לחם עם חמאה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הכנה של לחם עם חמאה.

לחם עם חמאה הוא מנה קלאסית ונפוצה, המשמשת כתוספת או כארוחה קלה בשעות הבוקר או במהלך היום. המאכל מורכב משני רכיבים בסיסיים - פרוסות לחם, וחמאה אשר מורחים עליהן. המנה פשוטה מאוד להכנה, ונחשבת למתאימה למאכל בכל שעה ביום.

הלחם, אשר יכול להיות מכל סוג שהוא, מספק את המרקם והבסיס למנה, בזמן שהחמאה נותנת את הטעם העשיר והמרקם הקרמי. השילוב של שני המרכיבים מוגש לעיתים כמו שהוא או שמוסיפים עליו תוספות שונות - גבינות, ריבות או ממרחים אחרים.

היסטוריה

המקורות הראשונים המובהקים לשילוב של לחם וחמאה מגיעים מטקסטים שנכתבו לאחר המצאת מכונת הדפוס במחצית הראשונה של המאה ה-15. הז'אנר של ספרי בישול וניהול בית החל להתמסד בתחילת המאה ה-18, ועם זאת, אחד מהאזכורים המוקדמים ביותר ללחם עם חמאה מופיע בטקסט על דיג עם חכה מאת ג'וליאנה ברנרס, שנכתב כנראה לקראת סוף המאה ה-15 ונדפס ב"ספר סנט אלבנס".

ספר זה מציע תיאור של "לחם חום מטוגן עם דבש בדמות לחם שמרוח בחמאה", המצביע על השימוש בלחם וחמאה כחלק מהכנות לפעילות הדיג. עוד מופיע תיאור של צריכת לחם עם חמאה בקרב הדייגים, כחלק מההמלצות לציוד הכרחי לפעילות.

לאחר מכן, במאה ה-17, מתאר פיינס מוריסון בכתביו את התושבים שבתוך תחום קולות פעמוני כנסיית סנט מרי-לה-בואו בלונדון כ"אוכלי לחם עם חמאה". סמואל פיפס, ביומנו מ-1661, מזכיר גם הוא צריכת לחם עם חמאה כחלק ממפגש. [1]

נפילת פרוסת לחם מרוחה בחמאה

פרוסה מרוחה בחמאה נוטה ליפול כשצדה המרוח בחמאה כלפי מטה

נפילת פרוסת לחם מרוחה בחמאה היא תופעה שזכתה לתשומת לב, בשל נטיית הפרוסה ליפול כשצדה המרוח בחמאה כלפי מטה.

מקובל לכלול זאת כמקרה פרטי של חוק מרפי, אך לתופעה זו יש הסבר מדעי.

במהלך השנים נערכו מספר ניסויים מדעיים ופסבדו-מדעיים בנושא. לעיתים, החמאה מוחלפת בממרחים שונים כגון מרגרינה, ריבה, שוקולד ודבש, אך התוצאות לרוב לא משתנות.

ראו גם

קישורים נוספים

Buttered Toast: A Timeline

הערות שוליים

  1. ^ Hemingway, Richard Snapes, Grant Harrington and Eve (2018-10-04). "Who Was the First Person to Spread Butter on Bread?". The Daily Beast (באנגלית). נבדק ב-2024-02-28.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38169336לחם עם חמאה