טאיצ'אנג, קיסר סין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טַאיצַ'אנְגּ, קיסר סין
泰昌帝
טאיצ'אנג, קיסר סין
טאיצ'אנג, קיסר סין
טאיצ'אנג, קיסר סין
לידה 28 באוגוסט 1582
בייג'ינג, שושלת מינג
נרצח 26 בספטמבר 1620 (בגיל 38)
בייג'ינג, שושלת מינג
שם לידה ג'וּ צַ'אנְגּלוֹאוּ
מדינה שושלת מינג
מקום קבורה אתר הקבורה צִ'ינְגְלִינְג, קברי שושלת מינג, הרפובליקה העממית של סין
בת זוג הקיסרית שְׂיַאו יוּ'אֶן-גֶ'ן
שושלת מינג
אב וָאן-לִי, קיסר סין
אם הגבירה שְׂיַאו-גִּ'ינְגּ
צאצאים צ'ונְגְגֶ'ן, קיסר סין
טְייֵנְצִ'י, קיסר סין
קיסר סין ה־15 בשושלת מינג
28 באוגוסט 162026 בספטמבר 1620
(4 שבועות ויומיים)

טַאיצַ'אנְגּמנדרינית: 泰昌, בפין-יין: Tàichāng;‏ 28 באוגוסט 158226 בספטמבר 1620) היה קיסר סין ה-15 משושלת מינג. בנו של הקיסר וָאן-לִי ואביהם של הקיסרים טְייֵנְצִ'י וצ'ונְגְגֶ'ן. טאיצ'אנג ירש את הקיסרות במות אביו ב-28 באוגוסט 1620, ונפטר בתוך פחות מחודש מתחילת שלטונו ב-26 בספטמבר. במותו ירש אותו בנו הבכור, טְייֵנְצִ'י.

ביוגרפיה

ג'וּ צַ'אנְגּלוֹאוּ כפי שנודע בשמו הפרטי, היה בנם של הקיסר ואן-לי ואשת הקיסר שְׂיַאו-גִּ'ינְגּ. ג'ו צ'אנגלואו נולד ב-1582, ולאחר הולדתו קודמה אמו במעמד נשות הקיסר על אף שלא הייתה הקיסרית, שכן ג'ו היה בכור בניו של ואן-לי. יחסיו עם אביו הקיסר היו רעועים, אך ואן-לי נרתע מלהדיח את ג'ו מסדר הירושה עקב העובדה שמהלך כזה יפגע בסדרי הירושה שנקבעו בתקופת שושלת האן.

ג'ו קיבל את תואר שלטונו של טַאיצַ'אנְגּ עם ירושתו על כס המלוכה בשנת 1620 בגיל 38 לאחר מות אביו. שלטונו של ג'ו, תקופת טאיצ'אנג, היה הקצר ביותר מכל קיסרי שושלת מינג. הוא הוכתר ב-28 באוגוסט 1620 ומת ב-26 בספטמבר 1620 בפתאומיות – 29 ימים בלבד לאחר הכתרתו.

עת ירש את הכתר התככים הפנימיים השתוללו בחצר הקיסרות. כמה סיעות פקידים וסריסים יריבות פעלו להשיג סמכות והשפעה על הקיסר ומספר פעמים התקיימו רציחות בשורותיהם. הגבירה גֶ'נְג, שהייתה מבין נשותיו של ואן-לי, עשתה כמיטב יכולתה לחסל את הקיסר על מנת שבנה יעלה על כס המלוכה.

זמן קצר לאחר שהוכתר הקיסר טאיצ'אנג חלה באורח פתאומי ונטל כדוריות אדומות אשר נודעו כ"מרפאות הכל", אך מת זמן קצר לאחר מכן. מקובל להאמין כי טאיצ'אנג נרצח וכי הגבירה ג'נג עמדה מאחורי ההתנקשות. על כל מקרה, בנה של הגבירה ג'נג לא ירש את הקיסרות, ובמקומו ירש אותה בכור בניו של טאיצ'אנג, טיינצ'י.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טאיצ'אנג, קיסר סין בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

טאיצ'אנג, קיסר סין32305114Q10065