כפר נהר הירדן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כפר נהר הירדן
סמל העמותה
פעילות כפר נופש לילדים המתמודדים עם מחלות כרוניות ומחלות מסכנות חיים
התאגדות עמותה
מדינה ישראלישראל ישראל
מטה הארגון גבעת אבני
סניפים ישראל, ארצות הברית, יפן ועוד
מייסדים מורי גרנט ומרילין גרנט
יושב ראש חיים טופול
מנכ"ל יובל חלמיש
תקופת הפעילות 2011–הווה (כ־13 שנים)
http://jrv.org.il/
מראה כללי של הכפר
כפר נהר הירדן – מבט ממעוף הציפור

כפר נהר הירדן הוא כפר נופש לילדים המתמודדים עם מחלות כרוניות ומחלות מסכנות חיים.

היסטוריה

הרעיון להקמת כפר נהר הירדן הועלה על ידי מורי ומרילין גרנט, והם היו הכוח המניע שלו וליוו את תהליך הקמתו עד לתחילת הפעילות השוטפת באוגוסט 2011.

מורי ומרילין עלו לישראל בשנת 1971 מקונטיקט בארצות הברית, וחיו בארץ עד שנת 2006. מרילין גרנט עבדה בשיקום שכונות וכמגשרת בין קהילות יהודיות בארצות-הברית ויישובי ספר בארץ ומורי גרנט היה איש עסקים. הזוג גרנט פעלו רבות בתחומים שונים של עזרה לזולת ובניית קהילות. באחד מביקוריהם בארצות הברית התוודעו למחנה הקיץ "Hall in the Wall Gang "Camp, שהוקם על ידי השחקן פול ניומן עבור ילדים המתמודדים עם סרטן ומחלות אחרות. הזוג גרנט יזמו פגישה עם הוועד המנהל של ארגון הגג "Hole in the Wall Camps Association" וקיבלו מהם את ברכת הדרך להקים כפר נופש במתכונת דומה בישראל. מורי ומרילין יזמו שיתוף פעולה עם קטיה סיטרין (לימים מנכ"לית הכפר 2000–2011), ובשנת 2000 הקימו את העמותה וגייסו ועד מנהל, שבראשו עומד חיים טופול. למשימה נרתם גם שמעון פרס, שכיהן אז כשר לענייני הנגב והגליל. בסיועו של פרס הועברה החלטת ממשלה שקבעה:

לסייע באמצעות  המועצה  האזורית  גליל תחתון בהקמה, הפעלה ותחזוקה של כפר נופש חווייתי לילדים ולנוער החולים במחלות מסכנות חיים – כפר נהר הירדן, כחלק מתכנית הממשלה לפיתוח הגליל

החלטת ממשלה 3652 (נג/7), 9 במאי 2005

לכפר הוקצה שטח של 245 דונם של אדמת מִנהל בגליל התחתון והתחיל תהליך של גיוס כספים לתכנון ולהקמה. תורמים מהארץ ומחוצה לה וכן ממשלת ישראל תמכו בפרויקט ותרמו כסף. עם סיום התהליך הונחה אבן הפינה לבניית הכפר. באוגוסט 2011 נפתח הכפר, וקבוצה ראשונה של ילדים הגיעה לנופש במקום. עלות ההקמה עמדה על כ 100 מיליון שקלים. מורי גרנט נפטר ביוני 2012 בדרכו חזרה מטקס חנוכת הכפר. מרילין גרנט נפטרה בדצמבר 2014.

הרשת הבינלאומית SFCN

כפר נהר הירדן הוא חלק מרשת בינלאומית של כפרי נופש: "SeriousFun Children's Network" (לשעבר "Hole in the Wall Camps Association") שהקים השחקן פול ניומן בארצות הברית בשנת 1998.

כאשר ביקר ניומן ילדים בבית החולים ושאל ילד חולה מה הוא רוצה יותר מכול, השיב הילד: "להשתתף במחנה קיץ. תשובתו של הילד החולה הייתה תחילתו של הרעיון להעניק לילדים חולים את הכיף שנמנע מהם לאור מחלתם. ברשת חברים 16 כפרים מלבד כפר נהר הירדן: תשעה בארצות-הברית, אחד ביפן, חמישה באירופה. כפר נהר הירדן הוא הכפר היחיד במזרח התיכון.

