טאי-יואן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טאי-יואן
太原
מדינה הרפובליקה העממית של סיןהרפובליקה העממית של סין הרפובליקה העממית של סין
מחוז שאנשי
ראש העיר גָ'אנְג בִּינְגְשֶׁנְג
שטח 6,956 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בנציבות העירונית 3,550,000 (2007)
קואורדינטות 37°52′10″N 112°33′37″E / 37.86944°N 112.56028°E / 37.86944; 112.56028
אזור זמן UTC +8
אתר טאי-יואן
מיקומה של טאי-יואן במחוז שאנשי בסין
מיקומה של טאי-יואן במחוז שאנשי בסין

טָאייְוֵּ'אןסינית: 太原, פין-יין: Tàiyuán), היא נציבות עירונית ובירת מחוז שאנשי ברפובליקה העממית של סין.

היסטוריה

טאי-יואן היא עיר עתיקה בעלת היסטוריה של יותר מ-2,500 שנים. העיר נוסדה בשנת 497 לפנה"ס תחת השם "גִ'ינְיָאנְג" בשלהי תקופת המדינות הלוחמות, ושימשה מרכז אסטרטגי למדינת ג'או העתיקה. לאחר כיבוש ג'או על ידי שושלת צ'ין בשנת 221 לפנה"ס, הפכה העיר לאזור מפקדה והוחלף שמה ל-"טאי-יואן", כאשר נוהלה על ידי מפקד צבאי שהתיישב בה, והמשיכה להיות מנוהלת בצורה זו גם במהלך כל תקופת שושלת האן שבשנים 206 לפנה"ס עד 220 לספירה, ועוד לאחר-מכן. בתקופה המאוחרת של שושלת האן, הפכה להיות עיר הבירה של מחוז בשם "ג'וֹאוּ". בחלק מהמאה השישית שבמהלך תקופת שושלת טאנג, תפקדה כעיר בירה משנית של מדינות "וֵיי המזרחית" ו-"צִ'י הצפונית" וכמרכז תרבות בסין. בהתאם, בתקופה זו גם התפתחה לאזור יישוב גדול והפכה להיות מרכז לדת הבודהיזם. בשנת 562 נבנתה עיר חדשה בסמוך לטאי-יואן, ובשנת 733 קושרה לטאי-יואן, כאזור חדש בעיר לצד האזורים העתיקים והישנים יותר. כך טאי-יואן עוד הוסיפה לגדול בתקופת שושלת טאנג. קיסר שושלת טאנג החל עם העיר טאי-יואן כבסיס בכיבושיו להקמת האימפריה ותוך שימוש בתמיכת אנשי האצולה המקומיים שלו באזור; זאת בהתאם לכך שטאי-יואן יועדה באותה תקופה להיות בירת השטח הצפוני שבשליטת שושלת טאנג, וכך הפכה באותה תקופה לאזור בסיס צבאי מבוצר היטב. בשנת 960 נכבשה על ידי שושלת סונג. באותה עת הורה קיסר שושלת סונג להרוס אותה, ובשנת 982 הוקמה עיר חדשה על גדות נהר פֶן.

בשנת 1907 עלה מעמד העיר בזכות הקמת מסילת רכבת שקישרה אותה לעיר שה-ג'יאג'וואנג.
כנציבות עירונית, כיום מורכבת טאי-יואן מ-10 אזורים: 6 מועצות-עירוניות, נפה-עירונית אחת ו-3 נפות. האזור המאוכלס ביותר הוא המועצה העירונית "יִינְגדְזֶה", שגם מהווה את לב מרכז העיר.

