זונה (הלכה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

זונה בהלכה היא אישה האסורה בנישואים לכהן מחמת אישות אסורים שקיימה, או מאחר שנולדה כגויה. ההגדרה ההלכתית הבסיסית לזונה היא אישה שקיימה אישות עם גבר שנאסר עליה להינשא לו.

מושג הזנות במקרא

האיסורים העיקריים הקשורים לזנות במקרא הם:

  • נישואי כהן לזונה.
  • הבאת כספי הזנות לבית המקדש, "לא תביא אתנן זונה בית ה' אלקיך".

הגדרת הזנות בהלכה

התנאים[1] נחלקו בהגדרה ההלכתית של זנות והביאו שש דעות מהי זונה. להלכה נקבע כי זונה היא ”גיורת, ומשוחררת, ושנבעלה בעילת זנות”. דהיינו, נוסף לגיורת ולשפחה ששוחררה, כל מי שנבעלה, בין מאונס ובין מרצון, למי שאסור לה להינשא לו – בין אם האיסור הוא חמור ועונשו כרת (כמו אשת איש שנבעלה לאחר או אישה שעשתה מעשה של גילוי עריות) ובין אם האיסור הוא קל, כמו אישה שנבעלה לממזר או לגוי, נעשית זונה.

להלכה פוסק הרמב"ם:

מפי השמועה למדו שהזונה האמורה בתורה היא כל שאינה בת ישראל, או בת ישראל שנבעלה לאדם שהיא אסורה להינשא לו איסור השווה בכול, או שנבעלה לחלל אף על פי שהיא מותרת להינשא לו. לפיכך הנרבעת לבהמה אף על פי שהיא בסקילה לא נעשת זונה ולא נפסלה לכהונה, שהרי לא נבעלה לאדם. והבא על הנידה, אף על פי שהיא בכרת, לא נעשת זונה ולא נפסלה לכהונה, שהרי אינה אסורה להינשא לו. וכן הבא על הפנויה - אפילו הייתה קדשה שהפקירה עצמה לכול, אף על פי שהיא במלקות לא נעשת זונה, שהרי אינה אסורה להינשא לו.

משנה תורה לרמב"ם, ספר קדושה, הלכות איסורי ביאה, פרק י"ח הלכות א-ב

במקרה שהאישה נבעלה על ידי גבר שמותר לה והיא לא עונה על אחד התנאים שפורטו, היא מותרת לכהן ולא נחשבת לזונה. הגדרה זו נפסקה גם לעניין איסור אתנן, שאינו חל על תשלום שהתקבל תמורת אישות שאינם בכלל המקרים הללו.[2]

איסור נישואים לכהן

ערך מורחב – איסורי נישואים לכהן

בנוסף לכל המקרים המובאים לעיל, דעת רבי אליעזר היא שהזונה האסורה לכהן היא כל אישה שקיימה אישות ללא נישואין. לכל הדעות, הגדרת הזנות הפוסלת לכהונה אינה תלויה בתשלום עבור האישות או אפילו בהסכמה להם. כמו כן, אף שבת גיורת כשרה לכהן, יש כהנים שנהגו לא להתחתן איתה אם גם אביה הוא גר. השאלה האם ילדיו של כהן שנשא גיורת הם חללים, כלומר פסולים מכהונה כדלעיל, שנויה במחלוקת הפוסקים. בכל מקרה אין הם ממזרים.

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ בתלמוד בבלי, מסכת יבמות, דף ס"א עמוד ב'
  2. ^ שו"ע, אורח חיים סימן קנ"ג כ"א
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

זונה (הלכה)25140114