שם העמותה

בעת רישום העמותה בפברואר 2000 עדיין לא היה ידוע המיקום הסופי המדויק להקמת הכפר ולכן נבחר השם: כפר נהר הירדן, המכוון לבני כל האומות וכל האמונות.

מסלולי הנופש

  • נופש לילדים עצמאיים בגילאי 9–18: מיועד עבור ילדים המתמודדים עם מחלות ממושכות או מחלות מסכנות חיים, בקיץ ובחופשות בית הספר. ילדים אלה מופנים לכפר מגורמים שונים, למשל: בתי חולים, מרפאות, עמותות שונות, רופאים ואחיות, עובדים סוציאליים, בני משפחה וחברים. הילדים מבלים במתקני הנופש בכפר ונהנים במשך כמה ימים מפעילות חברתית מגוונת.
  • סופי שבוע למשפחות: מיועדים עבור ילדים חולים עם משפחתם. מותאם עבור ילדים בני 5–18, הזקוקים לסיוע צמוד, ולבני משפחותיהם (הורים ואחים קטינים). בנופש פעילויות וסדנאות, קבוצות תמיכה להורים, שיתוף במידע רפואי, הנאה וגיבוש.
  • נופשים למסגרות חינוך מיוחד של משרד החינוך מתקיימים במהלך שנת הלימודים ונמשכים 3–4 ימים, בליווי צוות המסגרת של הילדים.
  • נופשים לילדים מהגדה המערבית ומרצועת עזה בכפר מתקיימים 2–3 נופשים שנה לילדים פלסטינים המטופלים בבתי חולים בארץ. הילדים באים בלוויית אחד ההורים, וגם הם זוכים לסדנאות והדרכה בנושאים רלוונטיים. נופשים אלה מאורגנים בסיוע עמותת מרכז פרס לשלום ועמותת בדרך להחלמה.

בכל שנה מתארחים בכפר כ־1,800 ילדים. עד סוף שנת 2016 נפשו בכפר למעלה מ־7,000 ילדים ב־183 מחזורי נופש.

הנופש בכפר

כדי להשיג את המטרות הללו פועלים בכפר מתקני נופש ופעילות רבים כגון: פארק אתגרי, רכיבה על סוסים וכרכרות, סדנאות אמנות ויצירה, בישול, צילום ומחשבים, מוזיקה, תיאטרון, מתחם חץ וקשת, עפיפוניאדה, בריכה, מתקני ספורט, פינת חי, סדנת אימון כלבים, ערבי בידור, קומזיצים ומסיבות. כל המתקנים והמבנים מונגשים באופן מלא. מתקנים אלה הם אמצעי לחיזוק הקשר האישי בין המדריך לחניך ובין החניכים עצמם. לרשות החניכים והמשפחות עומדים ארבעה בתי מגורים, שבהם 64 מיטות. בנופשים של מסגרות ועצמאיים המדריכים לנים ליד החניכים. 

מרכז רפואי

מרכז רפואי ("מדי קלאב") נותן גיבוי רפואי לילדים. יש בו חדר טראומה עם ציוד לטיפול ראשוני, חדר תרופות, חדרי טיפולים, חדרי מנוחה לחניכים וחדרים לצוותים הרפואיים.

בראש המרכז הרפואי עומדים ד"ר הרצל גבריאל, מנהל מחלקה אונקולוגית ילדים בבית החולים העמק בעפולה, והאחות הראשית טלי דינלטון שץ. לכל מחזור נופש מגויסים צוותים רפואיים של רופאים ואחיות המומחים למחלה של אותו נופש, רובם מתנדבים ומקצתם עובדים בשכר.

כל פנייה לאישור ילד לנופש בכפר עוברת ועדה רפואית המחליטה על פי מסמכים רפואיים אם הילד מתאים לנופש. עם זה, הטיפול הרפואי האחראי אינו תופס את המקום המרכזי בפעילויות הנופש, אלא נלווה אליהן.

