יד דוד בן-גוריון
יד דוד בן-גוריון היא עמותה ישראלית אשר הוקמה ביוזמתו של דוד בן-גוריון לשם פיתוח הנגב. כיום, העמותה פועלת גם להנצחת זכרו ומורשתו של בן-גוריון, הקמת מפעלים לזכרו, לרבות מוסדות תרבות וחינוך, מכוני מחקר, מוזיאונים וספריות.
יו"ר העמותה כיום הוא רא"ל (במיל') בני גנץ.[1]
בעבר יושבי הראש של העמותה היו אשר (ארתור) בן-נתן וחיים ישראלי.
היסטוריה
בן-גוריון שאף להקים בנגב מרכז חינוכי גדול וסחף את מקורביו להגשמת חזונו. על מנת לממש חזון זה הקים בשנת 1963, בעת מגוריו בקיבוץ שדה-בוקר, את ״קרן הנגב״. מטרותיה של הקרן היו לקדם המדע, החברה, החינוך והחקלאות בנגב באמצעות הקמתה של קריית חינוך גדולה בשדה בוקר. עם פטירתו של בן-גוריון בשנת 1973 הוסב שמה של הקרן ל״יד דוד בן-גוריון״ לזכרו ולהנצחתו.[2]
בשנת 1974 חוקקה כנסת ישראל את ״חוק דוד בן-גוריון״ המגדיר את המוסדות להנצחת זכרו של בן-גוריון. תיקון לחוק משנת 2010 מגדיר את מעמדה של יד בן-גוריון בחוק זה.
מטרות העמותה
- להנציח את פועלו ומורשתו של דוד בן-גוריון על ידי הקמת מפעלים לזכרו וביניהם מכונים מדעיים, מוזיאונים, ספריות, תערוכות, מוסדות חינוך ותרבות.
- ליזום הרצאות, לקיים תערוכות, כינוסים מדעיים, אסיפות עם של הציבור הרחב לשם הנצחת זכרו ופועלו.
- לתכנן, לטפח ולעודד פעולות ומפעלים מדעיים, חינוכיים וחברתיים במרחבי הנגב.
- לתכנן, לפתח ולעודד פעולות מחקר, ברורים וניסיונות בבעיות חינוכיות ופדגוגיות של הקניית השכלה וערכי תרבות לדור הצעיר בנגב.
- ליצור התאגדויות עם גורמים ממלכתיים וציבוריים במטרה לפעול להשגת מטרות אלה.
- סיוע למוסדות בן-גוריון. העמותה פועלת ומסייעת בייזום פרויקטים שונים ובגיוס תרומות מתורמים בארץ ובחו”ל, את מעבר לתקציב הממשלתי הבסיסי.
מוסדות בן-גוריון
- המכון למורשת בן-גוריון – הפועל לחקר מורשתו והפצתה, לחקר הציונות וכן מופקד על הצריף ההיסטורי ואחוזת הקבר של בן-גוריון בשדה בוקר.[3]
- בית בן-גוריון - ביתו ההיסטורי של בן-גוריון בתל אביב יפו אשר נתרם על ידי בן-גוריון למדינת ישראל ומקיים מסורת של בית פתוח העומד לרשות הציבור הרחב שבעה ימים בשבוע.[4]
- מדרשת שדה בוקר הכוללת בתוכה את: בית הספר לחינוך סביבתי (פנימייה ותיכון) בית ספר שדה, ומכינת הנגב.[5]
בעבר, כיהנו שמעון פרס ויצחק נבון כנשיאי מוסדות בן-גוריון.
פעילויות העמותה
פרס בן-גוריון: מדי שנה החל משנת 1987, מקיימת העמותה טקס חלוקת פרס על שם דוד בן-גוריון לחוקרים, סופרים, מחברים, אנשי רוח, אנשי מעשה, שבפועלם ומעשיהם מנציחים את חזונו של דוד בן-גוריון ומקיימים מורשתו.[6]
הענקת מלגות על שם דוד בן-גוריון: מדי שנה מוענקות מלגות לתלמידי בית הספר לחינוך סביבתי במדרשת שדה בוקר המגיעים ממשפחות מועטות יכולת ברחבי הארץ וכן לחוקרים מצטיינים במכון למורשת בן-גוריון, ולעובדים מצטיינים בבית בן-גוריון.
הקמת מרכז בן-גוריון: הקמת מרכז זה אשר ייעודו הוא עיצוב והשפעה על השיח בחברה הישראלית הוא בלב הפעילות של העמותה.
