לינוס טורבאלדס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף לינוס טורבלדס)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לינוס טורבאלדס
Linus Torvalds
LinuxCon Europe Linus Torvalds 03 (cropped).jpg
לידה 28 בדצמבר 1969 (גיל: 54)
ענף מדעי מדעי המחשב
מקום מגורים פינלנד,ארצות הברית
תרומות עיקריות
פיתוח לינוקס וגיט

לינוס בנדיקט טורבאלדסשוודית: Linus Benedict Torvalds (מידעעזרה); נולד ב-28 בדצמבר 1969 בהלסינקי שבפינלנד) הוא מתכנת פיני-אמריקאי, מפתח ליבת לינוקס למערכת הפעלה.

לינוקס

בשנת 1991, במהלך לימודיו, טורבאלדס ניסה למצוא אפשרות לעבוד ביוניקס גם מהבית, במחשב האישי שלו. האפשרות הפופולרית ביותר הייתה מערכת הפעלה בשם מיניקס שפותחה על ידי אנדרו טננבאום, פרופסור באוניברסיטה החופשית של אמסטרדם שפיתח את מיניקס כחלק מקורס אקדמי בנושא פיתוח מערכות הפעלה.

מאוכזב מכך שקוד המקור של מיניקס לא ניתן תחת רישיון חופשי, טורבאלדס החליט לבנות גרסה משלו. השכתוב של מיניקס הפך בהדרגה לפרויקט בפני עצמו שכבר לא היה קשור אל מיניקס באופן מיוחד, אלא שאף להיות תואם עם התקן המכונה POSIX של מערכת ההפעלה יוניקס. טורבאלדס פיתח את הליבה וכשהרגיש כי יש לו מספיק קוד, הוא פנה לרשימת הדיוור של מיניקס והכריז על כך. זמן קצר לאחר מכן הייתה לינוקס זמינה לכל דורש מספריה פרטית בשרת ה-FTP שהוקצה עבורה.

בשנת 1992 ניהלו טורבאלדס וטננבאום ויכוח בקבוצת הדיון comp.os.minix אודות היתרונות השונים של גישותיהם לפיתוח ליבה: ליבה מונוליתית או מיקרו-ליבה[1].

כאשר הכריז טורבלדס על זמינות הליבה בגרסה 0.1 הוא התייחס בעיקר למגבלות של לינוקס והביע ספק לגבי האפשרות שהיא תהפוך למשהו רציני אי פעם. טורבאלדס התייחס במיוחד לעובדה שקוד המקור לא נייד בין סביבות הפעלה (non portable) מאחר שהוא עושה שימוש נרחב בפקודות מכונה במעבדי 386 (המחשב האישי שהיה ברשותו ובאמצעותו פותחה לינוקס). עם הזמן מפתחים רבים ברחבי העולם התחילו לסייע לו וכך הפכה לינוקס, יחד עם תוכניות המערכת הזמינות כחלק ממערכת ההפעלה גנו, למערכת הפעלה לכל דבר. במשך תקופה ארוכה הומרו למערכת ההפעלה גנו/לינוקס יישומים נוספים כמו שרת התצוגה X, מנהלי התקן להתקני חומרה שונים והיא אף הוסבה לפלטפורמות חומרה אחרות מלבד אינטל.

טורבאלדס ממשיך להיות המתחזק הראשי של ליבת לינוקס עד היום[2].

בהמשך עבר טורבאלדס לארצות הברית ועבד שם מספר שנים בחברת Transmeta, אשר ייצרה מעבדים חלופיים למחשבים אישיים. לאחר מכן הוא קיבל משרה מלאה ב-OSDL‏ (Open Source Develpment Laboratory) של קרן לינוקס, שם הוא מועסק עד היום.

טורבאלדס מחזיק בסימן המסחרי הרשום "לינוקס" ומנהל אותו דרך מכון סימן לינוקס.

תוכנות נוספות

עיקר זמנו של טורבאלדס מושקע בניהול הליבה, אולם למרות זאת הוא כתב כמה תוכנות נוספות.

בשנת 2005 הוא כתב את הגרסה הראשונה של גיט, מערכת ניהול הגרסאות המבוזרת. אולם לאחר כמה חודשים תחזוקת התוכנה עברה לג'וניו המאנו.

בשנת 2003 הוא כתב את sparse, מנתח קוד סטאטי לקוד בשפת C, אשר משמש עד היום לבדיקת הליבה.

חייו האישיים

טורבאלדס הוא אמנם פיני, אך ממוצא שוודי (בן למיעוט השוודי שבפינלנד). הוריו היו עיתונאים והוא נקרא על שמו של לינוס פולינג. הוא נשוי לטובה (Tove), אלופת קראטה פינית לשעבר, ולהם שלושה ילדים.

בשנת 2010 קיבל טורבאלדס אזרחות אמריקאית[3].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ LINUX is Obsolete
  2. ^ My First Line of Code: Linus Torvalds
  3. ^ Mike Rogoway (14 בספטמבר 2010). "Linus Torvalds, already an Oregonian, now a U.S. citizen". The Oregonian. נבדק ב-16 בספטמבר 2010. {{cite news}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0