מדמה מעבורת החלל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
C-11A Shuttle Training Aircraft
מאפיינים כלליים
סוג מטוס אימון
ארץ ייצור ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
יצרן גראמן
יחידות שיוצרו 4
משתמש ראשי נאס"א

מדמה מעבורת החללאנגלית: Shuttle Training Aircraft) היה מטוס אימון של נאס"א שדימה את מעבורת החלל עבור אסטרונאוטים שעמדו לטוס במעבורת האמיתית, ואיפשר לטייסים להתאמן בגישות לנחיתה ובנחיתה עצמה, לקראת הנחיתה האמיתית.

פיתוח

מבנהו החיצוני של המטוס הותאם כך שיעמוד בכוחות האווירודינמיים שהופעלו עליו במהלך טיסות אימון. תא הטייס של המטוס נבנה מחדש כך שדימה באופן מלא את תא הטייס ומערכות הבקרה של מעבורת החלל כך שאפילו אותם כיסאות הוצבו במטוס בדיוק באותה זווית ואותו מיקום כמו במעבורת.

היסטוריה מבצעית

ארבעת המטוסים ממוקמים בדרך כלל ב-NASA Forward Operating Location באל פאסו, טקסס, והועברו לבסיס אלינגטון הסמוך למרכז החלל ג'ונסון לתחזוקה. המטוס (שנקרא בקיצור STA) הוצב לפעמים גם במרכז החלל קנדי בפלורידה. המטוס שימש בעיקר את האסטרונאוטים שיועדו להנחית את המעבורת בחזרתם ממשימתם אך שימש גם לבדיקת מזג האוויר לפני שיגור ונחיתת מעבורות החלל.

ב-3 בדצמבר 2003, מטוס גאלפסטרים 2 שדימה מעבורת חלל היה בתרגיל הדמיית נחיתת מעבורת במרכז החלל קנדי. על המטוס היה אסטרונאוט לא ידוע ושני מאמנים. המטוס היה בפיינל בגובה 13,000 רגל כאשר המכשירים בתא הטייס הצביעו על תקלה באחד ממנועי המטוס. המטוס נחת בשלום. בבדיקה שנערכה בקרקע התברר כי חלק מהמנוע האחראי על האטת המטוס לאחר נחיתתו נפל מהמטוס. צוללנים מצאו את חלק המנוע שהתפרק בתחתית נהר הבננה (אנ') הסמוך.

פרופיל טיסה

פנים מדמה המעבורת. הטייס המתאמן יושב משמאל ומדריך הטיסה יושב מימין

השימוש במטוס האימון היה דבר קריטי עבור האסטרונאוטים שהנחיתו את מעבורת החלל, מכיוון שבהנחתת המעבורת היה לטייס רק ניסיון אחד לנחות, מאחר שלמעבורת לא היו מנועים מותאמים לאוויר שמצוי בכדור הארץ.

על מנת לדמות את קצב הירידה ותכונות הגרר האמיתיות של המעבורת בגובה 37,000 רגל, כן הנסע הראשי (לא כולל הגלגלים הקדמיים) הורד והמנועים הועברו למצב "רוורס". המדפים של המטוס יכלו לנטות כלפי מעלה כדי להפחית את העילוי או לנטות מטה (כמו במטוס רגיל) כדי להגביר את העילוי.

כיסויים הוצבו על חלונות תא הטייס מצד שמאל כך שהטייס יראה בדיוק מה שיראה כשיהיה במעבורת. מערכות הבקרה והשליטה הרגילות הוחלפו במערכות זהות לאלו שיש במעברות בעוד המערכות הרגילות הועברו לצד הימני של תא הטייס, שם ישב מדריך הטיסה. גם למדריך הטיסה וגם לטייס המתאמן יש תצוגה עילית זהה לזו שיש במעבורת.

במהלך אימון נחיתה הביא הטייס המתאמן את המטוס למצב זהה למצב הקיים במעבורת וביצע יעף על פני המסלול בגובה 20 רגל, אז לקח מדריך הטיסה את ההגה לידיו והמריא מחדש כך שהמטוס לא באמת נחת (באימון).

כל מפקד משימת מעבורת וכל טייס מעבורת נדרשו לבצע לפחות 1000 נחיתות במדמה[1].

רשימת מדמי המעבורת

לנאס"א היו ארבעה מטוסי גאלפסטרים 2 ששימשו כמדמי מעבורת (ישנם עוד מטוסי גאלפסטרים המשמשים כמטוסי תעבורה רגילים). מספרי הזנב של המדמים היו:

  • N944NA
  • N945NA
  • N946NA
  • N947NA

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מדמה מעבורת החלל בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26409980מדמה מעבורת החלל