חסימתו של דונלד טראמפ בטוויטר
דונלד טראמפ, נשיאה ה-45 של ארצות הברית, נחסם לשימוש ברשת החברתית "טוויטר" ב-8 בינואר 2021, 12 ימים לפני תום כהונתו. האירוע התרחש כיומיים לאחר ההסתערות על בניין הקפיטול בוושינגטון די. סי., ולאחר תקופה של סימון ציוציו של טראמפ ברשת החברתית. החסימה גררה תגובות נרחבות ברחבי העולם, ועוררה דיון מחודש סביב נושא כוחן של הרשתות החברתיות והמדיה. החסימה הוסרה ב-19 בנובמבר 2022.
רקע לחסימה
טראמפ בטוויטר
טראמפ פתח את חשבון הטוויטר שלו, @realDonaldTrump, ב-2009. עם מעל ל-89 מיליון עוקבים, חשבונו משך תשומת לב רבה, וטראמפ נהג להשתמש בו באופן תדיר. עד לחסימתו בינואר 2021, פרסם טראמפ מעל ל-57 אלף ציוצים, כאשר 25 אלף מתוכם בשנות כהונתו כנשיא. עמוד הטוויטר שלו, עליו העיד טראמפ כי הוא לא "נשיאותי" אלא "נשיאותי מודרני", ייצר שערוריות רבות בעקבות התבטאויות פרובוקטיביות ופוגעניות לכאורה. במהלך הקמפיין הנשיאותי בשנת 2016 השתמש טראמפ רבות בחשבונו על מנת להפיץ את מסרי הקמפיין, להשמיץ יריבים ולשמור על קשר קרוב עם בוחריו. במהלך כהונתו משך חשבונו הפרטי אש רבה. הוא פרסם בה פיטורים של אנשי סגל הבית הלבן ואיומים נגד מדינות כמו צפון קוריאה. טראמפ הגדיר לא פעם את התקשורת בארצות הברית כמוטה ומפיצה חדשות כזב. הוא נהג לפרסם בחשבונו מילים קשות כנגד התקשורת האמריקאית ולהפיץ מידע חדשותי משלו, ממקורות לא מאושרים ומחשבונות טוויטר שונים, אשר לא פעם נחסמו בעצמם עקב חריגה מכללי הרשת החברתית.
תיוג ציוצים בטוויטר
בחודש פברואר 2020 הציגה טוויטר מאפיין חדש ברשת החברתית - סימון ותיוג ציוצים שכוללים מידע "סינתטי ומניפולטיבי"[1]. בעקבות מגפת הקורונה, בחודש מרץ 2020 החלה הרשת החברתית "טוויטר" לסמן גם ציוצים הקשורים למגפה ואת אלו הנוגדים את הנחיות ארגון הבריאות העולמי[2]. לאחר מכן, ב-11 במאי, החליטה הרשת החברתית להרחיב את תיוגי הציוצים - וצירפה לרשימה גם ציוצים שעלולים לגרום לבלבול, נזק ופגיעה. לחיצה על סימון כזה הובילה אל מהימן בנוגע לנושא בחסות טוויטר.
מקרי השעיה קודמים
חשבונו של טראמפ הושעה למשך 11 דקות ב-2 בנובמבר 2017, בעקבות פעולה של עובד סורר במטה חברת טוויטר, שהשעה את החשבון ביומו האחרון לעבודה.
טענות לגניבת הבחירות
לאחר הבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-2020 ובמהלך ספירת הקולות, אשר התעכבה מסיבות שונות, קידם טראמפ אג'נדה לפיה הבחירות אינן טהורות, וכי הן מוטות לטובות יריבו - ג'ו ביידן, ואף הגיש ערעורים לבת המשפט אשר לבסוף נדחו. טראמפ פרסם במהלך תקופה זו שרשרת ארוכה של ציוצים המקדמים אג'נדה זו בחשבון הטוויטר שלו. במהלך תקופה זו השיקה חברת טוויטר תיוג ציוצים גם בהקשר של גניבת הבחירות.
החסימה
ב-7 בינואר 2021 החליטה טוויטר להשעות את חשבונו של דונלד טראמפ לחצי יממה. חסימה זו באה בעקבות האלימות שהתרחשה בקפיטול בארצות הברית. לטענת טוויטר, ציוציו של טראמפ שנשלחו באותו היום הפרו את חוקיה של הרשת החברתית. טוויטר הודיעה כי היא חוסמת את חשבונו ל-12 שעות ועד שימחוק את ציוציו[3]. טוויטר ציינה שאם לא יימחקו ציוציו של דונלד טראמפ חשבונו יישאר נעול, ללא אפשרות שליחת הודעות או ציוצים. נוסף על כך היא הודיעה שאם טראמפ ימשיך עם הפרת ההנחיות של הרשת החברתית, היא תמחק את חשבונו לאלתר. יום לאחר הודעה זו, ב-8 בינואר 2021, חסמה טוויטר את חשבונו של דונלד טראמפ לצמיתות, בעקבות "ציוציו של דונלד טראמפ וההקשר שלהם אל האירועים המתרחשים בחוץ"[4].
