כיבוש נהר
כיבוש נהר, שביית נהר או גם שוד נהר הוא תופעה גאומורפולוגית המתרחשת כאשר מימיו של אגן הניקוז של נחל או נהר מוטים ממסלולם והם זורמים לנהר שכן במקום זאת.
אפשר להבחין בקלות בנהרות שנכבשו על ידי מקום הכיבוש, שבו נוצרת בדרך כלל "ברך" - זווית חדה (למשל ברך הליטני ליד מבצר הבופור ובנוסף ברך הירקון ליד תחנת הרכבת פתח תקווה - קריית אריה). צורה אחרת המרמזת על כך שנהר זה נכבש, היא אפיק עמוק ומפותח, המנקז אגן קטן במיוחד, שאין זה סביר שמימיו יכלו ליצור אפיק כזה. במקרים אלו, סביר שהיה לנהר אגן גדול יותר, אלא שהוא נכבש לאחר עיצוב האפיק.
מנגנונים הגורמים לכיבוש נהרות
תופעה זאת יכולה להתרחש ממספר סיבות:
- תנועות טקטונית הגורמות לשינוי השיפוע של פני הקרקע, והנהר מוטה ממסלולו הקודם. דוגמה:
- בארמה צ'וק (Barmah Choke) – משערים שלפני אלפי שנים התחוללה התרוממות של המישורים ליד העיירה מואמה (Moama) של ימינו, השוכנת במדינת ניו סאות' ויילס באוסטרליה על הגבול עם מדינת ויקטוריה. ההתרוממות חסמה את נתיבו של הנהר מארי ואלצה אותו ליצור מסלול חדש. המארי התחתר דרך האזור הקרוי בארמה צ'וק וכבש את הערוץ התחתון של הנהר גולבורן (Goulburn) למשך 500 קילומטרים.
- סכרים טבעיים, כדוגמת אלו הנגרמים ממפולת אדמה או קרחון. דוגמה:
- הנהר תמזה בדרום אנגליה נשפך במקור לים הצפוני סמוך לאיפסוויץ'. נראה שבעבר גרם קרחון שהתפשט מהצפון לשינוי מסלולו של הנהר דרומה, ואילץ את התמזה לחצוב שפך חדש שכיום הוא שפך הנהר בלקווטר באסקס, צפונית ללונדון. הנהר זה שוב דרומה למיקומו הנוכחי כתוצאה מחציבה דרך הרי צ'ילטרן (Chiltern Hills) בגורינג-און-טיימז, אירוע שיצר את פתחת גורינג (Goring Gap).
- סחיפה – האפשרויות הבאות:
- סחיפה לאחור של נהר אחד כלפי מקורותיו עשויה בסופו של דבר ללכוד את מימיו של פלג מים אחר. דוגמאות:
- הנהר טייאס (Teays River), נכבש על ידי הנהר אוהיו.
- במקור זרם הנהר ריו גרנדה לתוך אגן סגור, אגם קבסה דה ואקה (Lake Cabeza de Vaca), אבל לאחר הכיבוש הוא זרם למפרץ מקסיקו.
- הנהר ניז'ר הקדום כבש את הנהר שכיום הוא חלקו העליון של הנהר שבעבר זרם לאגן סגור מצפון מזרח לטימבוקטו.
- סחיפה צדית של נפתול עשויה לחצות נתיב של נחל סמוך.
- בתוך אזור קארסט, עשויים נחלים ל"שקוע", או לזרם מתחת לפני הקרקע (נהר נעלם או שוקע) ולהופיע שוב בעמק של נהר סמוך. דוגמה:
- סחיפה לאחור של נהר אחד כלפי מקורותיו עשויה בסופו של דבר ללכוד את מימיו של פלג מים אחר. דוגמאות:
המים הנוספים הזורמים בערוץ של הנהר הכובש עשויים להאיץ את הסחיפה ולגרום להיווצרות קניון. דוגמה הבולטת הוא הגרנד קניון שנוצר משילוב של פעילות טקטונית שגרמה להתרוממות רמת קולורדו שבצירוף עם העובדה שמפרץ קליפורניה נפתח לים קבעו את פני הים כבסיס הסחיפה של נהר הקולורדו והובילו לסחיפה לאחור, שבה נכבשו נהרות קדומים, שזרמו קודם מערבה, לאגן סגור. תוספת המים גרמה להתחתרות לעומק מהירה (במונחים גאולוגיים) שתוצאתה הגרנד קניון.
באנגלית מכונה העמק, שנוצר על ידי הערוץ המקורי שנכבש ועכשיו אין זורמים בו מים, "פתחת רוח" (Wind gap).
השפעה על הפאונה בנהרות
כיבוש נהרות הוא תהליך המעצב את הביוגאוגרפיה או התפוצה של מינים רבים של דגי מים מתוקים.
דגי מים מתוקים באוסטרליה
באוסטרליה יש דוגמאות בולטות במיוחד לתפוצה של מיני דגי מים מתוקים שמקורה באירועים של כיבוש נהרות. הרכס המפצל הגדול (Great Dividing Range), רכס הרים שהיה גבוה מאד בעבר, משתרע לאורך כל חופה המזרחי של אוסטרליה והפריד בין מינים של אוכלוסיות של דגי מים מתוקים ממזרח וממערב לרכס במשך שנים רבות. לאחר מכן, הנמיכה הסחיפה את הרכס לנקודה קריטית שבהם התאפשרו אירועים של כיבוש נהרות מזרחה ומערבה. כמה מינים של דגים שהתפתחו במערכת הנהרות מארי-דרלינג שממערב לרכס נמצאים (או שנמצאו בעבר) בכמה מערכות של נהרות הזורמים מזרחה לחוף המשתרעים כמעט לכל אורך הרכס.
אף אחד מאירועי כיבוש הנהרות שהתרחשו, שאפשרו לדגים שמקורם במערכת המארי-דרלינג לחצות ולהתיישב במערכות הנהרות המזרחיים, לא יצר קישורים קבועים. משום כך נותק הקשר בין אוכלוסיות הדגים שמקורם במערכת המארי-דרלינג והתיישבו במערכות הנהר המזרחיות לבין אוכלוסיות האם המקוריות. בשל הנתק גרמו מוטציות גנטיות לכך שנוצרו מינים נפרדים.