ורקינגטוריקס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ורקינגטוריקס
Vercingetorix
פסל של ורקינגטוריקס המוצב באתר (המשוער) של קרב אלסיה
פסל של ורקינגטוריקס המוצב באתר (המשוער) של קרב אלסיה
מטבע זהב שטבע ורקינגטוריקס
ורקינגטוריקס נכנע בפני קיסר
מטבע רומאי בו ככל הנראה מופיע דיוקנו של ורקינגטוריקס

ורקינגטוריקס (לטינית: Vercingetorix)‏ (82 לפנה"ס [משוער] - 46 לפנה"ס) היה ראש שבט גאלי. ידוע בעיקר כמנהיג המרד הגאלי נגד הרומאים בזמן מלחמת גאליה.

את משמעות שמו בגאלית ניתן לתרגם בקירוב כ"מלך מלכי הלוחמים".

קורות חייו

מקור רוב הידוע על קורות חייו נמצא בספריו של יוליוס קיסר מלחמת גאליה, בהקשר למרד שהנהיג.

ורקינגטוריקס היה בן לשבט הארוורנים (Arverni) הגאלי ששכן במרכז צרפת של היום. אביו, קלטיליוס (Celtillus), שהיה ראש השבט, הוצא להורג בידי בני עמו בעקבות ניסיון לכפות את שליטתו על שאר השבטים הגאליים.

באותה תקופה שלטה רומא באופן ישיר על הפרובינקיה גליה נארבונסיס (דרום צרפת של ימינו). בשנת 58 לפנה"ס קיבל יוליוס קיסר את נציבות פרובינציה זו, והחל במסע כיבוש של שאר גאליה. עד מהרה הייתה כל גאליה בשליטה רומית וקיסר אף פלש לגרמניה ולאי הבריטי. מרידות של מספר שבטים גאלים (שפעלו כל אחד באופן עצמאי) דוכאו בקלות על ידי הרומאים, תוך ניצול חוסר שיתוף הפעולה בין השבטים הגאלים השונים.

בחורף 52/3 לפנה"ס, בשעה שקיסר שהה ברומא, החלה מרידה נוספת של שבט הקארנוטים (Carnuti). ורקינגטוריקס ניסה לעורר את הכפופים אליו להצטרף למרד, אך הוא ותומכיו גורשו מהעיר גרגוביה (Gergovia) בידי דודו ושאר אצילי העיר שלא רצו להסתכן בהרפתקה מעין זו. ורקינגטוריקס לא אמר נואש – לאחר הגירוש הוא גייס צבא באזורי הכפר והשתלט על גרגוביה, שם הוכרז כמלך בידי תומכיו. לאחר ניצחון זה, ורקינגטוריקס שלח שליחים אל שבטים גאליים אחרים וצירף רבים מהם לשירותו. הוא הטיל את מרותו על השבטים שהצטרפו אליו, ארגן אותם ואף טבע מטבעות כמלך לכל דבר.

לאחר מספר הפסדים בקרבות נגד הרומאים, החלו ורקינגטוריקס והגאלים לנקוט באסטרטגיה של לוחמת גרילה ואדמה חרוכה. אסטרגיה זו אכן נחלה הצלחה והסבה קשיים לרומאים. ורקינגטוריקס נחל ניצחון משמעותי נגד הרומאים בקרב על גרגוביה (ספטמבר 52 לפנה"ס). בקרב זה תקפו הגאלים את הכוחות הרומאים הצרים על העיר גרגוביה ואילצו אותם להסיר את המצור. אולם הגאלים ספגו אבידות כבדות במרדף אחרי הרומאים הנסוגים. עקב כך נאלץ ורקינגטוריקס לסגת ולהתבצר באלסיה (Alesia).

קיסר הטיל מצור על אלסיה במטרה להרעיב את העיר. במבצע הנדסי מרשים, בנו הרומאים שתי חומות סביב לעיר – חומה פנימית כדי לסכל ניסיונות פריצה של הנצורים וחומה חיצונית שנועדה להגן מפני תגבורות גאליות שניסו להסיר את המצור מבחוץ. מאות אלפי גאלים (ע"פ קיסר) באו לעזרת מנהיגם, אך הרומאים הצליחו לעמוד בפניהם. בתחילת אוקטובר 52 לפנה"ס, לאחר תבוסת כח חילוץ של כ-60,000 גאלים בפיקוד בן דודו של ורקינגטוריקס, ועקב רעב ומורל נמוך בעיר אלסיה, נכנע ורקינגטוריקס. על פי המסופר, הוא הגיע רכוב על סוסו ולבוש בשריון המפואר ביותר שלו. לאחר שחג סביב המחנה הרומאי התקרב אל קיסר, הניח את נשקו לרגליו ואמר לו: "הנה אני, אדם חזק אשר הובס על ידי אדם חזק יותר". תבוסת הגאלים וכניעת מנהיגם הביאה לקיצו של המרד שלהם.

ורקינגטוריקס הוצג לראווה בטריומף של קיסר בשנת 46 לפנה"ס. לאחר שש שנים בכלא הרומאי הוצא להורג, ככל הנראה בחניקה.

מורשתו

ורקינגטוריקס נחשב כאב-טיפוס של הלוחם הגאלי עז הרוח הנלחם על עצמאותו נגד הרומאים ובתור שכזה נתפס כגיבור לאומי בקרב צרפתים רבים. פסלים המנציחים את ורקינגטוריקס מצויים בקלרמון פראן (בקרבת האתר המשוער של גרגוביה) ובאתר המשוער של קרב אלסיה (ראו תמונה). זה האחרון הוקם בשנת 1865/6 ביוזמת נפוליאון השלישי. בנוסף דמותו של ורקינגטוריקס מופיעה במספר ספרים, סרטים ומשחקי מחשב העוסקים בתקופתו. ניתן לציין את סדרת הקומיקס אסטריקס, סדרת הטלוויזיה רומא, משחק המחשב Age of Empires והסרט הצרפתי Vercingétorix : La légende du druide roi משנת 2001 המתאר את חייו של ורקינגטוריקס.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25571342ורקינגטוריקס