מבצע פרקופ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבצע פרקופ
מפת האזור
מפת האזור
מפת האזור
מלחמה: מלחמת האזרחים ברוסיה
תאריכים 7 בנובמבר 192017 בנובמבר 1920 (11 ימים)
מקום חצי האי קרים
תוצאה חידוש המשטר הסובייטי בקרים ופינוי הצבא הלבן
הצדדים הלוחמים

ברית המועצותברית המועצות רוסיה הסובייטית

רוסיהרוסיה הצבא הלבן

מפקדים

ברית המועצותברית המועצות מיכאיל פרונזה

כוחות

כ-146 אלף חיילים, 40 אלף פרשים, 985 תותחים

כ-40 אלף חיילים, 213 תותחים

אבדות

כ-10 אלף הרוגים ופצועים

מבצע פרקופ נערך במהלך מלחמת האזרחים ברוסיה בתאריכים 7 בנובמבר 1920 - 17 בנובמבר 1920 על ידי הצבא האדום נגד הצבא הלבן. כתוצאה מהמתקפה חודש המשטר הסובייטי בחצי האי קרים ושרידי הצבא הלבן פונו דרך הים לטורקיה. בהיסטוריוגרפיה הסובייטית המבצע סימן סיום מלחמת האזרחים.

כוחות הצבא האדום

בראש החזית הדרומית הועמד מיכאיל פרונזה. ברשותו היו ארמיית הפרשים הראשונה (בפיקוד סמיון בודיוני, ארמיית הפרשים השנייה (בפיקוד פיליף מירונוב), הארמייה ה-4 (בפיקוד ולדיסלב לזרביץ'), האמריה ה-6 (בפיקוד אבגוסט קורק) וארמייה של נסטור מכנו (בפיקוד סמיון קרטנקי). בסך הכול רוכזו כ-146 אלף חיילים בחיל רגלים, 40 אלף פרשים, 985 תותחים. חלק פעיל בקרבות לקחו יחידות של הרובאים הלטביים שהיו יחידות עילית של הצבא האדום.

כוחות הצבא הלבן

בפיקוד פיוטר ורנגל היו כ-40 אלף חיילים וכ-213 תותחים. לצורך חיזוק ההגנה נבנה קו ביצורים שכלל ביצורים באורך של כ-11 ק"מ שסגרו כניסה יבשתית לחצי האי קרים. לצורך הגנת האזורים הפנימיים של חצי האי כ-6 אלף חיילים הועברו מהחזית. הצבא אורגן כדלקמן:

  • האוגדה הראשונה בפיקוד אלכסנדר קוטפוב
  • האוגדה השנייה בפיקוד יעקב סלשצ'ב
  • אוגדת דון בפיקוד פיודור אברמוב. האוגדה כללה בעיקר פרשים מקרב הקוזאקים
  • אוגדת פרשים בפיקוד איוואן גאבוביץ'

מהלך הקרב

תחילה מיכאיל פרונזה תכנן לתקוף לכיוון צ'ונגר, אך לאור מזג האוויר ואי-יכולת לנצל ספינות של שייטת ים אזוב הוא שינה את כיוון המתקפה והחליט לתקוף באזור מצר פרקופ.

בליל 8 בנובמבר יחידות של הארמייה ה-6 החלו בחציית המכשול המימי תוך מסע רגלי במים רדודים וקרים באורך של כ-8 ק"מ. לאור יום 8 בנובמבר הם כבשו שטחים ביבשה. במקביל, החלה מתקפה חזיתית על קו הביצורים. מתקפה זו לא הניבה תוצאות. למחרת, 9 בנובמבר יחידות פרשים בהיקף של כ-7 אלף פרשים עברו את המכשול במים רדודים ונתנו תגבורת משמעותית לכוחות חיל רגלים שכבר רוכזו ביבשה. במהלך היום הצבא האדום הצליח לפרוץ את קו הביצורים הראשון והתקרב לקו הביצורים השני. במהלך מספר ימים נערכו קרבות בקו הביצורים השני ובסופו של דבר גם הוא נפרץ למרות התנגדות חזקה של כוחות הצבא הלבן אך לצבא אדום הייתה עדיפות מספרית ברורה ויכולת להביא יחידות חדשות לשדה המערכה. ב-13 בנובמבר 1920 יחידות הצבא האדום נכנסו לסימפרופול הנמצאת במרכז חצי האי. עד ל-17 בנובמבר נכבשו ערי הנמל והמאבק המזוין הסתיים.

פינוי הצבא הלבן

אוניות הצבא הלבן בעזיבת חצי האי קרים

לאחר פריצת קווי ביצורים בצפון חצי האי החל פינוי הצבא ואוכלוסייה אזרחית בחצי האי. בסך הכול פונו כ-146 אלף אנשים מהם עשרות אלפי חיילים וקצינים של הצבא הלבן ואזרחים רבים. השייטת שעזבה כללה 126 אוניות והגיע לאיסטנבול.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
מבצע פרקופ20877709