חמורבי הראשון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קטנה, ימחד ובבל בשנת 1752 לפנה"ס, בתקופת חמורבי, לאחר חורבן מארי וכיבושה על ידי בבל

חמורבי הראשון (מלך בין השנים 1750-1764 לפנה"ס לערך על פי הכרונולוגיה התיכונה) היה המלך השלישי בשושלת ממלכת ימחד, שמרכזה היה בעיר חלב. הוא ירש את אביו ירים-לים הראשון.

משפחתו

חמורבי היה בנו של המלך ירים-לים הראשון, אמו הייתה המלכה הרעיה גשרה. אחותו הייתה המלכה שיבתו, שנישאה לזימרילים מלך מארי והייתה אשתו הראשית. מתוך הלוחות בכתב יתדות שנמצאו בארכיון מארי, ידוע גם שמו של המזכיר הפרטי שלו, סין-אבושו. הוא החל להופיע בטקסטים שנמצאו במארי רק לאחר שירש את תפקיד המלך, לאחר מותו של אביו בשנת 1764 לפנה"ס.

תקופת מלכותו

ירים-לים הראשון השאיר אחריו ממלכה בשיא כוחה, שהפכה את חמורבי הראשון לאחד המלכים החזקים בתקופתו. הוא כונה בכתובות "המלך הגדול", כינוי המצביע על מעמדה של ימחד בתקופתו. לא היו איומים על ממלכתו. אביו כרת בריתות עם בבל ואשנונה, וגם הפסיק את האיום מכיוונה של ממלכת קטנה מדרום. תקופת מלכותו הייתה שקטה ושלווה, וימחד הצליחה לשמור על יחסים טובים עם רוב שכנותיה. כנראה שבתקופתו הפכה כרכמיש למדינה לקוחה של ימחד.[1]

בתחילת שלטונו שלח חמורבי הראשון כוחות צבא לחמורבי מלך בבל כנגד שיווה-פאלאר-הופאק, מלך עילם שפלש לבבל.[2] אמות-פי-אל מלך קטנה ניסה לכרות ברית עם מלך עילם, אבל זימרילים מלך מארי, שהיה מלך וסאל של ימחד וגיסו של חמורבי הראשון, הזהיר אותו ושליחי עילם נתפסו על הגבול כשניסו לחזור לעילם. לאחר הניצחון על עילם, שוב שלח לחמורבי מלך בבל כוחות צבא, כדי לסייע לו כנגד לרסה, ששכנה מדרומה.[3] ממלכת ימחד הייתה במעמד זהה לממלכת בבל.

היותה של מארי ממלכה וסאלית של ימחד, סייעה לסחר בין דרום מסופוטמיה לאזורי הים התיכון. ימחד ישבה על דרכי המסחר הבינלאומיים והתפרנסה מכך. מארי, שמיקומה היה על אמצע הדרך, סייעה לה בכך שהגנה על השירות.[4] כחלק ממערכת היחסים ביניהם, שלח חמורבי 10,000 חיילים לסייע לזימרלים. מעמדה של ימחד כממלכה חזקה בא לידי ביטוי במכתב ששלח חמורבי הראשון לזימרילים, בו הוא כתב: ”האיש מאוגרית כתב לי כדלהלן: 'תראה לי את הבית של זימרילים, אני מתאווה לראותו', עכשיו אני שולח אליך את שליחו”.[5] התכתובת והמגעים בין אוגרית ומארי נעשו דרך ימחד.

לאחר שחמורבי כבש את מארי בשנת 1761 לפנה"ס והרס אותה בשנת 1759 לפנה"ס, פסקה הברית של ימחד עם חמורבי מבבל. בבל לא תקפה את ימחד והיחסים הכלכליים בין ימחד ובבל המשיכו, אבל הרס מארי השפיע השפעה שלילית על הסחר, שהפך מסוכן יותר בהיעדר הגנתה של מארי על השיירות.

מותו ויורשיו

חמורבי העניק לבנו ירים-לים את העיר אירידו. הוא היה מלך לקוח של ימחד, שהפך בתקופה מאוחרת יותר למלך אללח'. חמורבי מת בשנת 1750 לפנה"ס ויורשו היה בנו אבא-אן הראשון. בן נוסף בשם נכוסה מוזכר בלוחות שנמצאו באללח' כבעל תפקיד בכיר בחצר המלוכה בעיר.

הערות שוליים

  1. ^ Warfare in the Ancient Near East to 1600 BC מאת William J. Hamblin, הוצאת Routledge,‏ 2006, עמ' 255
  2. ^ The Cambridge Ancient History מאת E. Sollberger, הוצאת Cambridge University Press,‏ 1970, עמ' 264
  3. ^ Writing, Law, and Kingship in Old Babylonian Mesopotamia מאת Dominique Charpin, הוצאתUniversity of Chicago Press ‏, 2010, עמ' 124
  4. ^ The Rise and Fall of the Ancient Israelite States מאת Martin Sicker, Greenwood Publishing Group, שנת 2003 עמ' 32
  5. ^ Ugarit in Retrospect: Fifty Years of Ugarit and Ugaritic, ערך על ידי Gordon Douglas Young,‏ 1981, עמ' 7–8


הקודם:
ירים-לים הראשון
1780–1764 לפנה"ס
מלך ממלכי ימחד
1764–1750 לפנה"ס, על פי הכרונולוגיה התיכונה
הבא:
אבא-אן הראשון
1750–1720 לפנה"ס