תצלום לווין של טאי-יואן
אחד מאזורי מרכז העיר
שם האזור בפין-יין בסינית מפת חלוקת העיר ל-10 האזורים: 6 האזורים הקטנים במרכז-מזרח הם המועצות העירוניות, האזור ממערב להם הוא הנפה העירונית, 3 האזורים בקצוות הדרומי, הצפון-מערבי, והצפון-מזרחי הם הנפות
מועצה עירונית: Qū: 市辖区: 6
שִׂינְגְחְווָאלִינְג Xìnghuālǐng 杏花岭
שְׂיָאודְייֵן Xiǎodiàn 小店
יִינְגְדְזֶה Yíngzé 迎泽
גְ'ייֵנְצָאופִּינְג Jiāncǎopíng 尖草坪
וָאנְבָּאילִין Wànbǎilín 万柏林
גִ'ינְיְוֵּ'אן Jìnyuán 晋源
נפה עירונית: 县级市: Shì:
גוּגְ'יָאו Gǔjiāo 古交
נפה: 县: Xiàn:
צִ'ינְגְשׂ'וּ Qīngxú 清徐
יָאנְגְצ'וּ' Yángqǔ 阳曲
לוֹאוּפָאן Lóufán 娄烦

גאוגרפיה

טאי-יואן נמצאת בדרום מחוז שאנשי על הנהר פן. היא מהווה את מרכז הדרך בכיוון צפון-דרום לאורך מחוז שאנשי ומהווה אזור מקשר בדרכים שבין אזור ההרים ממערב לבין מחוז חביי שממזרח למחוז שאנשי, ולצפון מחוז שאנשי.
טאי-יואן נמצאת באזור אקלים יבשתי קיצי חם. החורף קר וארוך, אך יבש וכך גם שמיים לא מעוננים כך שיש שמש חזקה. האביב יבש ועם סופות חול תכופות, ומלווה בגלי חום מוקדמים של הקיץ עקב אזור האקלים הקיצי בו שרויה העיר. הקיץ גשום וחמים עד חם, כאשר רוב הגשמים יורדים בחודשים יולי ואוגוסט.

כלכלה

מאז שנת 1949, עם הקמת הרפובליקה העממית של סין, החלה התעשייה בעיר להתפתח בצורה מקיפה, בעיקר תעשיית ייצור ברזל ופלדה שמובילה כיום את כלכלת העיר. יש בעיר גם תעשייה גדולה לייצור מלט ויש בה אזור שלם של תעשיית כימיקלים. כיום טאי-יואן היא אחת הערים התעשייתיות העיקריות בסין.
בשנת 2008 עמד התוצר הלאומי הגולמי בעיר על 146.8 מיליארד רנמינבי/יואן, בצמיחה של 8.1% לעומת השנה שלפני.

תרבות

מאחר שטאי-יואן הייתה עיר בירה משנית לסין ומרכז תרבותי בתקופות הקדומות, אנשי פוליטיקה ואנשי רוח רבים צמחו ממנה. כך מוצאם של כמה מהקיסרים ששלטו ברחבי סין הוא מטאי-יואן, כגון "לִי שְׁה-מִין" ו-"יְוֵּ'אן לי גָאו דְזוּ", ומוצאם של משוררים רבים בסין בתקופות הקדומות. מדרום-מערב למרכז העיר הוקמו מקדשי-מערות בהר "טְייֵלונְג", כאשר המשך הבנייה וההקמה של מקדשים נוספים במקום עוד בוצעה באמצע תקופת שושלת טאנג, ששלטה בין השנים 618-907.

אתרים

במרכז העיר ובאזור הנציבות יש בתים סיניים עתיקים בעלי מורשת חשובה ומספר מקדשים, ויש גם אתרי טבע פופולריים בקרב התיירים:

  • מקדש "האלה" - המבנה העתיק בעיר, נמצא בתוך תשלובת מבנים הקרויים "גִ'ין צְה". המקדש נבנה במקור בשנת 1023 ונבנה מחדש בשנת 1102.
  • דרך "לְיוֹ שְׂיָאנְג"
  • מנזר "צ'ונְגְשָׁאן"
  • מקדש "גִ'ינְצְה"
  • מקדש "פגודת התאומים"
  • פארק "לונְגְטָאן"
  • פארק "יִינְגְדְזֶה"
  • מנזר "שׁוָאנְגְלִין"

ערים תאומות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טאי-יואן בוויקישיתוף