יאני לינונן
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אמן ריקה. יאני לינונן (בפינית: Jani Leinonen, נולד ב-22 במרץ 1978) הוא אמן פיני ופעיל פוליטי. יצירות אמנות שיצר בהן הוא מבקר את תרבות הצריכה באמצעות מותגי חברות זכו לפרסום רב.
קורות חייו
לינונן נולד בעיר היווינקה (אנ'), כ-30 ק"מ מצפון להלסינקי. בשנת 2002 סיים לימודי תואר ראשון באמנות באקדמיה לאמנויות של הלסינקי.
בינואר 2011 התפרסם כמנהיג קבוצה בשם "צבא שחרור המזון". חברי הקבוצה גנבו פסל של הליצן רונלד מקדונלד ממסעדת מקדונלד'ס בהלסינקי, ופרסמו קטעי וידאו באינטרנט בהם הם מביעים ביקורת על חברת מקדונלד'ס ומאיימים "לערוף את ראשו" של הליצן אם החברה לא תשנה את אופי פעולותיה. החברה סירבה "לנהל משא ומתן עם פושעים", ומשטרת פינלנד עצרה את חברי הקבוצה. הם נשפטו וקיבלו קנס של כ-2,000 אירו.
ביוני 2014 פרסם לינונן יצירה בשם "Hunger King" בבודפשט, בה הוא מביע ביקורת על החוק בהונגריה האוסר על חסרי בית לישון במקומות ציבוריים. היצירה מציגה מסעדה עם כניסה אחת לעניים ואחרת לעשירים, ומאפשרת לשלוח מכתבי מחאה לממשלת הונגריה.
בדצמבר 2014 גלריה בטוקיו הסירה יצירות של לינונן בהן השתמש במותגים "הלו קיטי" ו"דורימון" ללא רשות.
בשנת 2015 השתתף בתערוכה בבריטניה בשם "ismaland" שאורגנה על ידי בנקסי.
בינואר 2019 פרצו מהומות ליד מוזיאון חיפה לאמנות, שם הוצגה יצירתו "מק ישו" בה נראית דמותו של רונלד מקדונלד כאותו האיש על צלב. מאות מפגינים נוצרים השליכו אבנים על המוזיאון ודרשו להסיר את הפסל. בהפגנה נפצעו שלושה שוטרים[1] לינונן הצהיר כי הוא תומך בחרם אמנותי על ישראל[2] וביקש בעצמו מהמוזיאון להסיר את היצירה[3][4].
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של יאני לינונן
הערות שוליים
- ^ נעה שפיגל, שלושה שוטרים נפצעו בהפגנה בחיפה נגד יצירה שמציגה את אותו האיש כרונלד מקדונלד, באתר הארץ, 13 בינואר 2019
- ^ מערכת תכניות קשת, "תסירו את היצירה שלי, הצטרפתי לתנועת ה-BDS", באתר מאקו, 14 בינואר 2019
- ^ דבר ראשון, מיצג המריבה, באתר דבר העובדים בארץ ישראל, 15 בינואר 2019
- ^ נעמה ריבה, פרשת "מק'ישו": הכנסייה פנתה לביהמ"ש, האמן רוצה להחרים את ישראל, באתר הארץ, 14 בינואר 2019
30514325יאני לינונן