חפיר כלכלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חפיר כלכליאנגלית: "Economic Moat") הוא מונח מתחום הכלכלה המתייחס ליתרון תחרותי של חברה, המאשר לה לשמור על מעמדה בשוק ועל רווחיותה לאורך זמן. המטרה ליצור מכשול בכניסה של מתחרים לשוק ולאפשר לחברה לשמור על רווחיותה גם אל מול תחרות חזקה. המונח הובא לתודעה הציבורית על ידי המשקיע וורן באפט, אשר הדגיש את חשיבת "חפיר כלכלי" בהצלחת החברות וביצירת ערך למשקיעים.

תכונות של חפיר כלכלי

  • נאמנות למותג: חברות עם זיהוי מותג חזק (כגון; נייקי ואפל) ונאמנות ללקוחות יכולות להנות מחפיר כלכלי. לקוחות רואים במותג ערך מוסף ונוטים לשלם יותר עבור המוצרים או השירותים מהמותג, מה שהופך את התחרות לקשה יותר.
  • יתרון בעלויות: חברות שנהנות מהטבות כלכליות, כגון חברות המיצרות בעצמן חומרי גלם בתהליך או טכנולוגיה פטנטית. בכך אפשר לייצר מוצרים או שירותים בצורה יעילה יותר ובעלות נמוכה יותר, מה שמאפשר להן לשמור על רווחיות גבוה.
  • אפקטי רשת: אפקטי הרשת מתרחשים כאשר הערך של מוצר או שירות עולה ככל שיותר אנשים משתמשים בו. חברות שנהנות מאפקטי רשת, כמו רשתות חברתיות, טלוויזיה או שווקים מקוונים (כגון; אמזון), יכולות להנות מחפיר כלכלי גדול מכיוון שקשה יותר למתחרים חדשים למשוך משתמשים מפלטפורמות מוכרות.
  • רגולציה: בחלק מהתעשיות החברות נמצאות בפני חוקים ותקנים שיש לעמוד בהם, יכול להיות קשה לחברות חדשות להיכנס לשוק. חברות הפועלות בתעשיות שכאלו יכולות להנות מהגנת התקנים ולחזק את החפיר הכלכלי שלהן.

דוגמאות לחפיר כלכלי

  1. אפל - חברת אפל היא דוגמה נהדרת למימוש חפיר כלכלי גדול. היא מצליחה לשמור על עמדתה בשוק הטכנולוגי בזכות יתרון תחרותי ברמה גבוהה. תכנון מוצרים חדשני, נאמנות למותג ושירות לקוחות מעולה הם רק חלק מהמרכיבים של החפיר הכלכלי של אפל.
  2. קוקה קולה - קוקה קולה היא עוד דוגמה לחפיר כלכלי בשוק המשקאות. המותג של קוקה קולה נחשב לאחד החזקים ביותר בעולם, והתוקף שלו מקורו בנאמנות הלקוחות ובאסטרטגיות שיווק מעולות.

השוואה לאסטרטגיות אחרות בתחום העסקים

חפיר כלכלי ו"גלולת הרעל" (Poison pill - מעולם ההשתלטות עוינת) הם שני מונחים בתחום העסקים שמתייחסים לאסטרטגיות המשתמשות בהן חברות על מנת להגן על עצמן מפני תחרות ומניעת כניסת מתחרים לשוק, אך הם שונים בהיבטים מרכזיים:

  • חפיר כלכלי מתייחס ליתרון תחרותי שברשות חברה, המאפשר לה לשמור על מעמדה בשוק ועל רווחיותה לאורך זמן. זהו יתרון תחרותי חיוני שנוצר על ידי ערכים ומשאבים שאינם ניתנים לשכפול בקלות על ידי מתחרים.
  • גלולת הרעל, מאידך, היא אסטרטגית מניעתה השתלטות על חברה על ידי משקיע שאינו מבוקר על ידי הנהלת החברה. האסטרטגיה כוללת שימוש באמצעים שונים על מנת למנוע רכישת שליטה בחברה או ליצור תנאים שיאפשרו לגורמים בתוך החברה לשמור על השליטה. בעיקר באמצעים התחום זכויות וחובות בעלי מניות.

לסיכום, חפיר כלכלי הוא כלי אסטרטגי שחברות משתמשות בו על מנת ליצור ולשמור על יתרון תחרותי בשוק, בעוד שגלולת הרעל היא אסטרטגיה שמטרתה למנוע השלטת רוב בחברה על ידי משקיע שאינו מבוקר על ידי הנהלת החברה.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0