יריעת הצלה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כבאי בוונקובר קופץ ליריעת הצלה, תצלום מ-1910

יריעת הצלה היא סוג של ציוד חילוץ אשר שימש בעבר כבאים על מנת להציל אנשים שנלכדו בבניינים בוערים. יריעת ההצלה הומצאה ב-1887 על ידי המורה האמריקני תומאס פ. בראודר[1] והיא הפכה פופולריות במיוחד בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20 כשיטה לתפוס אנשים שלא הייתה להם דרך אפשרות אחרת מלבד לקפוץ מהקומות העליונות של בניינים בוערים. יריעות ההצלה היו עשויות מבד עמיד אותו היה ניתן לפתוח במהירות רבה יחסית, ומספר רב של כבאים היו עומדים במעגל, בקרבת החלונות של המבנה ממנו האנשים הולכים לקפוץ, והם היו אוחזים בקצוות של יריעת ההצלה אשר הייתה עגולה, והם היו מוודאים שיריעת ההצלה מתוחה על מנת לשבור את הנפילה של האנשים שקופצים אליה ובאופן זה להפחית משמעותית את הסיכון שאותם האנשים יפצעו או ימותו. יריעות ההצלה היו הכי יעילות כאשר האנשים שקפצו אליהם עשו זאת מבניינים בני שש קומות או פחות, אף על פי שהיו לאורך השנים מקרים בהם אנשים שקפצו אל יריעות ההצלה מגובה רב יותר הצליחו לשרוד את הנפילה.

אף על פי שיריעות ההצלה הצילו לאורך השנים אנשים רבים, יעילותן הייתה מוגבלת – במיוחד כאשר אנשים קפצו מגובה רב מדי, או כאשר אנשים פספסו את יריעת ההצלה או התנגשו במכשולים שונים בדרך למטה. לעיתים רבות יריעות ההצלה אף נקרעו כאשר יותר מדי אנשים קפצו בבת אחת עליהן. במקרים אחרים הכבאים עצמם נפצעו או נהרגו מהנפילות. בשל כך הן הוחלפו בהדרגה לאורך השנים בשיטות חילוץ מתקדמות יותר כמו שימוש בסולמות ארוכים במיוחד שהותקנו על משאיות כיבוי, כריות אוויר מתנפחות, ואפילו מנופים שימשו לצורך חילוץ אנשים מבניינים רבי קומות. בנוסף, שיפורים בתקנות הבנייה לאורך השנים הובילו לכך שבמרבית המבנים המודרניים נוספו נתיבי מילוט נוספים, ומערכת כיבוי שריפות אשר הפחיתו את הצורך בשימוש בציוד חילוץ חירום מלכתחילה.

החל משנות ה-80 של המאה ה-20 צוותי הכבאים הפסיקו לגמרי להשתמש ביריעות הצלה.[2] כיום ניתן לראות יריעות הצלה במוזיאוני כיבוי אש שונים ברחבי העולם.

גלריית תמונות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יריעת הצלה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Cecil Adams, Can Firefighters Really Use Nets to Save Lives?, Washington City Paper, ‏2011-07-08 (באנגלית אמריקאית)
  2. ^ firemuseum, RESCUE EQUIPMENT, Canadian Fire Fighters Museum (ב־Canadian English)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39628044יריעת הצלה