טיוטה:גסטרו פיזיקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

פרופסור צ'ארלס ספנס, אוקטובר 2019

מדע הגסטרו־פיזיקה הוא מדע בין-תחומי המערב עקרונות מהפיזיקה והכימיה עם עולמות הגסטרונומיה הוא חוקר את הקשר בין המוח לאכילה, זה תחום מדעי חדש שנחקר על ידי פרופ' צ'ארלס ספנס מאוניברסיטת אוקספורד - פסיכיאטר קוגניטיבי ומומחה לפסיכולוגיה של הצריכה.

היסטוריה

בשנת 1997 הקים החוקר צ'ארלס ספנס מעבדה לחקר השפעת המוח על האכילה.

בשנת 2004 החוקרים צ. ספנס וזמפיני,ביצעו מחקר בנושא "השפעת הצליל על תפיסת המזון".

בשנת 2010 בוצע המחקר: "קול הרחש: כיצד מאפיינים אקוסטיים של מזון משפיעים על תפיסת המזון".

בשנת 2010 בוצע המחקר: "השפעת צבע הכוס על תפיסת הצרכנים לגבי משקה חם".

בשנת 2017 בוצע המחקר: "לאכול עם העיניים שלנו. מרעב חזותי לשביעות דיגיטלית".

קביעות הגסטרו פיזיקה

  • על סמך מחקרים גילו שכאשר אדם שומע את עצמו אוכל, הוא נהנה יותר מהאוכל, אנשים ששמעו את קולות הלעיסה של עצמם חשבו שהאוכל יותר פריך וטעים.
  • שמיעת צלילי ים בשעת אכילת מנת דגים גורמת לכך ההדגים יחשבו ליותר טעימים
  • אם סועד שמע את רחש הטיגון של סטייק למשל, בקול. זה גרם לו לחשוב שהסטייק טעים יותר מאשר רחש בקול נמוך.
  • קפה המוגש בכוס לבנה, יחשב לחזק וטעים יותר
    אם שותים משקה חם בכוס לבנה אוטומטית הוא יותר מתוק וחם.
    על פי עקרונות הגסטרו פיזיקה מה כזאת תחשב לפחות טעימה בגלל שאינה ממלאת את כל הצלחת
  • אם המנה מוגשת עם סכו"ם כבד יותר היא תהיה יותר טעימה
  • כשאוכלים תבשיל חם הוא יותר טעים בגלל שיותר קל להריח אותו
  • לחושי הראייה,ההרחה, השמיעה, והמישוש. יש השפעה הרבה יותר גדולה על העדפת האוכל.
  • אם הקינוח יוגש בצלחת לבנה אוטומטית הוא יהיה מתוק יותר.
  • מנה המתנשאת לגובה מעל הצלחת הופכת לאטרקטיבית יותר.
  • סועדים מעדיפים אוכל מתוק שמעוצב בצורה עגולה.
  • צבעים מנוגדים של האוכל והכלים גורמים לאכילה מתונה יותר.
  • ניגוד בין צבע הצלחת לצבע האוכל גורם למחשבה שיש בצלחת יותר אוכל.
  • אם מגישים מנת אוכל קטנה בצלחת ענקית, גורם למחשבה שיש בצלחת קצת אוכל. לעומת זאת כשממלאים צלחת קטנה באוכל המנה תיראה משביעה וגדולה יותר.
  • אכילה עם הידיים גורמת לתחושה כאילו האוכל יותר טעים.
  • משקה יהיה טעים יותר אם יוגש בגביע שנראה יוקרתי.
  • אכילה מקערה בונה חווית אכילה מספקת וחיובית יותר מאשר אכילה בצלחת.
  • כששותים מרק היישר מהצלחת, המרק יהיה טעים יותר.
  • ארוחה דיאטטית שתוגש בכלים כבדים ולא חד - פעמיים תחשב לטעימה יותר
  • צלחת ורודה ועגולה תהפוך את האוכל למתוק יותר
  • מזון בעל מרקם מוצק יותר משביע.

קישורים חיצוניים