יום טוב חזן
יום טוב חזן, 2017 | |
השתייכות | צבא הגנה לישראל |
---|---|
פטירה | י"ח בשבט תשע"ט |
דרגה | אלוף-משנה |
תפקידים בשירות | |
רס"ר, סמח"ט ב' חטיבת גולני | |
פעולות ומבצעים | |
מלחמת ששת הימים מלחמת ההתשה מלחמת יום הכיפורים מלחמת לבנון |
יום טוב חזן (1941, טורקיה – 24 בינואר 2019, נהריה) נחשב כקצין ורס"ר מיתולוגי של חטיבת גולני. מסוף שנות ה-50 ועד סוף שנות ה-80 שירת יום טוב חזן בגולני. יום טוב חזן היה רס"ר גדוד 12 ("ברק") של החטיבה ובשנים 1978–1986 כיהן כסמח"ט ב'.
עם שחרורו ניהל יום טוב את מוזיאון גולני ואת אתר ההנצחה של גולני במשך 27 שנים.
ביוגרפיה
יום טוב נולד בטורקיה ועלה עם הוריו לישראל בגיל שמונה. המשפחה התגוררה בתחילה במעברת כורדני ואחר כך במעברה בנהריה. בגיל 11 נבחר יום טוב להדריך קבוצות בתנועת הנוער העובד והלומד ונשבע לשרת את הדגל.
יום טוב התחתן עם אילנה ונולדו להם שלושה ילדים, לזוג גם 6 נכדים.
שירות צבאי
ב-1958 התגייס והחל לשרת בגדוד 12 של חטיבת גולני. בתחילה כסמל מחלקה, אחר כך חתם קבע ומונה לרב-סמל פלוגתי ולפני מלחמת ששת הימים החליף את דוד רוקני (המפקד המיתולוגי של טקס הדלקת המשואות בהר הרצל ביום העצמאות) בתפקידו כרס"ר המשמעת של הגדוד. יום טוב היה ידוע בקשיחותו הרבה כרס"ר ובהקפדה רבה על כל פרט במשמעת הצבאית. לא פעם נקט בשיטות אשר חרגו מהפקודות הצבאיות[1], עם זאת, היה מסור לחייליו ודאג לכל מחסורם[2].
לאחר סיום תפקידו כרס"ר, יצא לקורס קצינים והתקדם בשרשרת הפיקוד במגוון תפקידים בחטיבה ואף הועלה לדרגת סא"ל ומונה לסמח"ט ב' של החטיבה. את דרגות האל"ם קיבל יום טוב כאות הוקרה על פועלו בחטיבה[2]. בשנת 1987 השתחרר משירות קבע והמשיך לשמש כסמח"ט החטיבה במילואים, עד שמונה למפקד אתר ההנצחה של חטיבת גולני[3].
ליום טוב מיוחסת ההצלחה של החלפת צבעה של הכומתה מצבע כומתת הזית של בה"ד 4, לצבע החום המייחד מאז את החטיבה[4].
מלחמת ששת הימים
במלחמת ששת הימים היה יום טוב חזן הרס"ר של גדוד 12. ביום הראשון של מלחמת ששת הימים, בזמן שגדוד 12 חנה בצומת נבי יושע (מצודת כ"ח), אשר היה שטח הכינוס של הגדוד, נכנס יום טוב לאוטובוס ביחד עם רס"ל ליאון אימברן, ככל הנראה כדי להאזין לחדשות ברדיו, ושם מסיבה לא ידועה התפוצצו שני הרימונים שהיו בחגור של ליאון אשר נהרג במקום. על אף שיום טוב ישב ממש בצמוד לאימברן, הוא יצא ללא פגע. היה זה החלל הראשון של חטיבת גולני במלחמת ששת הימים[5]. למחרת, בצהרי היום, נשלח הגדוד ללחימה בצפון הגדה המערבית וכשתים עשרה שעות לאחר מכן הוחזר לגליל העליון לקראת האפשרות לכיבוש רמת הגולן.
ב-9 ביוני יצא הגדוד אל קרב תל פאחר. יום טוב נע בסוף השיירה שעשתה את דרכה לכיבוש התל לאורך תעלת ההטיה הסורית. כאשר הקרב הסתבך, יום טוב עסק בטיפול בנפגעים הרבים לאורך הדרך. קרב על תל פאחר, אשר בו איבד הגדוד את טובי מפקדיו וחייליו, השאיר את חותם עז על יום טוב[6], והיה בין הגורמים אשר דחפו אותו לעסוק בהנצחת לוחמי החטיבה.
