אורתופדיה
אורתופדיה או לעיתים: כירורגיה אורתופדית היא תחום ברפואה העוסק במחלות, ליקויים ופגיעות טראומה של מערכת העצמות והשרירים בגוף האדם.
האורתופדיה עוסקת, בין השאר, בשברים ובנקעים, בזיהומים ובדלקות של העצמות והשרירים, במחלות אחרות של השלד והשרירים (כגון רככת), בפיזיותרפיה ובבעיות יציבה, עמידה והליכה (עקמת של עמוד השדרה, למשל). האורתופדיה אינה עוסקת במחלות מח עצם (לוקמיה, למשל) ובמחלות נוירולוגיות המשפיעות על השרירים (ניוון שרירים, למשל).
מקור המילה ושימושיה
ניקולה אנדרי (Nicolas Andry) טבע בצרפתית את המילה orthopédie, ממילים ביוונית עתיקה: ὀρθός (אוֹרְתוֹס: "ישר") ו-παιδίον (פָּדִיאוֹן: "ילד" או "ילדים"), ופרסם ספר באותו שם (בצרפתית: L'orthopédie, ou, L'art de prevenir et de corriger dans les enfans les difformités du corps, בעברית: "אורתופדיה: או אמנות התיקון ומניעת עיוותים בילדים[1]) בשנת 1741. אמנם משמעות השם מרמזת כי התחום פותח בתחילה תוך התייחסות לילדים, אולם הפרקטיקה האורתופדית החלה עם הזמן לכלול תיקון של עיוותי עמוד השדרה והעצם בכל שלבי החיים.
בלשון היום-יום משמש המונח אורתופדי לציון אביזר אשר לכאורה מותאם באופן מיוחד לגוף האדם ולכן גורם ללחצים, כאבים או חוסר-נעימות בצורה פחותה. המונח מוצמד בדרך כלל לנעליים, תיקי גב, כיסאות או מזרנים. בהיעדר תקינה מחייבת, כינוי מוצר כ"אורתופדי" נועד לרוב לצרכים שיווקיים ואינו בהכרח מעיד על יתרון ממשי[2].
הכשרה
האורתופדיה היא התמחות רשמית ברפואה. בישראל תוכנית ההתמחות נקבעת על ידי המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית בישראל ולאחר עמידה בה מקבל הרופא תעודת מומחה ממשרד הבריאות. כדי להיות אורתופד בישראל יש ללמוד רפואה במשך שבע שנים ולאחר מכן להתמחות באורתופדיה במשך שש שנים[3]. לאחר סיום ההתמחות, חלק מהמומחים באורתופדיה ממשיכים להתמחות כשנתיים נוספות באחד מתת-המקצועות של האורתופדיה כגון כירורגיה של עמוד השדרה, כירורגיה של כף יד, החלפות מפרקים, ארתרוסקופיות ופגיעות ספורט, אורתופדית ילדים, טראומה או אורתופדיה אונקולוגית. בארצות הברית מוערך כי בשנת 2006 היו האורתופדים בין 3% ל-4% מכלל הרופאים במדינה.
אבחון וטיפול
אבחון אורתופדי מבוסס על בדיקה פיזית של האזור הפגוע ועל אמצעי דימות. בהתאם לאבחנה ממליץ האורתופד על הטיפול המתאים, ועל שימוש של המטופל בסוגים שונים של מדרסים אורתופדים או אביזרים אורתופדים שונים.
עקרונות וטכניקות של ניתוח אורתופדי
|
|
מוצרים אורתופדים
יש מגוון רחב של מוצרים אורתופדים. ואביזרים אורתופדים כגון:
|
|
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: אורתופדיה |
שגיאות פרמטריות בתבנית:בריטניקה
פרמטרי חובה [ 1 ] חסרים
הערות שוליים
- ^ Nicolas Andry de Bois-Regard (1980). Orthopædia, Or, The Art of Correcting and Preventing Deformities in Children. Classics of Medicine Library.
- ^ היאלי יעקבי־הנדלסמן, מזרן אורתופדי? אין דבר כזה, באתר ישראל היום, 28 בדצמבר 2014
- ^ כירורגיה אורתופדית, באתר המתמחים של ההסתדרות הרפואית בישראל
הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.
32718390אורתופדיה