חמדין סבאחי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חמדין סבאחי
حمدين عبد العاطي عبد المقصود صباحي
לידה 5 ביולי 1954 (גיל: 70)
באלטים, נפת כאפר אל-שייח' שבמצרים
מדינה מצרים
מפלגה תנועת הזרם העממי המצרי
בת זוג סאהם נגם
מועמד לתפקיד נשיא מצרים

חמדין עבד אל-עאטי עבד אל-מקצוד סבאחיערבית: حمدين عبد العاطي عبد المقصود صباحي, ידוע בשם המקוצר حمدين صباحى, חמדין סבאחי; ‏5 ביולי 1954) הוא פוליטיקאי מצרי, עיתונאי ומחזאי, המכהן כמנהיג תנועת הזרם העממי המצרי. במשך שנים היה פעיל האופוזיציה המצרית, עוד בתקופת הנשיא אנוור סאדאת ובתקופת חוסני מובארכ.

סבאחי ישב במאסר 17 פעמים ושוחרר לאחר פרוץ המהפכה המצרית והיה תומך נלהב שלה. במהלך הבחירות לנשיאות ב-2012 היה מועמד לתפקיד נשיא מצרים וסיים במקום השלישי עם 21.5 אחוזי תמיכה. בעת הבחירות לנשיאות מצרים ב-2014 הוכרז שוב כמועמד לתפקיד הנשיא. כדמות אופוזיציה נודעת, חמדין מזוהה עם זרם הנאצריזם והיה ממייסדי מפלגת הקארמה הנאצריסטית בשנת 1996. הוא ידוע כסוציאליסט ותומך מעמד הפועלים. ידוע גם כמתנגד חריף לישראל ומגדירהּ כ"אויב הציוני".

ביוגרפיה

סבאחי נולד בבאלטים בנפת כאפר אל-שייח' שבמצרים. הוא גדל במשפחת דייגים והתקבל ללימודים אקדמאיים באוניברסיטת קהיר ב-1975 בה למד במגמת תקשורת והיה לעורך הראשי של בטאון האוניברסיטה. יחד עם מספר מחבריו ייסד את מועדון המחשבה הנאצריסטי שהקים כמה סניפים באוניברסיטאות שונות במצרים. המועדון הוקם אז כתגובה לפעולותיו של הנשיא סאדאת נגד מעשיו של הנשיא גמאל עבדל נאצר. ב-1976 היה סבאחי לנשיא מועצת הסטודנטים באוניברסיטת קהיר והיה לנשיא האיגוד הכללי של הסטודנטים המצריים עד 1977.

סבאחי החל להתפרסם לאחר שבשנת 1977 נפגש עם הנשיא אנוור סאדאת במסגרת עימותים טלוויזיוניים בהן תקף את מדיניותו הכלכלית של סאדאת'. כמו כן תקף את כוונותיו של הנשיא המצרי לחתום על הסכם שלום עם ישראל, בעוד הפלסטינים נותרים כפליטים ללא קורת גג. בשל אותם עימותים סבאחי גורש מעבודה בתחום התקשורת שכולה הייתה בידי המדינה.

בעת ההפגנות נגד הסכם השלום עם ישראל, בספטמבר 1981, סבאחי היה חבר התנועה האופוזיציונית הצעיר ביותר שהושם במאסר. יחד עם 1,500 אחרים הוא נלקח למאסר אך שוחרר כעבור זמן קצר. לאחר שנטל חלק בהקמת תנועה למען חופש הדיבור הוא נאסר שוב והואשם בקשירת קשר לארגון מהפכה. בשנת 1991 נאסר שוב לאחר שנאם בפני סטודנטים מצריים באוניברסיטת קהיר והביע מורת רוחו על המעורבות האמריקאית בעיראק.

קריירה פוליטית

סבאחי סייע להקים את המפלגה הנאצריסטית הדמוקרטית בשנת 1992 ובראשה עמד דיע אל-דין דאוד והיה מחברי התנועה הלאומנית המצרית ב-1993 שיצאו לבקר את נציגי הפלסטינים בלבנון. סבאחי ידוע כתומך נלהב בהתנגדות המצרית והלבנונית מאז שנות ה-70, באותה שנה סבאחי ניצל מניסיון התנקשות בחייו.

בשנת 1995 ניסה להתמודד לראשונה בבחירות לפרלמנט, אך הפסיד. ב-1997 נעצר שוב לאחר שהפגין נגד חוק שהעבירה ממשלת מובארכ ובו אסרה על חקלאים להחזיק בבעלות על קרקע.

בשנת 1998 הקים סבאחי את תנועת אל-קארמה, אך זו לא זכתה להכרה מוועדת המפלגות הפוליטיות הממשלתית.

בשנת 2000 סבאחי היה לחבר פרלמנט, לאחר שרץ כמועמד עצמאי. בשנת 2003 הוא נעצר שוב לאחר שהוביל הפגנות נגד התרת השימוש בתעלת סואץ לארצות הברית, על מנת שתעביר כוחותיה לקראת מלחמת עיראק. הוא היה חבר הפרלמנט הראשון שנלקח למעצר בעודו בתפקיד. שנה לאחר מכן הוביל סבאחי את הקמת "התנועה המצרית לשינוי" (הידועה כתנועת "כפאייה"), שהתנגדה נמרצות להמשך שלטונו של מובארכ והאפשרות להעברת הנשיאות לידי גמאל מובארכ.

ב-2006 הכריז על עצמו כתומך בהתנגדות הלבנונית נגד ישראל וב-2008 הוא יצא לרצועת עזה ניסיון לסייע להקלת המצור על הרצועה. בעת ביקורו ברצועה נפגש עם בכירים פלסטיניים מתנועת חמאס והביע תמיכה בתנועה.

ב-2009 התפטר מכל תפקידיו בתנועת אל-קארמה תוך שהוא מביע כוונתו לרוץ לנשיאות. ב-2010 הקים את האיחוד הלאומי לשינוי, בשיתוף פעולה עם מוחמד אל-בראדעי ופעיל האופוזיציה איימן נור.

ב-2011 סבאחי הצטרף למפגינים ונטל חלק פעיל בהפגנות כנגד משטר מובארכ. לאחר נפלית המשטר, סבאחי העניק שורת נאומים והרצאות לאוניברסיטאות במצרים וכן נטל חלק בהפגנות כנגד המשטר הצבאי שכונן לאחר נפילת מובארכ. באוגוסט 2011 הפגין מול שגרירות ישראל בקהיר.

ב-2012 היה מועמד לנשיאות מצרים אך סיים במקום השלישי בבחירות.

בפברואר 2014 הודיע שהחליט להתמודד בבחירות לנשיאות, אך יתייעץ עם שותפיו לפני שתתקבל החלטה סופית. לבסוף, יום לפני סגירת ההרשמה, ב-19 באפריל 2014, הגיש באופן רשמי את מועמדותו לוועדת הבחירות העליונה. הוא הצליח לאסוף 30,000 חתימות, לעומת ה-25,000 שנדרשו לאישור המועמדות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חמדין סבאחי בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25538045חמדין סבאחי