יום ירושלים (איראן)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יום ירושלים הבינלאומיפרסית: روز جهانی قدس, בתעתיק: "רוז-י ג'האני קדס", בתרגום חופשי לעברית: יום קודס הבינלאומי) הוא יום שנתי המונהג באיראן ביום שישי האחרון של חודש רמדאן, שנועד להביע התנגדות כללית לציונות, ובפרט לשליטת מדינת ישראל בירושלים. אירועי היום כוללים הפגנות ועצרות רחוב באיראן, במדינות נוספות בציר ההתנגדות. מחוץ למזרח התיכון ולמדינות ערב התקיימו מספר פעמים מחאות יום קודס בבריטניה[1], בגרמניה, באוסטריה, בצרפת, בארצות הברית ועוד[2].

ציון היום החל בשנת 1979 על ידי האייתוללה ח'ומייני לאחר המהפכה האיראנית. באיראן העצרות ממומנות על ידי הממשל.

היווסדות היום

יום המחאה האנטי-ציוני הוכרז על ידי מנהיג המהפכה האסלאמית של איראן, האייתוללה רוחאללה ח'ומייני. באוגוסט 1979, שנת המהפכה האיראנית, לאות הזדהות עם הפלסטינים, הכריז ח'ומייני על חובה דתית של כל מוסלמי לשחרור ירושלים:

"מזמין אני את המוסלמים בכל רחבי העולם לציין את יום שישי האחרון של החודש הקדוש של רמדאן כיום אלקודס, כדי להכריז על סולידריות בינלאומית של מוסלמים לתמיכה בזכויות הלגיטימיות של העם המוסלמי על פלסטין. במשך שנים רבות אני מודיע למוסלמים על הסכנה הנשקפת מישראל, אשר היום גברה בהתקפותיה הפראיות נגד אחינו ואחיותינו בפלסטין ובדרום לבנון, וממשיכה להפציץ בתים של פלסטינים. אני דורש מכל המוסלמים של העולם ושל הממשלות המוסלמיות להצטרף יחד כדי לכרות את יד הגזלן ותומכיו".

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יום ירושלים בוויקישיתוף

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא איראן. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

יום ירושלים (איראן)36418673Q310914