ייבוש קרקע במונקו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפת ייבוש הקרקע במונקו. הצבע האדום מסמן את שטחה המקורי של הנסיכות
שכונת פונטוויי
שטח פרויקט לה פורטייה לפני ייבושו

ייבוש קרקע במונקו הוא האמצעי היחיד העומד לרשות המדינה לשם הגדלת שטחה הקרקעי הקטן. באמצעות שורה של פרויקטים לייבוש קרקע מאז שלהי המאה ה-19 גדל שטחה של הנסיכות ב-20%, עד לשטח של 2.02 קילומטר רבוע.

היסטוריה

שטחה של מונקו מהווה רצועה צרה הגובלת בצרפת ובחוף הים התיכון וצפיפות האוכלוסין בה היא גבוהה ביותר. הדרך היחידה העומדת לרשותה להשיג שטח נוסף לשם הקמת מקומות מגורים ופיתוח הכלכלה היא ייבוש שטחים בים התיכון הגובלים בחופה. ייבוש רצועות חוף צרות יחסית החל כבר בשלהי המאה ה-19, ורצועות נוספות יובשו מאז מחצית המאה ה-20.

בשנת 1966 החלה הכשרת שטח האדמה המיובש הנרחב ביותר שנוסף עד כה למונקו - שכונת פונטווִיֶיְ (אנ') שבמערב הנסיכות, בשטח של כ-329 דונם.

פרויקט לה פורטייה

נכון לשנת 2021 עומד בבניינו שטח אדמה מיובש נוסף, השני בגודלו מסוגו במונקו - שכונת לה פורטייה (אנ') במחצית המזרחית של שטח הנסיכות. היא תשתייך לרובע מונטה קרלו. שטח השכונה - 60 דונם - נוצר על ידי הצבת שורה של 18 תיבות בטון לאורך קו החוף החיצוני של השכונה, הבולט דרומה מחוף מונקו אל תוך הים. התיבות, בגובה של 26 מטר ובמשקל של 10,000 טון כל אחת, הוצבו על גבי קרקע הים הסלעית לאחר שכל החול הוסר מעליה. בניית הפרויקט החלה באוקטובר 2017 ותיבת הבטון האחרונה הוצבה באוגוסט 2019. לאחר מכן יובש האגן שנוצר על ידי מילויו בסלעים וחול שהובאו מצרפת ומאיטליה - כולם בדרך הים, כדי שלא להכביד על כבישי מונקו. על גבי שטח הקרקע שנוצר בדרך זו ייבנו מבני מגורים ומבני ציבור, שהקמתם מתוכננת להסתיים בשנת 2025. עלות הפרויקט מוערכת ב-2.4 מיליארד דולר.

ייבוש שטחי הקרקע במונקו מעלה שאלות סביבתיות נכבדות, שכן הוא מזיק ביותר למערכת האקולוגית של חי וצומח, השוכנת במי הים שלחופי הנסיכות. בשל כך נעשה מאמץ לשמר את בעלי החיים והצמחים שבשטח פרויקט לה פורטייה על ידי העברתם לשטח אחר, שהוכשר כשמורה ימית. כמו כן קו החוף של הפרויקט תוכנן תוך התחשבות בזרמי הים באותו אתר.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32955933ייבוש קרקע במונקו