיראן.[2]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מוג'אהדין ח'לק בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מוג'אהדין ח'לק35674250Q636947