לוח גורדה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפה של לוח גורדה ולוח חואן דה פוקה השכן נוחתים מתוך ללוח הצפון-אמריקאי

לוח גורדה הוא לוח טקטוני ימי באגן המזרחי של האוקיינוס השקט מול צפון קליפורניה בחוף המערבי של אמריקה הצפונית, אחד מהשרידים הצפוניים שנותרו מלוח פרלון. לעיתים מתייחסים אליו (למשל בפרסומים של תוכנית הסיכונים לרעידות אדמה של הסקר הגאולוגי של ארצות הברית[1]) בפשטות כאל החלק הדרומי ביותר של לוח חואן דה פוקה השכן, עוד שריד מלוח פרלון.

שלא כמרבית הלוחות הטקטוניים, עובר לוח גורדה עיוותים משמעותיים בתוך גבולותיו. העתקים רבים מופו הן במשקעים והן בבסיס אגן גורדה, שהוא בלב הלוח דרומית ל-41.6° צפון.[2] לחצים מהלוחות השכנים, הלוח הצפון-אמריקאי והלוח הפסיפי גורמים לרעידות אדמה תכופות בלב הלוח, כולל רעידת האדמה של מחוז הומבולדט בעוצמה 7.2‏M שגרמה לנזקים בכשני מיליון דולרים ב-1980.[3]

הצד המזרחי של הלוח הוא גבול סגירה המופחת מתחת ללוח הצפון-אמריקאי בצפון קליפורניה. הצד הדרומי הוא גבול חילוף עם הלוח הפסיפי לאורך העתק מנדוסינו (Mendocino Fault). הצד המערבי של הלוח הוא גבול פתיחה עם הלוח הפסיפי תוך יצירת רכס גורדה. הצד הצפוני הוא גבול חילוף עם לוח חואן דה פוקה, אזור השבירה בלנקו (Blanco Fracture Zone).

ההפחתה של לוח גורדה מתחת ללוח הצפון-אמריקאי גורמת לפעילות הגעשית בצפון קליפורניה, ספציפית הרי הגעש, שסטה ולאסן. האחרון התפרץ לאחרונה בין 1914 ל-1917.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים



Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0