מלחמת יום הכיפורים
בתחילת חודש אוקטובר של שנת 1973, היה חזן עסוק בעצרת חטיבת גולני במלאת 25 שנה להקמתה. העצרת הייתה אמורה להתקיים לאחר יום הכיפורים בפארק הירקון. חיילים רבים מהחטיבה עסקו בהקמת אוהלי ענק לצורכי לינה של אנשי החטיבה, שהיו אמורים להתקבץ ולבוא מכל רחבי הארץ. רוב לוחמי החטיבה לא היו באותה העת בפעילות מבצעית, והתכוננו להגיע לעצרת החגיגית.
כסמח"ט ב' של חטיבת גולני, עבר יום טוב עם החטיבה את מלחמת יום הכיפורים וסייע בשיקומה לאחר המלחמה. ב"מבצע קינוח", הקרב לכיבוש החרמון, בלילה שבין ה-21 ו-22 באוקטובר, עסק יום טוב בפינוי פצועים ובין השאר היה זה שפינה את המח"ט אמיר דרורי[7].
לאחר המלחמה
ב-1976, בתקופתו של חיים בנימיני כמפקד החטיבה, היה יום טוב שותף מלא בהחלפת הכומתה הירוקה לכומתה החומה של גולני.
יום טוב עבר עם החטיבה את מלחמת לבנון הראשונה ואת תקופת השהייה ברצועת הביטחון.
בשנת 1987 השתחרר משירות קבע, תוך שהוא ממשיך לשרת כסמח"ט ב' במילואים ובהמשך מונה למפקד אתר ההנצחה של החטיבה.
קריירה אזרחית
בשנת 1987 השתחרר יום טוב משירות קבע והתמנה למנהל אתר ההנצחה של חטיבת גולני בצומת גולני ולמנהל המוזיאון במשך 27 שנים עד לפרישתו ב-2018.
יום טוב שימש כיו"ר צוות - ארגון גמלאי צה"ל בגליל המערבי.
נפטר ב-24 בינואר 2019.[4]
לקריאה נוספת
- יזם: יום טוב חזן, מחקר ותיעוד: מוטה הר-לב, כומתה חומה - סיפורם של לוחמי גולני, עריכה והוצאה לאור: שבתאי גל-און, כפר תבור.
קישורים חיצוניים
- "ריאיון עם אלוף משנה מיל' יום טוב חזן מנהל אתר ההנצחה של מוזיאון גולני ומנחיל מורשת חטיבת גולני, 18 בדצמבר 2011", סרטון באתר יוטיוב
- יהונתן גפן, "ארגז החול ודמיקולו", באתר מקור ראשון, 17 בדצמבר 1999
- גואל בנו, "הגולנצ'יק המיתולוגי הלך לעולמו", באתר ידיעות אחרונות, 25 בינואר 2019
- יצחק חביו, "דברים לזכר אל"ם (מיל') יום טוב חזן ז"ל", באתר "צוות" - ארגון גמלאי צה"ל.
הערות שוליים
- ^ צבי פרל, כשתדי התעמת עם יום טוב, באתר נעמוש, 15 באוגוסט 2019
- ^ 2.0 2.1 לירז כהן, מפגש פרידה מקצין גולני המיתולוגי, אל"ם (מיל') יום טוב חזן, באתר צה"ל, 1 בספטמבר 2017
- ^ רותם כבסה, נושא הדגל, באתר blinker, 18 באפריל 2018
- ^ 4.0 4.1 אלי אשכנזי, "אין חייל שלא יודע מי זה יום טוב": אחד מסמלי חטיבת גולני הלך לעולמו, באתר וואלה NEWS, 24 בינואר 2019
- ^ שלמה מן, כמה שהוא היה יפה, באתר נעמוש, 21 ביולי 2017
- ^ שלמה מן, שמתי לסורי בעיטה לפרצוף, באתר נעמוש, 8 בספטמבר 2015
- ^ אחיקם משה דוד, 40 שנה אחרי: נחשפים יומני מלחמת יום כיפור, באתר NRG, 22 ביוני 2013
יום טוב חזן30915290