לורקה (עיר)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף לורקה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לורקה
Lorca
מצודת לורקה
מצודת לורקה
מצודת לורקה
מדינה ספרדספרד ספרד
קהילה אוטונומית הקהילה האוטונומית של מורסיההקהילה האוטונומית של מורסיה מורסיה
ראש העיר Francisco Jódar Alonso
שטח 1,676 קמ"ר
גובה 353 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ צפיפות 54.3 נפש לקמ"ר (2008)
Ayuntamiento de Lorca
חורבן בכנסייה בלורקה לאחר רעידת האדמה
שרידי הרובע היהודי מימי הביניים שהתגלו בחפירות ארכאולוגיות בשנת 2010

לוֹרקה (ספרדית: Lorca) היא עיר בדרום-מזרח ספרד, בקהילה האוטונומית של מורסיה, כ-70 קילומטר דרומית-מערבית לעיר מורסיה. בשנת 2007 היו בה כ-89,000 תושבים. היא העיר השלישית בגודלה במחוז, לאחר מורסיה וקרטחנה.

היה במקום יישוב איברי, ומאוחר יותר רומאי (Luarca או Eliocroca) ומוסלמי (לוּרקה). אלפונסו, בנו של פרננדו השלישי ("הקדוש"), שמאוחר יותר נקרא אלפונסו העשירי ("החכם"), כבש את העיר בשנת 1243.

בעיר עובר נהר גוודלנטין (Guadalentín).

בעיר יש מספר כנסיות בסגנון הבארוק ומצודה מהתקופה המוסלמית. כן נערכות בה תהלוכות מפורסמות בזמן השבוע הקדוש (Semana Santa).

ב-11 במאי 2011 הוכתה העיר ברעידת אדמה בגודל של 5.2 בסולם ריכטר. 50 אנשים נפצעו, לפחות 10 אנשים נהרגו, ואלפים נותרו ללא קורת גג ברעידה[1] .

הקהילה היהודית

בעיר העתיקה הנמצאת על גבעה גבוהה שצופה על העיר המודרנית התקיימה התיישבות יהודית שהתחילה כ- 100 שנה לפני גירוש ספרד. במקום בית כנסת משוחזר אשר נשמר בצורה מרשימה. בית הכנסת מפורסם בכך שהשקיעו בו רבות באהילי זכוכית שהוכנו ביישוב עצמו. בבית הכנסת קיימת בימה באתרה, כיסא של אליהו באתרו, כיור לטהרה, ארון הקודש ועוד. בסמוך נמצא מוזיאון בו ניתן לראות במקום את הממצאים שנמצאו בחפירות. בין הממצאים נמצאו גם שני נרות שהיו כנראה חלק מחנוכיה. החפירות בוצעו לפני כ- 15 שנה בעקבות בניית בית מלון על הגבעה, בשל כך בניית המלון התעכבה.

במאה ה-15 היה שיא הפאר של הקהילה היהודית שהתאפיינה במגוון בתים גדולים על גבי שטחים נרחבים: סלון, מטבח, מחסנים ושטחים נוספים עם ספסלים בקירות, כדי חרס, ארונות ועוד. נרות חנוכה והחנוכיות הם דברי הערך המשמעותיים ויוצאי הדופן שנמצאו.

בית הכנסת הוא הבניין הכי מייצג והכי שמור ברובע היהודי של לורקה. במאה ה-15 המרכז התרבותי ברובע היהודי היה מואר במנורות זכוכית תלויות לאורך חדר התפילה.

החלק הפנימי, המקום בו שמו את ספרי התורה (היכל) נשמר אף הוא. ההיכל היה מעוצב מגבס בסגנון גוטי ועמודים מיוחדים- שם הייתה הבימה ועליה הפודיום היכן שקראו בתורה בשעת תפילה.

שיקום המקום לצד שאר הממצאים הארכאולוגיים שנמצאו בחפירות גורם למבקר בלורקה להרגיש איך חיו היהודים בעיר ואיך עזבו אותה כשנאלצו. הסיבה שהממצאים כל כך מדויקים ושמורים היא שבית הכנסת הזה מעולם לא הומר למקדש נוצרי. למעשה, זהו בית הכנסת היחיד בספרד כולה שנשמר כפי שהוא ולא נעשה בו שימוש לדת אחרת כפי שידוע שנעשה בבתי כנסת אחרים בספרד לאחר גירוש יהודי ספרד מהמדינה.

כלכלה

הכלכלה בלורקה מתבססת על חקלאות וגידול חזירים, וכן על כריית מחצבים, כגון מלח. כמו כן משמשת לורקה כמרכז מסחרי ותעשייתי של הסביבה.[דרוש מקור]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לורקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ רעידת אדמה בלורקה בעוצמה 5.2 בסולם ריכטר http://news.walla.co.il/?w=/14/1822755
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29482653לורקה (עיר)