טסטולוגיה
הטֶסְטוֹלוֹגְיָה, היא דיסציפלינה העוסקת בחקר המבחנים והניסויים[1], דרכי התהוותם, התפתחותם, והמשך פיתוחם. העוסק במחקרים אלה נקרא "טֶסְטוֹלוֹג". הטסטולוגיה המעשית עוסקת בבניה וניסוח של מבחנים. על פי זה עורך מבחנים נקרא בתואר "טסטולוג"[2].
טסטולוגיה מעשית ותאורטית
הטסטולוגיה מתחלקת לחלק מעשי ולחלק תאורטי (עיוני). כאשר החלק התאורטי עוסק בהיסטוריה של המבחנים ודרכי התהוותם והתפתחותם ובהמשך פיתוחם, ואילו החלק המעשי עוסק בהשלכות המעשיות של המחקרים ומממש אותם בשטח, ממש כמו פסיכולוגיה מעשית ועיונית[1]. לתורת הטסטולוגיה יש ענפים רבים. למשל, יש תחום בטסטלוגיה העוסק בחקר המבחנים הנערכים לבדיקת השכל, הכישרונות, האישיות, והכושר למקצועות מסוימים[3] (טסטולוגיה שכלית). תחום ספציפי זה אף הוא נחלק לענפים, כגון טסטולוגיה שכלית של בני אדם וטסטולוגיה שכלית של חיות או יצורים חיים אחרים. תחום אחר בטסטולוגיה עוסק בחקר ניסויים קליניים שונים שנעשים בבני אדם. כמו כן, ישנו תחום בטסטולוגיה העוסק בניסויים חומריים כימיים או פיזיקליים. עם התחומים הפעילים ביותר בחקר הטסטולוגיה השכלית, נמנות בחינות הפסיכומטרי, הפסיכוטכני והפסיכומוטורי.
לקריאה נוספת
- יוסף גלנץ, המבחנים בפסיכולוגיה, אחיאסף, 1966
- אברהם אבן-שושן, המילון השלם, קרית ספר, ירושלים 2003.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: טסטולוג |
ערך מילוני בוויקימילון: טסטולוגי |
ערך מילוני בוויקימילון: טסטולוגיה |
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 ראה ורה מהלר (ד"ר) ' ' 'פסיכולוגיה' ' ', עמוד 10.
- ^ במילון אבן שושן: "טסטולוג- מוסמך לעריכת מבחנים" (אבן שושן ערך טסטולוגיה).
- ^ ורה מהלר (ד"ר) ' ' 'פסיכולוגיה' ' ', בהוצאת "אורים", תל אביב תשי"ח (1957). חלק א מהדורה שלישית, עמוד 14. יש להעיר שהמונח 'טסטולוגיה' מתייחס לחקר המבחנים בכללותם, ולאו דווקא לחקר מבחני השכל. כך גם הם הדברים במילון אבן שושן בערך זה (טסטולוגיה- תורת המבחנים; מכלול השיטות לעריכת מבחנים שונים לקביעת הישגים, משכל, תוצאות מחקרים וכדומה. לעומת זאת באנציקלופדיה הכללית "מסדה", כרך 2 עמוד 174 כתוב כך "הענף המדעי העוסק במבחני השכל נקרא טסטולוגיה". כן במילון רב מילים בעריכת יעקב שוויקה: "טסטולוגיה" תורת המבחנים הפסיכולוגיים, העוסקת בשיטות השונות להערכת הישגים, מנת משכל, קווי אישיות וכדומה". כנראה אין פירוש הדברים שתחום מחקר מבחני השכל הוא לבדו נקרא טסטולוגיה, אלא הכוונה שהוא כלול תחת הקטגוריה של טסטולוגיה. המילה טסט מקורה במילה האנגלית test שפירושה מבחן וניסוי.
טסטולוגיה31257083Q6817521