טיוטה:קרוב לשכר ורחוק להפסד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קרוב לשכר ורחוק להפסד הוא ביטוי בהלכות ריבית שמשמעותו שנותן ממון לחבירו מרויח ממה שחבירו עוסק בכסף יותר ממה שהוא יכול להפסיד, דבר זה נחשב לקבלת שכר על הלוואה שאסור משום ריבית.

הדוגמה הנפוצה: אדם נותן לחבירו כסף כדי שיעסוק בו וירויח. הוא רשאי להתנות שאם יהיה הפסד אז המקבל יחזיר רק חלק מהכסף וגם הנותן יישא בהפסד. אמנם אם הוא מתנה שהמקבל יחזיר את כל הכסף במקרה של הפסד, אסור לו לקבל רווחים מאותו עסק. במקרה שהוא קובע לחלק את העסק שוה בשוה, עליו לתת שכר למקבל על מה שעוסק, כדי שלא ייחשב כאילו המקבל עוסק בשבילו בחינם בכסף שלו בגלל שהלווה לו.

מקור הסוגיה

במסכת בבא מציעא דף ע עמוד א':

תנו רבנן קרוב לשכר ורחוק להפסד רשע קרוב להפסד ורחוק לשכר חסיד קרוב לזה ולזה רחוק מזה ומזה זו היא מדת כל אדם

ביאור העניין הוא שאדם הנותן כסף על מנת שהמקבל יחזיר לו חזרה את כל הכסף גם אם הפסיד, זה נחשב הלוואה, ואסור לו לקבל שום שכר על זה, משום איסור ריבית. במקרה שכל ההפסד על הנותן (כלומר שכל זמן שהמקבל לא פשע הוא לא חייב להחזיר כלום אם הפסיד) זה נחשב פיקדון ואין בו איסור ריבית. מותר להחליט שחלק מהכסף הוא הלוואה וחלק פיקדון והם נעשים שותפים בו. אבל זה רק במקרה שהם חולקים שווה בשווה. אם המקבל צריך להפסיד יותר מהחלק שהוא מרוויח, אז השכר של הנותן נחשב לריבית.

עם זאת דבר זה אינו אסור מן התורה, כי אפשר להחליט גם על פיקדון תנאים המחמירים עם המקבל ומקילים לנותן, אלא שחכמים אסרו את זה כי זה דומה לריבית.

ראו גם

היתר עיסקא