הכפר נותן מענה לקשת רחבה של מחלות, ובהן: אסתמה קשה, אפילפסיה, דיסאוטונומיה משפחתית, המופיליה, הפרעות נוירולוגיות ושריריות, מושתלי כבד וריאה, מחלות כליה, מחלות לב וכלי דם, מחלות מעי, מחלות ראומטיות, נפגעי טראומה ומחלות נפש, סוכרת נעורים, סיסטיק פיברוזיס, סרטן, שיתוק מוחין, תלסמיה, תסמונת רט, תסמונות נדירות ועוד. הכפר נותן מענה לילדים עם מוגבלויות וצרכים מיוחדים ממסגרות החינוך המיוחד: ילדים חירשים וכבדי שמיעה, עיוורים וכבדי ראייה, ילדים עם מוגבלות שכלית, עם בעיות התנהגות ובעיות ורגשיות, ילדים המתמודדים עם הפרעות נפשיות ונמצאים במסגרות סגורות של פוסט-אשפוז פסיכיאטרי, ילדים עם תסמונות הספקטרום האוטיסטי ועוד.

תקציב

תקציב הכפר השנתי מבוסס על תרומות בלבד, ונוהג על פי משנתו של מייסד הרשת פול ניומן, הקובעת כי לעולם לא יידרש מילד או ממשפחתו תשלום עבור השהייה בכפר. הפעילות כולה מתקיימת בזכות נדיבות לבם של תורמים פרטיים, תאגידים וקרנות בארץ ובחוץ לארץ.

התנדבות

הפעילות בכפר מבוססת רבות על מתנדבים שמאפשרים את הפעילות השוטפת של הכפר. מדי שנה פועלים בכפר כאלף מתנדבים בתחומים שונים: רפואה, הדרכה חברתית, הפעלת סדנאות, מינהלה, הדרכת סיורים, תחזוקה, מטבח, גינון, פינת חי ועוד. בכפר פועלים מתנדבים מכל הגילאים, המגזרים והעדות ומכל רחבי הארץ. חברות עסקיות, המשתפות פעולה עם הכפר, שולחות עובדים לימי התנדבות על חשבון עבודה. גם צה"ל שולח חיילות וחיילים לימי התנדבות בכפר.

המתנדבים מגיעים לכפר בזכות מאמצי גיוס רבים מול מגזרים שונים, ארגונים ומוסדות אקדמיים ועוד. יש הבאים להתנדבות חד פעמית ויש הבאים כמה פעמים בשבוע.

במרכז הפעילות בכפר עומדים 18–20 מתנדבים צעירים, בשנת שירות או בשירות לאומי, ונקראים "שש"לים". הם חיים בקומונה בכפר במשך שנה שלמה, חלקם לפני גיוס וחלקם במקום השירות הצבאי, וממלאים תפקידי הדרכה חברתית והפעלת מרכזי הפעילות. רוב חברי הקומונה מגיעים לכפר דרך תנועות הנוער והתנועה הקיבוצית או ביוזמה אישית. הם נבחרים בקפידה ועוברים הכשרה מקיפה לקראת תפקידם. בין חברי הקומונה צעירות וצעירים מכל רחבי הארץ, דוברי עברית ודוברי ערבית.

לכל מחזור נופש מצטרפים כ־18 מדריכים מתנדבים. כל המדריכים עוברים הכנה יסודית של אנשי מקצוע בכל הכרוך באפיונים של המחלה שאיתה מתמודדים הילדים באותו נופש.

הצוות הרפואי הקטן הקבוע של הכפר מקבל לכל מחזור נופש תגבורת של רופאים ואחיות מתנדבים, המומחים במחלה של אותו נופש.

כפר נהר הירדן מעריך מאוד את מתנדביו, ומקיים עבורם מדי שנה יום עיון והוקרה, שבו זוכים המתנדבים להכרה חגיגית בפועלם.

הכפר זכה באות הנשיא למתנדב לשנת תשע"ד 2014 ובמגן שר הבריאות למתנדבים מצטיינים במערכת הבריאות לשנת 2017.[1]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כפר נהר הירדן בוויקישיתוף

קובי דוד, כפר נהר הירדן יפעל בתוך חמישה חודשים, באתר mynet (כפי שנשמר בארכיון האינטרנט), 22 במרץ 2011

הערות שוליים

  1. ^ החזון, באתר של כפר נהר הירדן
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0