המכון למורשת בן-גוריון
- ערך מורחב – המכון למורשת בן-גוריון
המכון למורשת בן-גוריון הוא מכון העוסק בחינוך והוראה לאור דמותו של ראש הממשלה הראשון דוד בן-גוריון ומורשתו. המכון הוקם מכוח חוק דוד בן-גוריון, לזכרו ופועלו והנחלת מורשתו. בשנות פעילותו הרבות כמרכז ארצי לחינוך והדרכה, עוסק המכון בנושאים הקשורים לבן-גוריון ומורשתו כגון החברה הישראלית, ציונות, מנהיגות ונגב, הכול תוך בחינה ערכית של העבר וההווה. כמו כן, עוסק המכון בדמותו של בן-גוריון, בהכרעות ערכיות בחייו, בחזונו ובמעשיו לאורך השנים לנוכח הרלוונטיות של דמותו לחברה הישראלית היום. הפעילויות החינוכיות במסגרות השונות מבוססות על דרכי הוראה, הדרכה והנחייה מגוונות ומעוררות חשיבה ורגש תוך העמקה בסוגיות משמעותיות בתולדות עם ישראל, המדינה והחברה הישראלית. המכון פועל בכל רחבי הארץ ומגיע לקהלים מגוונים –תלמידי בית ספר, חיילים בצבא, מורים, סטודנטים ודוקטורנטים, וקהל רחב. קהלים דוברי שפות זרות, כגון מבקרי חו"ל ועולים חדשים, מודרכים בשפתם. בנוסף, נכתבות במכון ערכות לימוד וספרי לימוד לשימוש מורים, מנחים ומדריכים במערכת החינוך הפורמלית ומחוצה לה. בסיסו של המכון במדרשת בן-גוריון שבנגב ושלוחה נוספת פועלת בחיפה. כמו כן פועלים במסגרת המכון צריף בן-גוריון שבקיבוץ שדה בוקר, שהוא מתחם מוזיאלי חינוכי, וכן חיזיון אור קולי.
בית בן-גוריון, תל אביב
- ערך מורחב – בית בן-גוריון
בית בן-גוריון בתל אביב הוא ביתם של פולה ודוד בן-גוריון שאותו הוריש בצוואתו למדינה. הבית נבנה בשנים 1925-1930 ושימש כמעונם הקבוע של פולה ודוד בן-גוריון עד התיישבותם בצריף בשדה בוקר. לאחר מכן שימש כביתם, לסירוגין, עם הצריף. בבית בן-גוריון נמצאת ספרייתו הפרטית של דוד בן-גוריון, המכילה כ-20,000 כרכים בתחומי ידע שונים. על-פי צוואתו, פתוח הבית על ספרייתו לעיון הציבור. הביקור בבית בן-גוריון, מקום בו נעשתה היסטוריה, מאפשר נגיעה אמיתית, מוחשית ואישית באירועים מכוננים בתולדות מדינת ישראל, כמו גם מפגש בלתי אמצעי עם דמותו ועם אורח חייו הצנוע של דוד בן-גוריון, מאיר פרקים בחזונו ובמורשתו שעיצבו את דמותה של המדינה ורלוונטיים לחיינו גם כיום.
מרכז בן-גוריון, תל אביב מתוך הצורך להעמיק העיסוק בחזונו ומורשתו של דוד בן-גוריון הוחלט על הקמת מרכז בן-גוריון במתחם הבית שיעסוק בלימוד, עיון והשראה ברוח מורשתו של בן-גוריון. ייעודו של המרכז הוא בעיצוב והשפעה על השיח בחברה הישראלית כחברה ציונית, שוויונית ודמוקרטית בעלת תחושת חזון וייעוד הניזונה מערכיו, חזונו ומורשתו של דוד בן-גוריון. המרכז, בתכניו, ישקף ערכים פנימיים ומרכזיים ברוח מורשת בן-גוריון כגון: חזון והגשמה, עשייה, שוויון, תרומה לחברה, סקרנות, חיפוש ותהייה, אחריות, תקווה ודוגמה אישית. כל האמור יעצים את חווית הביקור בבית בן-גוריון ויזמן שיח ודיאלוג יספקו עניין, ידע, השראה, רלוונטיות, חדשנות ומחויבות.
מדרשת שדה בוקר בנגב
- ערך מורחב – מדרשת שדה בוקר
מדרשת שדה בוקר בנגב (חל"צ) היא חברה ממשלתית לתועלת הציבור, המפעילה אשכול של מוסדות חינוך, תיירות, תרבות ומחקר העוסקים בחינוך למנהיגות, הכרת הארץ ושמירת הסביבה. המוסדות עוסקים בהוראה בחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי, בהדרכת טיולים וסיורים בנגב, במחקר בשדה ובכנסים וימי עיון בנושאים הקשורים לנגב, למדבר ולסביבה. המדרשה מהווה מוקד חינוכי ותיירותי של ידע, פעילויות תרבות, לימוד וחוויה לציבור הרחב, לאנשי הסביבה ולאלפי אנשי חינוך, תלמידים ותיירים מרחבי הארץ. מוסדות חינוך, המהווים את המערך החינוכי של החברה, כוללים את: בית הספר התיכון לחינוך סביבתי הכולל בתוכו פנימייה איכותית, מרכז למנהיגות צעירה הכולל מכינה קדם צבאית, הקולטת חניכים מכל רחבי הארץ ותוכנית 'קו הזינוק‘ הקולטת חניכים, מרחבי הנגב, בי"ס שדה הכולל הדרכה, אירוח וכנסים וספרייה אזורית. לצד מוסדות החינוך קיימות יחידות מנהליות הנותנות שירותים ליחידות החינוך ולמערך התיירותי.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של יד דוד בן-גוריון
הערות שוליים
24646947יד דוד בן-גוריון