טיכה (כוכב לכת משוער)
טיכה (באנגלית: Tyche) הוא כינוי לכוכב לכת, אשר עד 2014 היו מדענים ששיערו את קיומו במערכת השמש באזור עננת אורט. טיכה אמור היה להיות כוכב הלכת הגדול ביותר במערכת השמש, בעל קוטר הגדול פי 1.4 מזה של כוכב הלכת צדק ומסה פי 4 ממנו. מעולם לא נמצאו לכוכב לכת היפותטי זה הוכחות תצפיתיות וגם לפני 2014 קיומו היה שנוי במחלוקת, אך תומכיו ציינו כי גם לפני גילוי נפטון התאוריה המדעית הקדימה את גילוי העובדות. מדובר היה בעיקר בחוקרים מאוניברסיטת לואיזיאנה (University of Louisiana at Lafayette), אשר טענו עד 2014, שהתנהגותם של אסטרואידים במערכת השמש החיצונית מצביעה על קיום כוכב הלכת.
ב-2014, לפי תצפיות של טלסקופ החלל WISE, נאס"א פסלה את האפשרות לקיומו של טיכה[1].
היסטוריה
הפרופ' דניאל ויטמאייר וג'ון מאטיס מאוניברסיטת לואיזיאנה טענו מ-1999 כי ייתכן שקיים כוכב לכת ענק בעננת אורט, על פי ניתוח שביצעו לתנועתם של שביטים שהגיעו אל פנים מערכת השמש. תנועתם של שביטים אלה הושפעה לטענתם מנוכחותה של מסה משמעותית בעננת אורט, מסה שוויטמאייר העריך כגדולה פי 4 ממסתו של צדק.
לפי חישוביו של ויטמאייר דובר בכוכב הגדול ביותר במערכת השמש. קוטרו אמור היה להיות גדול פי 1.4 מקוטרו של צדק ומסתו פי 4, והוא אמור היה להימצא במרחק של כ-15,000 יחידות אסטרונומיות מהשמש או כרבע שנת אור, אך עדיין בתוך עננת אורט, שמעריכים כי היא משתרעת עד מרחק של כ-50,000 יחידות אסטרונומיות מהשמש. להערכתו, הרכבו של טיכה צריך היה להיות דומה לזה של צדק ושבתאי, ענק גזים המכיל בעיקר מימן והליום ומקיף את השמש במחזור של בערך 1.8 מיליון שנים.
לכוכב הלכת המשוער אף ניתן שם זמני "טיכה" (Tyche), על שם האלילה במיתולוגיה היוונית טיכה, השולטת במזל ובשגשוג של העיר. כמובן, רק אילו ניתן אישור סופי לגילוי הכוכב התאורטי הזה היה האיגוד האסטרונומי הבינלאומי (IAU) נותן לו שם רשמי.
ניסיונות גילוי
המדענים קיוו לגלות את טיכה בעזרת החום והקרינה שהוא אמור להפיק. הם סברו שבגלל מבנהו ומסתו הגדולה הוא עשוי להיות חם יותר מסביבתו הקפואה וגם ההתקררות האיטית יותר שלו לאחר היווצרותו אמורה הייתה לסייע בגילויו. ההערכה הייתה שטמפרטורת פני השטח של טיכה היא כ-73 מעלות צלזיוס מתחת לאפס, הרבה מעל לטמפרטורה של עצמים בסביבתו, הקרובה לאפס מוחלט. לשם כך נעזרו המדענים בטלסקופ החלל WISE. טלסקופ זה, ששוגר בדצמבר 2009, רגיש לאורכי גל בקרינה תת-אדומה, קרינה הנפלטת מגופים קרים.
שלילת התאוריה
במרץ 2014 הודיעה נאס"א שתצפיות מטלסקופ החלל WISE פוסלות את האפשרות לקיום גוף מסדר גודל של שבתאי ומעלה במערכת השמש החיצונית[2].
ראו גם
קישורים חיצוניים
- ראיות משביטים לגוף מסיבי בעננת אורט החיצונית,J. J. Matese, P. G. Whitman, D. P. Whitmire, אוניברסיטת לואיזיאנה, 1999.
- אבי בליזובסקי, האם כוכב לכת ענק בקצה מערכת השמש אחראי לחלק מהשביטים?, באתר "הידען", 15 בפברואר 2011
- יגאל פתאל, האם נמצא כוכב הלכת הכי גדול במערכת השמש?, באתר ynet, 14 בפברואר 2011
הערות שוליים
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] טיכה (כוכב לכת משוער)23899809