חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות, התשפ"ב–2022
פרטי החוק
תאריך חקיקה 27 ביוני 2022
תאריך חקיקה עברי כ"ח בסיוון תשפ"ב
גוף מחוקק הכנסת העשרים וארבע
חוברת פרסום ספר החוקים 2984 מ-3 ביולי 2022, עמ' 918
הצעת חוק ממשלתית
משרד ממונה משרד הרווחה והביטחון החברתי
מספר תיקונים 1
נוסח מלא הנוסח המלא

חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות, התשפ"ב–2022, אושר ביוני 2022 בנסת העשרים וארבע ומטרתו, בהתאם לנאמר בו, היא "להסדיר ולעגן את זכותו של כל זכאי לקבל שירותי רווחה, תוך תמיכה בכל אלה:

(1) זכותו לחיים עצמאיים ואוטונומיים וחירותו;
(2) השתתפותו השוויונית והפעילה בחברה ובקהילה;
(3) שמירה על זכויותיו וביטחונו האישי."

היסטוריה חקיקתית

הצעת החוק מטעם הממשלה שילבה בתוכה הצעות חוק פרטיות אחדות. דברי ההסבר להצעת החוק מציגים את מטרתו:

מטרתו של חוק זה היא לעגן ולהסדיר בחוק את זכותם של אנשים עם מוגבלות לקבלת שירותי רווחה. זאת, כדי לקדם את זכותם של אנשים עם מוגבלות לחיים שוויוניים בהתאם לעקרונות של חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח–1998, ושל אמנת האו"ם בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות, שישראל היא צד לה. שירותי הרווחה יינתנו לאנשים עם מוגבלות בתחומי החיים השונים, באיכות סבירה, בתוך זמן סביר וככל שניתן במרחק סביר ממקום מגוריהם ובקהילה ועל בסיס רצונותיהם, בחירותיהם וצורכיהם, תוך קידום זכותם לחיים עצמאיים ואוטונומיים בקהילה וכן לצורך הגנתם ושמירה על טובתם וביטחונם והכול בכפוף למסגרת המימון.[1]

דברי ההסבר מתארים את אופן גיבוש הצעת החוק:

הצעת החוק גובשה על ידי מינהל מוגבלויות במשרד הרווחה, במקביל לסקירה השוואתית של החקיקה בתחום זה במדינות אחרות ולתהליך של שיתוף הציבור. הליך שיתוף הציבור כלל, בין השאר, מפגשי התייעצות עם אנשים עם מוגבלות, עם נציגי ארגונים ועם אנשי מפתח בתחום, הפצת סקר בקרב אלפי אנשים עם מוגבלות ובני משפחותיהם, הפצת סקר בקרב אנשי מקצוע בתחום וקיום קבוצות מיקוד.[1]

החוק אושר בכנסת ב-27 ביוני 2022,[2] ונקבע שתחילתו 18 חודשים מיום פרסומו, כלומר ב-3 בינואר 2024. מאז אישורו תוקן החוק פעם אחת, בתיקון לשוני. לקראת תחילתו של החוק פורסם תזכיר חוק לדחיית תחילתו ב-18 חודשים,[3] אך בעקבות מחאה ציבורית לא קודם תזכיר זה.[4] פורסמה גם טיוטת תקנות שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות, התשפ"ד–2024,[5] אך התקנות טרם אושרו.

הוראות החוק

החוק מגדיר מוגבלות כאחת או יותר מהמוגבלויות הבאות, מתמשכת או שצפוי שתהיה מתמשכת, אשר בשלה מוגבל תפקודו של אדם באופן משמעותי בתחום חיים אחד או יותר מתחומי החיים העיקריים: אוטיזם (כהגדרתו במדריך DSM במהדורתו העדכנית ביותר), מוגבלות שכלית-התפתחותית (כהגדרתה בחוק הסעד), מוגבלות קוגניטיבית–נוירופסיכולוגית, מוגבלות מוטורית, מוגבלות ראייה, מוגבלות שמיעה, עיכוב התפתחותי. אבחון קיומה של מוגבלות ייעשה על ידי איש מקצוע מתאים.

תושב ישראל, שבשל מוגבלותו הוכר כזכאי לקבל שירותי רווחה לפי חוק זה, יינתו לו (ולמשפחתו בקשר לטיפול בו) שירותי רווחה, כדי לקדם אפשרות בחירה בחיים עצמאיים ואוטונומיים על בסיס רצונותיו, בחירותיו, צרכיו, יכולותיו, גילו וכישוריו של הזכאי, ובשיתופו בהליך בחירת השירותים המתאימים לו. שירותי הרווחה יינתנו לזכאי על ידי רשות מקומית או על ידי משרד הרווחה, או מי מטעמם. זכאי או מבקש הכרה הרואה את עצמו נפגע מהחלטה של גורם מכיר או מהחלטה של משרד הרווחה או המחלקה לשירותים חברתיים בעניין אישור שירותים מותאמים, או נציגם, רשאי לערור עליה לפני ועדת ערר לפי הוראות חוק שירותי הסעד.

התחומים של שירותי הרווחה הניתנים לפי חוק זה:

(1) שירותי תמיכה במגורים עצמאיים ואוטונומיים ושירותי דיור טיפולי-שיקומי;
(2) שירותי פעילות יומית, לרבות שירותי שיקום באמצעות תעסוקה ועיסוק מותאמים;
(3) שירותי בריאות הניתנים במסגרת שירותי דיור טיפוליים-שיקומיים או במסגרת שירותי פעילות יומית לשם השילוב במסגרת כאמור;
(4) שירותי הסעה לפעילות יומית כאמור בפסקה (2), לרבות ליווי בהסעה;
(5) תוכניות מעבר ממערכת החינוך למערכת שירותי הרווחה;
(6) שירותי תמיכה לשם שילוב מותאם בשירות אזרחי (כהגדרתו בחוק שירות אזרחי) או בצה"ל;
(7) שירותי פנאי;
(8) שירותי ליווי אישי או סיוע אישי, לרבות לתמיכה בחיים עצמאיים ואוטונומיים בקהילה;
(9) שירותי ייעוץ, הדרכה ושירותים נוספים למשפחתו של זכאי, לרבות נופשונים ושירותים בשעת משבר;
(10) שירותי ייעוץ, הדרכה ושירותים נוספים להורה שהוא עצמו אדם עם מוגבלות;
(11) שירותים להגברת ההשתלבות של זכאי בחברה, ובין השאר שירותים בעניינים אלה: שירותי מידע, ייעוץ ותמיכה, שירותי הנגשה אישיים, שירותים להקניית מיומנויות תפקודיות בנושאים שונים, שירותי הכוונה וטיפול, לרבות בתחום החברתי–המיני, ושירותי הדרכה ואימון בתחום הטכנולוגי, לרבות סיוע ברכישת אמצעים טכנולוגיים.

שר הרווחה רשאי להסמיך מפקחים מקרב עובדי משרדו, לשם פיקוח על ביצוע הוראות לפי חוק זה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות40355618Q131830565