חצי האי סלנטו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חצי האי סלנטו
Salento
נתונים גאוגרפיים
מיקום מחוז פוליה
שטח 5,486 קמ"ר
נתונים מדיניים
מדינה איטליה
אוכלוסייה 1,481,171
צפיפות 288 תושבים/קמ"ר
חצי האי סלנטו

חצי האי סלנטו הוא האזור התרבותי, ההיסטורי והגאוגרפי בקצה הדרומי של האזור המנהלי של מחוז פוליה בדרום איטליה. מתואר לעיתים כ"עקב" של ה"מגף" האיטלקי. הוא מקיף את כל האזור המנהלי של נפת לצ'ה, חלק גדול מנפת ברינדיזי וחלק מזה של נפת טאראנטו.

היסטוריה

מספיהיוונית Μεσσαπία) היה שמו העתיק של אזור באיטליה המקביל במידה רבה לסלנטו המודרנית. אזור זה היה מיושב בעיקר על ידי המספינים(אנ') בתקופה הקלאסית.

גאוגרפיה

הקרקע בחצי האי סלנטו מורכבת מאבן גיר, המפרידה את מפרץ טרנטו ממערב ממיצר אוטרנטו במזרח, עם הים האדריאטי מצפון והים היוני מדרום. המכונה גם "חצי האי סלנטינה", מנקודת מבט גיאו-מורפולוגית היא מקיפה את הגבולות היבשתיים בין הים היוני והים האדריאטי, עד ל"סף המספי", שקע העובר לאורך קו טרנטו - אוסטוני ומפריד בינו לבין הים האדריאטי.

האקלים הוא בדרך כלל ים תיכוני עם קיץ חם ויבש וחורף מתון וגשום המספק תנאים מתאימים לגידול זיתים, פירות הדר ועצי דקל. הטופוגרפיה השטוחה בדרך כלל והים שמסביב גורמים למזג אוויר סוער כל השנה.

החורף מתון וגשום כשהטמפרטורות בדרך כלל בסביבות 10–20 מעלות צלזיוס במהלך היום. רוחות מצפון מזרח יכולות לגרום לטמפרטורות נמוכות יותר למזרח חצי האי האיטלקי. שלג תועד רק בשנת 2017 אך הוא בדרך כלל נדיר מאוד בסלנטו.

כמו רוב דרום איטליה, הקיץ חם, יבש ושטוף שמש. בעוד שהים המקיף את סלנטו ממתן אותה מהחום הקיצוני שנראה בפוג'ה ובזיליקטה, הטמפרטורות בקיץ גבוהות עם טמפרטורות שמגיעות מדי פעם ל-40 מעלות צלזיוס או יותר במהלך גלי חום. רוחות סירוקו מדרום מטילות מדי פעם אבק וחול ממדבר סהרה בעיירות החוף של חצי האי סלנטו במהלך גלי חום אלה.

שפה

סלנטו, מנקודת מבט תרבותית ולשונית, אינה כוללת את העיר טרנטו, שבה מדובר בניב טרנטינו(אנ').

בחצי האי מדוברים מספר ניבים נוספים.

מדרום וממזרח לאזורים הנ"ל, דובר בעיקר ניב הסלנטינו של השפה הסיציליאנית, אם כי ניב הלני ישן (המכונה Griko) מדובר גם בכמה עיירות בפנים הארץ.

ההשערה המקובלת ביותר על מקורו של גריקו היא זו של גרהרד רוהלפס(אנ') וג'ורגיוס האצידקיס, לפיה שורשיו של הניב גריקו עתיקים למדי ומגיעים לתקופת המושבות היווניות העתיקות(אנ') בדרום איטליה ובסיציליה במאה השמינית לפני הספירה. הניב הדרום איטלקי נחשב אפוא לשריד החי האחרון של היסודות היווניים שיצרו פעם את יוון הגדולה.

עם זאת, ישנן השערות אחרות לפיהן הניב גריקו ייתכן ושימר כמה אלמנטים דוריים, אבל המבנה שלו מבוסס בעיקר על יוונית קוינה, כמו כמעט כל שאר הניבים היווניים המודרניים. [1] לפיכך, יש לתאר את הניב גריקו בחצי האי סלנטו כצאצא בהשפעה דורית של יוונית ביזנטית המדוברת על ידי אלה שברחו מהאימפריה הביזנטית לאיטליה בניסיון להימלט מהאימפריה העות'מאנית. הרעיון שהדיאלקטים היווניים של דרום איטליה נגזרו היסטורית מיוונית מימי הביניים הוצע לראשונה במאה ה-19 על ידי ג'וזפה מורוסי.

תחבורה

שדות התעופה הבינלאומיים הקרובים ביותר הם אלה של ברינדיזי(אנ') ובארי(אנ').

כביש מהיר דו-נתיבי מחבר את סלנטו לבארי. קו הרכבת הראשי מסתיים בלצ'ה. מקומות אחרים מרושתים על ידי מסילות ברזל אזוריות.

מגדלי חוף

מגדלי החוף בסלנטו(אנ') הם מגדלי שמירה(אנ') על החוף, שכן החוף של חצי האי היה נתון זמן רב להתקפות ימיות של הסרצנים. ייתכן שהמגדלים הראשונים נבנו על ידי הנורמנים. המגדלים ההיסטוריים הנותרים הם ברובם מהמאות ה-15 וה-16. רבים נמצאים כעת בהריסות. [2] [3] [4]

תיירות

במחוז לצ'ה, מערת סיולו היא אחד מיעדי התיירות העיקריים.

פסטיבלי אוכל

פסטיבלי האוכל של סלנטו מציגים מאכלים מקומיים, מסורות בישול ותרבות מקומית. החגים הקהילתיים הללו הם לרוב אירועים המוניים. [5]

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חצי האי סלנטו בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ G. Horrocks, Greek: A history of the language and its speakers, London: Longman. 1997. Ch. 4.4.3 and 14.2.3.
  2. ^ "The Towers Of Salento in Apulia - South Italy". Nel Salento. נבדק ב-2009-08-17.
  3. ^ "The vacances dans les Pouilles - Italy". נבדק ב-2005-01-10.
  4. ^ "The beaches of Pouilles - Italy". נבדק ב-2018-06-20.
  5. ^ "Puglia's sagre food festivals". The Big Gay Podcast from Puglia. נבדק ב-1 בנובמבר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

חצי האי סלנטו33081545Q735628