יוזבד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יוזבד
שני חלקי הספר
שני חלקי הספר
מידע כללי
מאת מיה קינן
הוצאה
תאריך הוצאה 2016
מספר עמודים

חלק ראשון: 463

חלק שני: 570
עורך שולמית הבר
הוצאה בעברית
הוצאה דני ספרים
מהדורות נוספות
מספר כרכים 2
סדרה
סדרת ספרים ממלכה במבחן
ספר קודם מהללאל
הספר הבא פדהאל

יוזבד הוא הספר השלישי בסדרת ממלכה במבחן, סדרת ספרי הרפתקאות מסוגת מותחן פוליטי שנכתבה על ידי הסופרת מיה קינן, והתפרסמה בעיקר בציבור החרדי והדתי.

הספר יצא לאור בשני חלקים באוגוסט 2016, ומיד עם צאתו הפך לרב מכר. לדברי הוצאת דני ספרים, הספר נמכר בעשרת אלפים עותקים עוד לפני הגיעו לחנויות. במשך תקופה ארוכה הוצבו שלטים בחנויות הספרים החרדיות ועליהם נכתב "הספר 'יוזבד' עדיין לא יצא לאור, נא לא להטריד את המוכרים".[1]

עלילה

הספר יוזבד מספר על בן אבירים בשם יוזבד בנטיליאן, בנו של "האביר הפרוש", אשר סב סבו, שעל שמו הוא נקרא, ויתר על המלוכה על מנת לשקוע בלימוד התורה.

בנו של יוסף דיאלידאן, ברכיהו, מנסה לנצל את סיפורו של יוזבד הסב, ומנסה לשכנע את הנכד כי סבו הוכרח לוותר על המלוכה על ידי המלך אהרון, ולכן המלוכה שייכת לו. ברכיהו השיג את סוד ייצורה של האבקה השחורה, ובאמצעות הפגנת כוח יחידה הוא רוצה להכניע את כוזר כולה, המפולגת בין שני מלכים, ולשלוט בה באמצעות יוזבד בנטיליאן שאותו הוא יכריח לקבל את המלוכה.

יוזבד מגלה, באמצעות מכתב שהשאירה לו אמא שלו, שנפטרה חמש שנים לפני הסיפור, שמצבה הכלכלי של האחוזה היה מעורער, ולא הייתה לה ברירה אלא לקחת הלוואה בריבית של חמש אלף מטבעות זהב. היא מצווה עליו שלא יגלה את דבר ההלוואה לאביו, כדי לא הפר את מנוחת נפשו. המלווה בריבית פועל יחד עם ברכיהו וגונב את טבעתו של יוזבד באמצע שיחה עמו. את הטבעת הוא מחתים על אגרות לכל נכבדי האזור, הקוראות לתקן את ה"עוול" שנעשה לסב סבו של יוזבד. לאחר מכן הוא מחזיר לו את הטבעת וגורם ליוזבד לחשוב שאיבד אותה.

עוד קודם לכן, המלך איסתרק חושש שכשישוב הנסיך מיכאל מבבל, לשם הוא נשלח אחרי ששלטונו של המלך איסתרק התבסס, ינסה המלך יוסף להרוג אותו. פנרס, המשנה למלך, מציע לו שהוא יסע בחשאי לבבל ויחזיר את מיכאל ללא הפמליה שלו לכוזר, לישיבה באחוזתו של האביר הפרוש, וכשתחזור הפמליה, ללא הנסיך, לכוזר, הם יביאו אותו אל עיר הבירה ואף אחד לא ידע מאום. המלך איסתרק מקבל את ההצעה, ופנרס ומיכאל מפיצים את השמועה שמיכאל רוצה לחונן את אדמת ארץ הקודש לפני שיחזור לכוזר, ונוסעים לאחוזת בנטיליאן, שם מפקיד פנרס את מיכאל ביחד עם שומר ראש מוסווה, בידי האביר הפרוש.

בו בזמן, בנו השלישי של יוסף דיאלידאן, הנסיך שלוואן, הצליח להשיג פריצת דרך לגילוי סודה של האבקה השחורה, הוא מגלה שאביו מתכנן להרוג אותו, ומחליט, מטעמי מצפון וחשש לביטחון חייו וחיי משפחתו, לערוק לממלכתו של המלך איסתרק. הוא מחפש דרך בטוחה להתחיל חיים חדשים בכוזר האמיתית, שהרי הוא נחשב שם לבוגד במלכות בגלל שהוא בנו של יוסף דיאלידאן, ומחליט להסגיר את עצמו לאביר הפרוש, אביו של יוזבד, תמורת נוסחת האבקה השחורה.

