מצודה קונצנטרית
מצודה קונצנטרית (באנגלית: Concentric castle) או מצודה כפולה היא מצודה שבה מערכת כפולה של חומות מגדלים ושערים היוצרים טבעת הגנה כפולה, וניתן לתאר אותה כטירה בתוך טירה שכל אחת מהן מהווה מבצר עצמאי.
מקור השם
שני עצמים נקראים קונצנטריים אם הם בעלי מרכז (צנטר) משותף. השם מדמה את המצודה לשני מעגלים בעלי מרכז משותף.
מאפיינים
המצודה הקונצנטרית הקדומה ביותר הידועה היא מצודת כוכב הירדן שנבנתה על ידי אבירי המסדר ההוספיטלרי כחלק ממערכת הביצורים של ממלכת ירושלים. המצודה נבנתה כתשובה לאיומים ההולכים וגוברים מצד הצבאות המוסלמיים, אשר שכללו את לוחמת המצור לדרגה שהפכה את המצודה הפשוטה שנבנתה כשילוב של מגדל עוז מוקף בחומה ומגדלים לחסרת תועלת. במצודת כוכב הירדן, שהיא בין היחידות מסוגה בלבנט, מהווה טבעת הביצורים החיצונית - או המצודה הראשונה - כמגן למצודה הפנימית מפעולת מכונות מצור, והמצודה הפנימית חולשת באש מחומתה וממגדליה על המצודה החיצונית והשטח שמחוץ לחומות. מבצרים שנבנו לאחר מכן נטלו מהרעיונות שיושמו בכוכב הירדן ושיבצו אותם במערכות ביצורים בעלות מאפיינים נוספים. במבצרים מאוחרים יותר השתמשו בסכימה של המצודה הקונצנטרית כבסיס לתכנונן - המגדלים נבנו כבסיס להצבת כלי ארטילריה שהעסיקה את כלי המצור של האויב.
מצודה קונצטרית כוללת מספר מעגלי הגנה:
- מגדל עוז - מצודה גבוהה הבנויה בלב המתחם המבוצר. מעגל ההגנה הפנימי ביותר.
- חומה פנימית גבוהה ובה צריחים ומגדלים גבוהים שמטרתם לחלוש על החומה החיצונית. לעיתים קרובות בצידה הפנימי של החומה הפנימית הוקמו מבנים רבים במבצר/טירה, כגון מגורי חיילים, מטבחים, מחסנים וכו', ולעיתים אף בית המגורים של האדון (במקרה שלא נבנה מגדל עוז). זה היה מעגל ההגנה השני, ושימש כאשר המעגל הראשון נפרץ.
- חומה חיצונית נמוכה יותר, שגם בה שובצו צריחים. לעיתים נבנתה החומה החיצונית זמן רב אחרי החומה הפנימית, כולל בתקופות שבהן תותחי מצור נכנסו לשימוש. במקרים אלה, החומה החיצונית הייתה נמוכה ועבה יותר, והותאמה לעמוד בפני ארטילריה בכך שכללה סוללות עפר, באסטיונים ועמדות ירי לתותחים ומרגמות. זה היה מעגל ההגנה הראשון והחיצוני ביותר, ולרוב גם הוקף בחפיר.
דוגמאות בולטות
הדוגמה הטובה ביותר למצודה קונצנטרית שנשתמרה בלבנט היא קרק דה שבלייה בסוריה. מבצר כוכב הירדן מהווה בתוכנית הקרקע שלו דוגמה מצוינת למצודה קונצטרית אך הביצורים עצמם נהרסו עד לגובה היסודות, ולכן תכנון זה נראה היטב רק ממבט אווירי. טירות אלו הן יקרות ביותר להקמה וכתוצאה מכך הוקמו טירות מעטות מסוג זה. דוגמה לכך היא טירת בומריס שנבנתה כחלק מהמערכת של המלך אדוארד הראשון לכיבוש צפון ויילס. הטירה הוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית בשנת 1986, והיא נחשבת לאחת הטירות היפות ביותר מבחינה אדריכלית בבריטניה ודוגמה מושלמת לטירה קונצנטרית. גם מצודת לונדון (Tower of London) מוקפת בחומה כפולה וחפיר, ומהווה דוגמה למצודה קונצנטרית (אם כי החומה החיצונית נוספה מאוחר יותר ולא נבנתה ביחד עם החומה הפנימית).
גלריה
-
תוכנית מבצר כוכב הירדן.
-
כוכב הירדן, מבט ממעוף ציפור.
-
קרק דה שבלייה: החלל שבין החומה החיצונית והפנימית של המבצר.
-
קרק דה שבלייה: החלל שבין החומה החיצונית והפנימית של המבצר.
לקריאה נוספת
- Hugh Kennedy. Crusader castles.Cambridge University Press, 2001
- David Nicolle. Crusader Castles in the Holy Land 1097-1192 (Fortress) Osprey Publishing 2004
- David Nicolle. Crusader Castles in the Holy Land 1192-1302 (Fortress) Osprey Publishing 2005
- Kristian Molin. Unknown crusader castles. Continuum International Publishing Group, 2001
- Adrian J. Boas Archaeology of the Military Orders. Taylor & Francis, Inc. 2006
25483927מצודה קונצנטרית