טוויטר אף הביאה דוגמה לציוץ שכזה וציטטה ציוץ של טראמפ מ-8 בינואר 2021:
“The 75,000,000 great American Patriots who voted for me, AMERICA FIRST, and MAKE AMERICA GREAT AGAIN, will have a GIANT VOICE long into the future. They will not be disrespected or treated unfairly in any way, shape or form!!!"
בהמשך חסמו רשתות חברתיות נוספות את חשבונותיו, כגון פייסבוק, אינסטגרם, סנאפצ'אט ויוטיוב. ולאחר מכן חלקן שחררו את החסימה תחת מגבלות.
תגובות לחסימה
בארצות הברית
התגובות לחסימת הנשיא ברחבי ארצות הברית היו מקוטבות. ניקי היילי, שהייתה שגרירת ארצות הברית באו"ם בתקופתו של דונלד טראמפ, הגיבה בטוויטר כי "השתקה של אנשים, במיוחד של נשיא ארצות הברית, היא דבר שקורה בסין, ולא בארצות הברית". לעומתה, הסנאטור הדמוקרטי מארק וורנר טען כי זהו צעד שנעשה באיחור, וכי יש עוד הרבה לתקן ברשת החברתית שמאפשרת, לטענתו, להפיץ מידע כוזב בקלות כזאת. בנו של טראמפ, דונלד טראמפ ג'וניור, טען בטוויטר כי בעקבות החסימה של אביו, חופש הביטוי באמריקה כבר אינו קיים.
מחוץ לארצות הברית
מספר דמויות מרכזיות ברחבי העולם הגיבו לעניין החסימה של טראמפ. ראש האופוזיציה הרוסית, אלכסיי נבלני, תקף את החסימה ואף השווה אותה לצנזורה ברוסיה[5]. הוא טען כי חסימה זו עלולה להצדיק סתימת פיות נוספות וכי זהו "מעשה צנזורה בלתי מתקבל". אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה, הגדירה את החסימה כ"בעייתית".
תגובת טראמפ
טראמפ עקף את החסימה על ידי פרסום ציוצים מעמוד הטוויטר הרשמי של נשיא ארצות הברית. בציוצים אלה טען טראמפ כי טוויטר הוכיחה שוב שהיא מונעת את חופש הביטוי[6]. ציוציו אלו נמחקו מיד, מכיוון שתקנון השימוש של טוויטר מונע מאנשים חסומים להשתמש בחשבון אחר[7]. בעקבות חסימה זו וחסימות מרשתות חברתיות נוספות, הציע טראמפ לבנות פלטפורמת מדיה חברתית חדשה. חברת TMTG בבעלותו השיקה רשת חברתית בשם Truth Social בפברואר 2022.
הסרת החסימה
ב-19 בנובמבר 2022 קיים אילון מאסק, שרכש את טוויטר, משאל האם להסיר את חסימתו של טראמפ. 15 מיליון השתתפו במשאל, מתוכם 51.8% היו בעד ו-48.2% נגד, ומאסק הסיר את החסימה[8].
קישורים חיצוניים
- דונלד טראמפ, ברשת החברתית אקס (טוויטר)
הערות שוליים
- ^ Building rules in public: Our approach to synthetic & manipulated media, blog.twitter.com (באנגלית אמריקאית)
- ^ An update on our continuity strategy during COVID-19, blog.twitter.com (באנגלית אמריקאית)
- ^ https://twitter.com/twittersafety/status/1346970432017031178, Twitter
- ^ Permanent suspension of @realDonaldTrump, blog.twitter.com (באנגלית אמריקאית)
- ^ אורי קליין, “מעשה צנזורה בלתי מתקבל”: אלכסיי נבלני, מנהיג האופוזיציה לפוטין, בביקורת חריפה על טוויטר, באתר מידה, 2021-01-10
- ^ President Trump responds to Twitter account ban in tweet storm from @POTUS account, TechCrunch (באנגלית אמריקאית)
- ^ Conger, Kate; Isaac, Mike (2021-01-08). "Twitter Permanently Bans Trump, Capping Online Revolt". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2021-05-21.
- ^ ציוץ של אילון מאסק ברשת החברתית אקס (טוויטר), 19 בנובמבר 2022
39364678חסימתו של דונלד טראמפ בטוויטר