בינתיים המלך איסתרק שומע על המהלכים שעשו בשמו של יוזבד, וחושד שיוזבד מתכנן להשתמש בנסיך מיכאל כדי לאלץ אותו לוותר על כסאו. הוא חושש לשלומו של אחיו ושולח לאחוזה גדוד צבא. למפקד הגדוד אולה טראסדיאן-מקאן, הנאמן לו, הוא מגלה שהנסיך מיכאל נמצא באחוזה ומזהיר אותו שישמור עליו.

באחוזה, המלווה בריבית מגלה ליוזבד את הקנוניה שנרקמה כדי להפוך אותו למלך (הנסיך ברכיהו ידע שהאביר הפרוש לא ישתף פעולה עם תוכנית כזו, ולכן החליטו להרוג אותו בסתר, כדי שבנו ירש את כסאו, אך לא גילו זאת ליוזבד). הוא מציע לו להצטרף אליהם, ומזהיר אותו שאם יסכל את התכנית המלך איסתרק יהרוג אותו, כיוון ששמו כבר יצא כמורד במלכות.

אחיו של איסתרק, הנסיך יקוואל, מואס בחיים בארמון ומחליט לברוח, במהלך הבריחה נופל יקוואל בשבי בידי חבורת שודדים, ומסכים למראית עין להצטרף אליהם כדי שיוכל לברוח. בהמשך, הופכת חבורת השודדים לצבאו של ברכיהו, המורד במלכותו של אביו, יוסף דיאלידאן.

יקוואל מגלה את מיקומה של האבקה השחורה ומשמיד אותה, אך הוא לא מצליח להימלט מהפיצוץ, ונהרג. הנסיך ברכיהו היה באזור בפיצוץ ולא ברור מה עלה בגורלו.

ניסיון ההתנקשות באביר הפרוש לא עולה יפה, והאביר חושד שבנו עומד מאחוריו. יוזבד מגיע כדי להתיעץ עם אביו ומוכיח לו שלא הוא רצה להרוג אותו. יוזבד לא מצליח להסוות את ההלוואה, ומגלה אותה לאביו. האביר נחרד ומוכר חצי מהאחוזה לנסיך מיכאל כדי להשיג את הכסף הנדרש לפרעון ההלוואה, ולא להמשיך להיכשל באיסור ריבית. לאחר שהוא סוגר את ההלוואה הוא כותב איגרות חדשות להפיץ באזור כדי למחות על האיגרות שכתבו בשם בנו.

יוזבד יוצא כדי לשלוח את האיגרות ונתפס על ידי הגדוד ששלח המלך איסתרק. מפקד הגדוד חושד ביוזבד כמורד, אך האיגרות שכתב האביר הפרוש גורמות לו לחשוד שמשהו מסתתר פה. הוא שולח חלק מהאנשים שיצאו עם יוזבד חזרה לאחוזה, כדי להודיע לאביר הפרוש שיצא לקראתם כדי להבהיר את העניין.

האביר הפרוש נתקל ולא מצליח לענות על שאלותיו של המפקד כיוון שהוא אינו בטוח שהוא נאמן מספיק כדי לגלות לו את זהותו של הנסיך מיכאל. אך כאשר הנסיך מזהה את קולו של המפקד, יוצא ומסביר את העניין.

לאחר מכן, יוזבד מתעתד לנסוע לבית הדין הגדול שבבל כדי שיגידו כמה הם צריכים לשלם כל שנה על מנת שיוכלו לתקן למפרע את בעיית הריבית האסורה. בהעדרו, ינהל שאול בן דודו את האחוזה ושלוואן יסייע לו.

בסיומו של הסיפור, מחצית האחוזה שנמכרה לנסיך מיכאל ניתנת במתנה ממנו לאביר הפרוש על נאמנותו לבית המלוכה.

ביקורת

בסוף עלילת הספר נהרג הנסיך יקוואל, אחד מגיבורי הסדרה. על בחירה עלילתית זו נמתחה ביקורת, בין השאר בשל תפיסתו של יקוואל כמייצג את הנוער המתמודד במגזר החרדי, ואת מותו כשפיטתם לחובה והבעת אי אמון ביכולתם להשתפר. קינן הגיבה לטענות בראיון: "בן אדם צריך לשלם על הבחירות שלו... יקוואל ביצע הרבה מדי בחירות שגויות, ועל בחירות שגויות משלמים. ככה זה במציאות, וככה, לטעמי, זה צריך להיות גם בסיפורים".[2]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אתר למנויים בלבד רועי צ'יקי ארד, מיהן הסופרות החרדיות שמוציאות מאות ספרים בשנה?, באתר הארץ, 8 בספטמבר 2016
  2. ^ ראיון לדבורי גולובנציץ בקטלוג חנוכה תשע"ז של רשת יפה נוף, עמוד 24
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32886333יוזבד